Wokół tematu tłuszczów w diecie oraz ich wpływowi na zdrowie przez lata powstało wiele legend i mitów, w które niestety część z nas wierzy do tej pory. Najwyższy czas rozprawić się z nimi na dobre!
Margaryny są tłuszczami gorszej jakości niż masło
Mit
W porównaniu do masła, margaryny zawierają mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, które bezpośrednio przyczyniają się do wysokiego stężenia cholesterolu we krwi i ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Współczesne margaryny nie zawierają częściowo utwardzonych olejów roślinnych, które są źródłem niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów trans.
Margaryna może być doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej
Fakt
Podstawowym składnikiem margaryn są oleje I tłuszcze roślinne, dzięki czemu odpowiednia jest dla wegan i wegetarian, jak i dla osób, które nie tolerują laktozy.
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny unikać jedzenia margaryny
Mit
Wręcz przeciwnie. Margaryny produkowane są z olejów roślinnych, które nie zawierają cholesterolu. Co więcej, codzienne stosowanie margaryn funkcjonalnych, wzbogaconych o sterole roślinne, może pomóc nam skutecznie obniżyć cholesterol we krwi.
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny jeść margarynę
Fakt
Margaryny produkowane z olejów roślinnych nie zawierają cholesterolu, który jest jednym z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, zawarte w niektórych margarynach sterole roślinne, pomagają w obniżeniu cholesterolu we krwi.
Margaryna jest niezdrowa
Mit
Oleje roślinne zawarte w margarynie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych do naszego prawidłowego funkcjonowania kwasów Omega-3 i Omega-6. Te kwasy tłuszczowe nie są wytwarzane w organizmie człowieka, a więc muszą być dostarczane z pożywieniem.