5,00

Antyoksydanty a profilaktyka alzheimera. Co warto wiedzieć?

Redakcja Optymalnewybory.pl

30.01.2024

2 minuty czytania

Choroba Alzheimera stanowi najczęstszą przyczynę otępienia u seniorów, a ryzyko zapadnięcia na nią rośnie wraz z wiekiem[1]. Jednym ze sposobów na jego zmniejszenie jest zdrowa dieta. Wśród składników, które rekomenduje się z myślą o profilaktyce demencji, często wymieniane są antyoksydanty. Czym są i dlaczego są tak istotne? Czytaj dalej.
Optima Cardio

Alzheimer – co leży u podłoża tej choroby?

Choroba Alzheimera jest jednym za schorzeń neurodegeneracyjnych. W jej przebiegu dochodzi do odkładania się w mózgu nieprawidłowych białek – przede wszystkim są to białko tau oraz beta-amyloid. Wraz ze zwiększoną ilością tych substancji dochodzi do obumierania neuronów, a w efekcie – do zmniejszenia się ilości neuroprzekaźników. To zaś sprawia, że dochodzi do pogłębiających się zaburzeń funkcjonowania mózgu[2].

Procesy, które doprowadzają do nagromadzenia się patologicznych białek, bardzo rzadko mają podłoże dziedziczne. Najczęściej w organizmie zaczynają się rozwijać procesy zapalne, w których istotną rolę odgrywają wolne rodniki[3].

Wolne rodniki – przyczyna stresu oksydacyjnego

Wolne rodniki są reaktywnymi (niestabilnymi) formami tlenu, które, gdy pojawiają się w organizmie w nadmiarze, mogą wywołać poważne szkody. To one są przyczyną doświadczania tzw. stresu oksydacyjnego, który prowadzi do zmian w strukturze białek, lipidów czy kwasów nukleinowych[4]. Dlatego to zjawisko jest uznawane za jedną z kluczowych przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych – w tym miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych na czele z alzheimerem[5].

Organizm – sam w sobie – broni się przed stresem oksydacyjnym, wytwarzając własne przeciwutleniacze (czyli antyoksydanty). Ważnym wsparciem są jednak również te zawarte w żywności. To dlatego w jadłospisach rekomendowanym osobom chcącym zmniejszyć ryzyko demencji, np. MIND, tak duży nacisk kładzie się na zawartość antyoksydantów.

Antyoksydanty, czyli co?

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, to substancje, które chronią komórki oraz tkanki przed szkodliwością nadmiaru wolnych rodników[6]. W efekcie przyczyniają się więc do profilaktyki wielu schorzeń, w tym alzheimera.

Na liście najważniejszych naturalnych antyoksydantów, które są dostępne w pokarmie, wymienia się:

  • witaminy A, C i E;
  • składniki mineralne – zwłaszcza cynk, selen, miedź, mangan oraz żelazo;
  • karotenoidy (alfa- i beta-karoten, zeaksantynę, luteinę, likopen, beta-kryptoksantynę);
  • polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe, stilbeny czy lignany)[7].

Te związki znajdują się w wielu produktach żywnościowych. Dzięki temu łatwo je włączyć do codziennego jadłospisu – z myślą o zachowaniu dobrego zdrowia, w tym pamięci czy koncentracji, na dłużej.

Gdzie można znaleźć antyoksydanty?

Lista składników pokarmowych, które zawierają antyoksydanty, jest na szczęście długa. Dlatego bez problemu wkomponujesz je w codzienne menu – z myślą o sprawności umysłowej, jak również fizycznej. Co zatem jeść? Wybierając określone produkty, można się kierować wynikami testu ORAC, który wskazuje na potencjał do neutralizacji wolnych rodników[8].

Owoce

Owoce to ważny element na liście zakupów osoby, która chce wzbogacić dietę o przeciwutleniacze. W profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych ważną rolę mogą odegrać m.in.:

  • owoce jagodowe, w tym borówka amerykańska, jagody, truskawki czy maliny;
  • inne owoce – np. porzeczki, śliwki, granaty, jabłka czy brzoskwinie.

Warzywa

Substancje o właściwościach antyoksydacyjnych można znaleźć m.in. w:

  • warzywach zielonych, np. szpinaku, jarmużu, sałacie masłowej itp.;
  • pomidorach (są bogate w likopen);
  • warzywach kapustnych;
  • czosnku;
  • szparagach;

Zioła i przyprawy

Sięgaj np. po:

  • kurkumę;
  • cynamon;
  • tymianek;
  • oregano;
  • rozmaryn;
  • goździki.

Te składniki stanowią bardzo bogate źródło antyoksydantów, a przy okazji poprawiają smak potraw.

Nie tylko antyoksydanty – poznaj inne ważne elementy diety MIND

Z myślą o profilaktyce demencji, w tym alzheimera, najczęściej rekomenduje się dietę MIND[9]. W jej zaleceniach rzeczywiście można znaleźć reguły pozwalające zwiększyć spożycie produktów bogatych w antyoksydanty. Zaleca się np. co najmniej 2 porcje owoców jagodowych tygodniowo czy minimum 6 porcji zielonych liściastych w ciągu 7 dni.

To jednak nie wszystko. W Twoim menu powinny się znaleźć również inne cenne składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Są to przede wszystkim[10]:

  • zdrowe tłuszcze – nienasycone, w szczególności te z grupy omega-3; należący do niej DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz prawidłowego widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 250 mg tej substancji w połączeniu ze zdrowym trybem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą[11]; ten składnik znajdziesz np. w margarynie Optima Neuro, jak również w tłustych rybach morskich;
  • orzechy, np. włoskie – są świetnym źródłem błonnika, białka, jak również kwasu tłuszczowego ALA, który jest prekursorem omega-3;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, które stanowią ważne źródła błonnika pokarmowego, jak również witamin i składników mineralnych.

Pamiętaj też, że Twój mózg nie „lubi” się z żywnością wysoko przetworzoną, tzw. fast foodami i z produktami zawierającymi izomery tłuszczów trans. Te ostatnie substancje są obecne np. w częściowo uwodornionych olejach – m.in. palmowym – ale również występują naturalnie w mięsie i mleku tzw. przeżuwaczy i ich przetworach[12]. Dlatego warto ograniczyć m.in. spożycie wołowiny, jak również nabiału, w tym masła.

Zatroszcz się więc o zdrowie swojego umysłu – dieta pomoże Ci w walce z wolnymi rodnikami i wesprze utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych. Powodzenia!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151134,choroba-alzheimera

[2] https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151134,choroba-alzheimera

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/334093,wolne-rodniki-reaktywne-formy-tlenu

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/334093,wolne-rodniki-reaktywne-formy-tlenu

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/331612,antyoksydanty-rola-podzial-i-wlasciwosci

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/331612,antyoksydanty-rola-podzial-i-wlasciwosci

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/331612,antyoksydanty-rola-podzial-i-wlasciwosci

[9] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[10] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[11] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3840

[12] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/mity-na-temat-izomerow-trans-kwasow-tluszczowych/

Najpopularniejsze artykuły

Dieta ketogenna a problemy kardiologiczne. Kardiolodzy biją na alarm!

Dieta ketogenna (znana również jako dieta ketogeniczna) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz białka i tłuszczów. Ich redukcja – nawet do 10% wartości energetycznej – przyczynia się do zwiększonej produkcji ciał ketonowych.

Jak zapobiegać chorobie nadciśnieniowej (infografika)

Nadciśnienie tętnicze, czyli podwyższone ciśnienie krwi, jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Aby zapobiegać wystąpieniu nadciśnienia, ważne jest zrozumienie czynników ryzyka oraz wdrożenie zdrowych nawyków życiowych.

Normy cholesterolu

Wszystko o cholesterolu: rodzaje, normy, przyczyny, diagnostyka, leczenie i profilaktyka. Dowiedz się, jak utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.

Co to jest cholesterol? Cholesterol to woskowata, tłuszczopodobna substancja występująca we wszystkich komórkach naszego ciała. Wbrew powszechnemu przekonaniu, cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pełni wiele ważnych funkcji: Buduje ściany komórkowe Jest składnikiem tkanek Uczestniczy w produkcji hormonów Bierze udział w syntezie witaminy D Jest potrzebny do produkcji kwasów żółciowych Pomaga w trawieniu […]

Przeczytaj także

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Przepisy na zdrowe serce – pyszne dania obniżające cholesterol

Zbyt wysoki cholesterol? Jeśli tak, pierwszym krokiem w stronę jego obniżenia i zadbania o serce jest zmiana jadłospisu. Krzywisz się na samą myśl o diecie, ponieważ w Twojej głowie pojawia się wizja suchych, pozbawionych smaku dań, których spożywanie jest przykrym obowiązkiem? Nic bardziej mylnego! Dania obniżające cholesterol mogą być nie tylko korzystne dla zdrowia, ale […]

Cukier: cichy zabójca układu krążenia

Cukier: cichy zabójca układu krążenia

Lubisz sięgać po słodycze na co dzień? Przekąski typu ciasteczka i czekoladki często są Twoim sposobem na relaks i pozbycie się stresu? Jeśli tak, uważaj! Wszystko w nadmiarze szkodzi. Zobacz, dlaczego tak jest, i dowiedz się również, co oznacza podwyższony cukier w wynikach. Słodycze a serce: dlaczego cukier w pożywieniu może szkodzić? Cukier jest obecny […]