Energetyczne śniadania – które płatki śniadaniowe dobre dla serca?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

W dzisiejszych czasach trudno znaleźć czas na pełnowartościowe śniadania. A to właśnie śniadanie jest dla nas najważniejszym posiłkiem, który daje nam energię na cały dzień.

Najszybszą opcją dostarczenia niezbędnego dla nas pożywienia są płatki śniadaniowe. Produkty śniadaniowe są bardzo łatwo dostępne. Ale jak wybrać odżywcze płatki, które będą dla nas wartościowe i nie okażą się bombą kaloryczną?

Jeśli chcesz dbać  o zdrową dietę dla serca, zapoznaj się z naszymi radami.

Na co zwracać uwagę kupując płatki?

Przede wszystkim czytaj etykiety! Sprawdź z tyłu opakowania informacje dotyczące składu:

  • zawartość cukru – wybieraj te, które nie przekraczają 5 gramów cukru w porcji. Do owsianki zawsze możesz dodać świeżych owoców, bądź żurawinę by osłodzić smak. Pamiętaj, że syrop glukozowo-fruktozowy czy syrop kukurydziany to również cukier.
  • zawartość błonnika – minimum 3 gramy na porcję. Najwięcej błonnika mają płatki górskie, jęczmienne oraz otręby. Im więcej błonnika, tym mniej cukru będą zawierać.
  • Unikaj długiej listy składników, im większy skład tym najprawdopodobniej większe przetworzenie produktu. Wybieraj produkty naturalne, jak najmniej przetworzone, szukaj również informacji dotyczących zawartości ewentualnych alergenów.

Skomponuj własne musli

Jeśli samodzielnie skomponujesz swoją własną mieszkankę musli, będziesz mieć pewność, że zaczynasz dzień we właściwy sposób.

Masz do wyboru:

  • Płatki owsiane – pomagają obniżać cholesterol, a co więcej zawierają żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor, potas, witaminy B1, B6, E, kwas foliowy. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz regulują trawienie. Na długo zapewniają uczucie sytości. Uznawane są przez wielu dietetyków za najzdrowszy wybór. Staraj się wybierać płatki owsiane górskie i unikaj przetworzonych płatków błyskawicznych.
  • Płatki kukurydziane – powszechnie znane i często spotykane na polskich stołach. Stanowią bogate źródło błonnika, magnezu, żelaza, potasu i selenu. Niestety zawierają również dużą ilość sodu, dlatego nie poleca się ich osobom z nadciśnieniem, niewydolnością krążenia oraz problemach z nerkami.
  • Płatki żytnie – pomagają regulować przemianę materii, dlatego też są częstym składnikiem diet redukcyjnych. Zawierają sporą ilość składników mineralnych w tym magnez, potas, żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Mogą zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego i nowotworom.
  • Płatki jaglane – świetny wybór dla osób będących na diecie bezglutenowej. Płatki jaglane dostarczają witamin z grupy B, witaminę E, cynk oraz kwas krzemowy, który wygładza cerę, wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Płatki gryczane – wciąż mało popularne, bezglutenowe płatki zawierające mnóstwo składników odżywczych.  Zawierają najwięcej lizyny, która wpływa korzystnie na pracę mózgu. Polecane są osobom pracującym umysłowo i uczącym się. Znajdziemy w nich magnez, żelazo, wapń, witamin C, E, z grupy B oraz siarkę.

Wymieszaj dwa, trzy rodzaje płatków. Codziennie dodawaj do musli inne dodatki. Wykorzystaj świeże owoce, migdały, orzechy, pestki słonecznika, daktyle, figi, suszone śliwki, bądź żurawinę.

Bibliografia:

  1. http://dietetycy.org.pl/jak-wybrac-platki-sniadaniowe/

Najpopularniejsze artykuły

Cholesterol edukacja

Dlaczego tak ważna jest edukacja dotycząca kontroli poziomu cholesterolu? Dietetyczka wyjaśnia

Cholesterol pełni  wiele ważnych funkcji w organizmie, ale wokół niego narosło wiele mitów. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie badać poziom cholesterolu w organizmie, kiedy zgłosić się do lekarza i jak przeciwdziałać miażdżycy. Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska Na temat cholesterolu narosło wiele mitów. Wyjaśnijmy, czym on tak naprawdę jest i jaką rolę odgrywa […]

Najczęstsze objawy chorób serca. Jak je rozpoznać?

Najczęstsze objawy chorób serca: jak je rozpoznać? [Infografika]

Choroby serca stanowią poważny problem zdrowotny w Polsce, odpowiadając za aż 37% wszystkich zgonów. Warto jednak pamiętać, że 80% chorób serca można zapobiec, a wczesne wykrycie znacząco zwiększa szanse na długie życie. Dlatego tak ważna jest umiejętność rozpoznawania niepokojących objawów. Alarmujące fakty o chorobach serca Choroby serca odpowiadają za 37% zgonów w Polsce 80% chorób […]

Menopauza serce

Menopauza a serce — co każda kobieta powinna wiedzieć o zdrowiu serca?

Co ma menopauza do chorób serca? Chociaż na pierwszy rzut oka nie ma między nimi dużej zależności, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego w okresie przekwitu powinnaś z jeszcze większą uwagę zadbać o swoje zdrowie. To naprawdę ważne. Menopauza a choroby układu krążenia – estrogeny robią różnicę! Gdy myślisz o […]

Przeczytaj także

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Zdrowe tłuszcze infografika

Zdrowe tłuszcze, zdrowe serce: wybierz mądrze [Infografika]

Tłuszcze stanowią niezbędny element codziennej diety, dostarczając energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz wspierając funkcjonowanie hormonów. Eksperci zalecają, aby tłuszcze stanowiły 20-35% całkowitej podaży energii w diecie. Nie wszystkie tłuszcze są jednak równie korzystne dla zdrowia. Kwasy tłuszczowe nienasycone, występujące w olejach roślinnych, orzechach i rybach, mają dobroczynny wpływ na organizm […]