Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Redakcja

26.12.2024

4 minuty czytania

Dieta seniora

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i dobrze zbilansowana.

Dieta seniora: czy różni się od standardowego modelu żywienia?

Wytyczne odnośnie do stylu żywienia dla seniorów są zbliżone do ogólnych, skierowanych do osób dorosłych. Nie różni się np. procentowy rozkład makroskładników w porównaniu z dietą młodszych. Osoby po 60-tce nadal powinny dążyć do tego, aby[1]:

  • 60% energii dostarczać do organizmu z węglowodanów;
  • 15-20% diety stanowiły białka;
  • tłuszcze były źródłem do 30% energii – z zastrzeżeniem, że z tłuszczów nasyconych powinno pochodzić maksymalnie 10% kalorii, a z tłuszczów trans – co najwyżej 1%[2].

Istnieje jednak kilka istotnych różnic. Osoby w podeszłym wieku mają:

  • większe zapotrzebowanie na witaminę D3;
  • mniejsze zapotrzebowanie na witaminę A – z uwagi na trudności w usuwaniu przez wątrobę estrów retinolu, jak również na problemy z metabolizowaniem witaminy K[3].

Trzeba też pamiętać, że u seniorów mogą się pojawić kłopoty z gryzieniem czy połykaniem, a także mniejsze odczuwanie pragnienia. Należy mieć te kwestie na uwadze, planując dietę[4].

Jak jeść po 60-tce? Najważniejsze zasady

Aby zachować zdrowo zbilansowaną dietę w jesieni życia, zadbaj o przestrzeganie kilku podstawowych zasad. Najważniejsze to[5]:

  • regularne spożywanie posiłków – zaleca się, aby były one małe, ale podawane często, ok. 5-6 razy dziennie, w odstępach 2-3 h;
  • prawidłowe nawadnianie – minimum 2 l dziennie;
  • uwzględnienie w diecie dużych ilości warzyw i owoców; powinny stanowić ok. 50% spożywanego pokarmu w ciągu dnia; jeśli występują problemy z gryzieniem, produkty można przetrzeć, rozdrobnić albo spożyć w postaci soku;
  • sięganie po fermentowane przetwory mleczne, np. kefiry i jogurty każdego dnia;
  • wybieranie zdrowych tłuszczów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz chudego mięsa białego, strączków oraz tłustych ryb morskich;
  • ograniczenie spożycia soli do maksimum 5 g/dobę (ok. 1 łyżeczka)[6];
  • spożywanie dużej ilości produktów pełnoziarnistych;
  • unikanie cukru i słodyczy, w tym napojów słodzonych.

Osobom po 60. r.ż. zaleca się też suplementację witaminą D (2000 j.m./dobę)[7].

Zdrowa dieta dla serca po 60-tce

Myśląc o jadłospisie po 60. roku życia, warto zwrócić szczególną uwagę na uwzględnienie w nim produktów korzystnych dla zdrowia serca. W podeszłym wieku rośnie ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób kardiologicznych. Dlatego dobrze wybierać produkty, które sprzyjają zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

  • Jeśli masz zbyt wysoki cholesterol, włącz do diety fitosterole. To naturalne substancje, które obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[8]. Są obecne np. w miękkiej margarynie kubkowej Optima Cardio, która powstaje na bazie olejów roślinnych.
  • Wybieraj zdrowe tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziesz je w olejach roślinnych, orzechach i nasionach, a także w tłustych rybach morskich.
  • Zadbaj o wysoką podaż błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu[9]. Wybieraj zatem np. grahamki zamiast kajzerek i pełnoziarnisty makaron zamiast standardowego; sięgaj po warzywa i owoce.
  • Unikaj wysoko przetworzonej żywności, a także produktów naturalnie bogatych w izomery tłuszczów trans (które podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają stężenie „dobrego”) – to m.in. wołowina, tłusty nabiał czy masło[10].

Świadome komponowanie posiłków to fundament zdrowego życia. Zwróć więc baczną uwagę na to, co jeść, aby zadbać o swoje samopoczucie oraz długowieczność.

 

 

 

[1] https://www.mp.pl/geriatria/wytyczne/271382,zywienie-osob-w-podeszlym-wieku

[2] https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

[3] https://www.mp.pl/geriatria/wytyczne/271382,zywienie-osob-w-podeszlym-wieku

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[5] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[6] https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[9] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy

[10] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

 

Najpopularniejsze artykuły

Ryby i ich pozytywny wpływ na organizm

Ryby i ich pozytywny wpływ na organizm

Ryby to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D. Ponadto ryby […]

Geny a choroby serca kobiet

Geny a serce: czy choroby układu krążenia u kobiet mogą być dziedziczne?

Masz w rodzinie historię chorób serca i zastanawiasz się, czy to oznacza, że mogłaś „odziedziczyć” problemy kardiologiczne? I tak, i nie. Zobacz, w jakim stopniu geny wpływają na skłonność do chorób serca (i jakich) oraz jak duży wpływ na Twoje zdrowie mają codzienne wybory związane z dietą czy ruchem. Możesz być zaskoczona! Choroby serca u […]

Badanie poziomu cholesterolu. Kiedy warto je wykonać?

2021-12-01 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu zmaga się niemal 20 mln […]

Przeczytaj także

<p>Abstract image of a man with chest pain. Health concept. Background with selective focus and copy space. AI generated, human enhanced</p>

Pierwsze objawy niewydolności serca — jak je rozpoznać?

Niewydolność serca jest stanem, w którym dochodzi do zaburzeń czynności tego organu, a ich konsekwencjami są:

zmniejszenie pojemności minutowej serca w stosunku do zapotrzebowania tkanek
lub dochodzi do zwiększenia ciśnienia krwi – tak, aby organizm mógł zapewnić właściwą pojemność minutową tego organu

Najzdrowsze warzywa świata. Co warto włączyć do jadłospisu, żeby cieszyć się lepszym zdrowiem?

2021-07-29 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty Różnorodna, dobrze zbilansowana dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne […]

Skutki długotrwałego stresu dla serca — co musisz wiedzieć?

Stres to we współczesnym świecie „chleb powszedni” dla większości osób.