Dieta przeciwzapalna – czy może pomóc w zaburzeniach lipidowych?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

Jednym z ważnych czynników przyczyniających się do rozwoju miażdżycy może być zaburzona równowaga oksydacyjna organizmu. Wiele badań udowodniło, iż stres oksydacyjny w organizmie odgrywa ważną rolę w rozwoju chorób układu krążenia, takich jak choroba wieńcowa czy udar mózgu. Czy dieta bogata w antyoksydanty może efektywnie przeciwdziałać tym procesom?

Czy „zły” cholesterol może być jeszcze bardziej „zły”?

Utleniony cholesterol LDL może przyczyniać się do powstawania miażdżycy. Im tych cząsteczek w organizmie jest więcej, tym miażdżyca szybciej postępuje. Dlaczego tak się dzieje? Utlenione cząsteczki łatwiej sklejają się w większe „agregaty” i przylegają do ściany tętnicy.

Kiedy cholesterol LDL może się utleniać?

Cholesterol frakcji „LDL” zawiera różne kwasy tłuszczowe. Im więcej obecnych w nim jest wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym bardziej podatny jest na utlenianie.

Co więcej jego podatność na oksydację rośnie, kiedy we krwi spada stężenie antyoksydantów takich jak np. witamina C czy E. Dlatego też dieta uboga w związki przeciwutleniające, a jednocześnie bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe może być przyczyną wysokiego stężenia niekorzystnych utlenionych cząsteczek LDL we krwi.

Warzywa i owoce tarczą ochronną

Dieta bogata w produkty spożywcze, które są dobrym źródłem wielu substancji przeciwutleniających może skutecznie chronić przed chorobami serca i naczyń.  Warto sięgać po warzywa i owoce. Dlaczego? W badaniach wykazano, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 5%. Udowodniono również, że osoby spożywające ponad 5 porcji warzyw i owoców dziennie mają mniejsze ryzyko udaru, w porównaniu do osób spożywających mniej niż 3 porcje. Co warto podkreślić jedna porcja wg badania to ok. 80 g produktu. Zalecenia żywieniowe wskazują, iż dziennie należy spożywać po minimum 200 g warzyw i 200 g owoców.

Działa tylko natura

Nie ulega wątpliwości, że dieta przeciwutleniająca wywiera korzystny wpływ na układ krążenia. Idąc śladem poszczególnych przeciwutleniaczy, zbadano również efektywność suplementacji diety różnymi antyoksydantami. Jednak korzyści z przyjmowania suplementów diety nie stwierdzono. Ponad 8-letnie badanie prowadzone we Francji wykazało, że suplementacja witaminami i minerałami nie tylko nie chroni przed chorobami serca, ale również nie wpływa na wydłużenie życia.

Palisz papierosy? Polub pomarańcze!

Paląc tytoń narażamy organizm na duże ilości wolnych rodników obecnych w dymie papierosowym. Udowodniono, że palacze mają zazwyczaj niższe stężenie antyoksydantów we krwi, dlatego też są szczególnie narażenia na utlenione cząsteczki „złego” cholesterolu. Dlatego też, jeśli nie możesz uporać się z nałogiem, nie zapominaj o dodatkowych porcjach warzyw i owoców obfitujących w antyoksydanty.

Ryby to nie tylko białko

Jednym z ważniejszych składników odżywczych ryb, przede wszystkim ryb morskich – są kwasy tłuszczowe omega 3, które zmniejszają procesy zapalne w organizmie. Badania pokazują, że spożywanie ryb co najmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia aż o 15%! Dlatego też nie zapominajmy o 2 porcjach ryb w tygodniu, w tym jednej porcji tłustych ryb morskich. Ryba dobra na wszystko! A w połączeniu z bukietem warzyw stanowi nie tylko lekki odżywczy posiłek, ale również apetyczne danie pełne różnych smaków.

Najpopularniejsze artykuły

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Jak obniżyć tętno? Przyczyny zbyt wysokiego pulsu

2022-04-01 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Tętno stanowi odzwierciedlenie pracy układu sercowo-naczyniowego. Jeśli jest nieprawidłowe, wówczas […]

Te owoce wspomagają pracę serca! Czy znasz je wszystkie?

Zależy Ci na zdrowiu serca? Jeśli tak, zadbaj o odpowiednią podaż warzyw i owoców w diecie. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinny one stanowić nawet 50% tego, co jesz . Jednak liczy się nie tylko ilość tych produktów, ale też to, które wybierzesz. Poznaj owoce, które zawierają składniki ważne dla zachowania zdrowia serca

Przeczytaj także

Kiedy warto zbadać cholesterol? Objawy wysokiego cholesterolu

Objawy wysokiego cholesterolu – co powinno skłonić cię do badań? Często jednak podwyższony poziom cholesterolu nie daje żadnych objawów, dlatego tak ważna jest profilaktyka obejmująca regularne wykonywanie lipidogramu.

Menopauza a dieta

Dieta na zdrowe serce: przewodnik dla kobiet

Zdrowe serce to szansa na dłuższe i bardziej komfortowe życie. Jako kobieta zastanawiasz się, jak zadbać o ten najważniejszy mięsień? Istotną kwestią są Twoje wybory dietetyczne. Zobacz, co warto jeść, a czego unikać, aby zadbać o serce – przygotowaliśmy prosty, przejrzysty przewodnik. Dieta na zdrowe serce dla kobiet – co powinno się znaleźć w Twoim […]

<p>Man measuring blood pressure at table indoors, closeup</p>

Jak wysokie ciśnienie krwi wpływa na ryzyko zawału serca?

Zgodnie z wytycznymi za prawidłowe uznaje się ciśnienie na poziomie 120-129/80-84 mm Hg. Natomiast wartości na poziomie 140/90 mm Hg lub wyższe uznaje się za wysokie ciśnienie krwi