Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżeczki Optimy DHA
  • 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa
  • 1 cienki plasterek żółtego sera
  • 2 marynowane papryki
  • Garść natki pietruszki

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 361,8 kcal / 205 g
Białko ogółem 17,8 g
Tłuszcz 19,4 g
Węglowodany ogółem 28,7 g
Błonnik pokarmowy 7,2 g
Sód 953,5 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 560,0 µg
Witamina D 1,8 µg
Cholesterol 35,9 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 8,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,0 g

Wykonanie:

  1. Kromki chleba posmaruj cienką warstwą margaryny Optimy DHA.
  2. Połóż na nich plasterki kiełbasy jałowcowej i cienko pokrojony żółty ser.
  3. Na wierzch rozłóż pokrojoną w paski marynowaną paprykę i posyp natką pietruszki.
  4. Przykryj drugą kromką chleba.

Komentarz dietetyka:

Natka pietruszki to znany i ceniony dodatek do wielu potraw. A dlaczego należy zwrócić na nią szczególną uwagę? Dzięki kombinacji zawartych w niej witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii. Dodatkowo wspomaga układ trawienny, poprawia odporność a co najważniejsze, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Kwas DHA zawarty w margarynie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku.

Składnik regionalny:

Kiełbasa jałowcowa

Kiełbasa z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i wołowego. Jej farsz przyprawiany jest owocem jałowca. Wytwarzana w Polsce od kilkuset lat, została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Charakteryzuje się wyjątkowym, „leśnym” zapachem. Produkty wyrabiane w chronionej recepturze odróżniają się od zwykłych oznaczeniem unijnym GTS na etykiecie.

Najpopularniejsze artykuły

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Wafle ryżowe z miodem

Wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami. To zdrowa i smaczna propozycja na szybką przekąskę lub lekki posiłek, która łączy w sobie różnorodne smaki i wartości odżywcze. Idealna dla miłośników słodko-słonych kombinacji, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) […]

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Przeczytaj także

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wiele gospodyń domowych już zaczyna planować świąteczne menu. Jak przetrwać ten świąteczny czas nie rezygnując ze zdrowej diety dla serca?

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]