Energetyczne śniadania – które płatki śniadaniowe dobre dla serca?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

W dzisiejszych czasach trudno znaleźć czas na pełnowartościowe śniadania. A to właśnie śniadanie jest dla nas najważniejszym posiłkiem, który daje nam energię na cały dzień.

Najszybszą opcją dostarczenia niezbędnego dla nas pożywienia są płatki śniadaniowe. Produkty śniadaniowe są bardzo łatwo dostępne. Ale jak wybrać odżywcze płatki, które będą dla nas wartościowe i nie okażą się bombą kaloryczną?

Jeśli chcesz dbać  o zdrową dietę dla serca, zapoznaj się z naszymi radami.

Na co zwracać uwagę kupując płatki?

Przede wszystkim czytaj etykiety! Sprawdź z tyłu opakowania informacje dotyczące składu:

  • zawartość cukru – wybieraj te, które nie przekraczają 5 gramów cukru w porcji. Do owsianki zawsze możesz dodać świeżych owoców, bądź żurawinę by osłodzić smak. Pamiętaj, że syrop glukozowo-fruktozowy czy syrop kukurydziany to również cukier.
  • zawartość błonnika – minimum 3 gramy na porcję. Najwięcej błonnika mają płatki górskie, jęczmienne oraz otręby. Im więcej błonnika, tym mniej cukru będą zawierać.
  • Unikaj długiej listy składników, im większy skład tym najprawdopodobniej większe przetworzenie produktu. Wybieraj produkty naturalne, jak najmniej przetworzone, szukaj również informacji dotyczących zawartości ewentualnych alergenów.

Skomponuj własne musli

Jeśli samodzielnie skomponujesz swoją własną mieszkankę musli, będziesz mieć pewność, że zaczynasz dzień we właściwy sposób.

Masz do wyboru:

  • Płatki owsiane – pomagają obniżać cholesterol, a co więcej zawierają żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor, potas, witaminy B1, B6, E, kwas foliowy. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz regulują trawienie. Na długo zapewniają uczucie sytości. Uznawane są przez wielu dietetyków za najzdrowszy wybór. Staraj się wybierać płatki owsiane górskie i unikaj przetworzonych płatków błyskawicznych.
  • Płatki kukurydziane – powszechnie znane i często spotykane na polskich stołach. Stanowią bogate źródło błonnika, magnezu, żelaza, potasu i selenu. Niestety zawierają również dużą ilość sodu, dlatego nie poleca się ich osobom z nadciśnieniem, niewydolnością krążenia oraz problemach z nerkami.
  • Płatki żytnie – pomagają regulować przemianę materii, dlatego też są częstym składnikiem diet redukcyjnych. Zawierają sporą ilość składników mineralnych w tym magnez, potas, żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Mogą zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego i nowotworom.
  • Płatki jaglane – świetny wybór dla osób będących na diecie bezglutenowej. Płatki jaglane dostarczają witamin z grupy B, witaminę E, cynk oraz kwas krzemowy, który wygładza cerę, wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Płatki gryczane – wciąż mało popularne, bezglutenowe płatki zawierające mnóstwo składników odżywczych.  Zawierają najwięcej lizyny, która wpływa korzystnie na pracę mózgu. Polecane są osobom pracującym umysłowo i uczącym się. Znajdziemy w nich magnez, żelazo, wapń, witamin C, E, z grupy B oraz siarkę.

Wymieszaj dwa, trzy rodzaje płatków. Codziennie dodawaj do musli inne dodatki. Wykorzystaj świeże owoce, migdały, orzechy, pestki słonecznika, daktyle, figi, suszone śliwki, bądź żurawinę.

Bibliografia:

  1. http://dietetycy.org.pl/jak-wybrac-platki-sniadaniowe/

Najpopularniejsze artykuły

Brain food, czyli jaka dieta jest najlepsza dla mózgu?

29-05-2021. Lektura zajmie 3 minuty. Jakie produkty wybierać, aby nasz umysł służył nam latami i zawsze na […]

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Przeczytaj także

Woda

Woda a zdrowie serca: ile pić, aby wspierać układ krążenia?

Ile wody pijesz każdego dnia? Czy na pewno tyle, ile potrzebuje Twój organizm? Zobacz, jaką rolę odgrywa prawidłowe nawodnienie dla pracy serca i jak możesz o nie zadbać. Wbrew pozorom, to nie jest takie trudne. Jak woda wpływa na organizm? Zacznijmy od najważniejszego: woda jest niezbędna do życia. Ciało osoby dorosłej składa się z niej […]

Dieta seniora

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]

Jakie ryby są najlepsze dla zdrowia serca?

Wiele osób traktuje ryby w diecie „po macoszemu”. Tymczasem stanowią one bardzo zdrową alternatywę dla mięsa i mogą być istotnym składnikiem diety – szczególnie dla sercowca. Zastanawiasz się, które z nich warto włączyć do diety? Podpowiadamy.