Fakty i mity

Wokół tematu tłuszczów w diecie oraz ich wpływowi na zdrowie przez lata powstało wiele legend i mitów, w które niestety część z nas wierzy do tej pory. Najwyższy czas rozprawić się z nimi na dobre!

Optima brand hero

Fakty i mity

Kromki chleba
sterol
sterol

Margaryny są tłuszczami gorszej jakości niż masło

Mit

W porównaniu do masła, margaryny zawierają mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, które bezpośrednio przyczyniają się do wysokiego stężenia cholesterolu we krwi i ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Współczesne margaryny nie zawierają częściowo utwardzonych olejów roślinnych, które są źródłem niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów trans.

Margaryna a dieta wegańska z Optimą
sterol
sterol

Margaryna może być doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej

Fakt

Podstawowym składnikiem margaryn są oleje I tłuszcze roślinne, dzięki czemu odpowiednia jest dla wegan i wegetarian, jak i dla osób, które nie tolerują laktozy.

Czy osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny unikać jedzenia margaryny? Nie!
sterol
sterol

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny unikać jedzenia margaryny

Mit

Wręcz przeciwnie. Margaryny produkowane są z olejów roślinnych, które nie zawierają cholesterolu. Co więcej, codzienne stosowanie margaryn funkcjonalnych, wzbogaconych o sterole roślinne, może pomóc nam skutecznie obniżyć cholesterol we krwi.

Margaryna - fakt o zdrowiu
sterol
sterol

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny jeść margarynę

Fakt

Margaryny produkowane z olejów roślinnych nie zawierają cholesterolu, który jest jednym z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, zawarte w niektórych margarynach sterole roślinne, pomagają w obniżeniu cholesterolu we krwi.

Dzieci
sterol
sterol

Margaryna jest niezdrowa

Mit

Oleje roślinne zawarte w margarynie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych do naszego prawidłowego funkcjonowania kwasów Omega-3 i Omega-6. Te kwasy tłuszczowe nie są wytwarzane w organizmie człowieka, a więc muszą być dostarczane z pożywieniem.