Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżeczki Optimy DHA
  • 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa
  • 1 cienki plasterek żółtego sera
  • 2 marynowane papryki
  • Garść natki pietruszki

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 361,8 kcal / 205 g
Białko ogółem 17,8 g
Tłuszcz 19,4 g
Węglowodany ogółem 28,7 g
Błonnik pokarmowy 7,2 g
Sód 953,5 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 560,0 µg
Witamina D 1,8 µg
Cholesterol 35,9 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 8,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,0 g

Wykonanie:

  1. Kromki chleba posmaruj cienką warstwą margaryny Optimy DHA.
  2. Połóż na nich plasterki kiełbasy jałowcowej i cienko pokrojony żółty ser.
  3. Na wierzch rozłóż pokrojoną w paski marynowaną paprykę i posyp natką pietruszki.
  4. Przykryj drugą kromką chleba.

Komentarz dietetyka:

Natka pietruszki to znany i ceniony dodatek do wielu potraw. A dlaczego należy zwrócić na nią szczególną uwagę? Dzięki kombinacji zawartych w niej witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii. Dodatkowo wspomaga układ trawienny, poprawia odporność a co najważniejsze, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Kwas DHA zawarty w margarynie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku.

Składnik regionalny:

Kiełbasa jałowcowa

Kiełbasa z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i wołowego. Jej farsz przyprawiany jest owocem jałowca. Wytwarzana w Polsce od kilkuset lat, została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Charakteryzuje się wyjątkowym, „leśnym” zapachem. Produkty wyrabiane w chronionej recepturze odróżniają się od zwykłych oznaczeniem unijnym GTS na etykiecie.

Najpopularniejsze artykuły

Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wiele gospodyń domowych już zaczyna planować świąteczne menu. Jak przetrwać ten świąteczny czas nie rezygnując ze zdrowej diety dla serca?

Optima

Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1/2 pełnoziarnistej bagietki 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas […]

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

Przeczytaj także

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]