Zmagasz się z chorobą serca? Jesteś po zawale? Jeśli tak, zapewne doskonale wiesz, jak ważna dla Twojego zdrowia jest odpowiednia dieta. Mówi się przede wszystkim o ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, tak aby zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu. Co jednak ze słodyczami? Czy sercowiec powinien ich bezwzględnie unikać? Wyjaśniamy.
Dieta sercowca – na czym polega?
Dieta dla sercowca nie ma charakteru wykluczeniowego. Są jednak produkty, których spożycie trzeba ograniczyć i takie, których spożycie warto zwiększyć[1]. Jej podstawą jest odpowiednie zróżnicowanie posiłków – tak, aby dostarczyć sobie wszystkich cennych składników odżywczych. Rekomendowane jest m.in.:
- spożywanie 4-5 posiłków na dobę;
- co najmniej 2 razy w tygodniu spożycie ryb;
- zastąpienie tłuszczów zwierzęcych zdrowszymi tłuszczami roślinnymi – np. zamiana masła na margarynę bogatą w sterole roślinne, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[2];
- ograniczenie soli, której nadmiar może prowadzić do podniesienia ciśnienia.
Wśród zaleceń pojawia się również ograniczenie spożycia cukru – w tym słodzonych napojów, jak również szeroko pojętych słodyczy. Nie ma więc mowy o bezwzględnym zakazie sięgania po takie produkty. Mimo to warto rozważyć wyeliminowanie cukru z diety.
Zdrowie serca a cukier – jak może zaszkodzić ten składnik?
Słodycze i inne produkty zawierające cukier mogą być szkodliwe dla zdrowia – zwłaszcza gdy są spożywane w nadmiarze. Dlaczego? Wbrew stereotypowi, nie chodzi np. o to, że ten składnik bezpośrednio prowadzi do rozwoju cukrzycy.
Problem jest zupełnie inny: cukier dostarcza organizmowi pustych kalorii. Nie zawiera żadnych wartościowych składników odżywczych, a jedynie energię, która bardzo szybko jest przekształcana w tkankę tłuszczową.
Ponadto, z uwagi na to, że jego spożycie stymuluje wydzielanie insuliny, może sprzyjać pobudzeniu apetytu. A to wszystko prosta droga do otyłości, która jest źródłem ok. 90% problemów z sercem i krążeniem[3]. Dlatego ograniczenie jego spożycia, a jeszcze lepiej – wyeliminowanie go z jadłospisu – to dobry wybór dla każdej osoby, która chce zachować dobre zdrowie mięśnia sercowego czy naczyń krwionośnych.
Słodycze to nie tylko problem z cukrem
Zawartość cukru w słodyczach to tylko jeden problem. Trzeba pamiętać, że kupowane w sklepach batoniki, rogaliki i inne tego typu przekąski zalicza się do żywności wysoko przetworzonej. Dlatego mogą być np. źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, które zwiększają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób sercowych i naczyniowych[4]. Takie składniki można znaleźć nie tylko w wyrobach cukierniczych czy cukierkach, ale także w mleku, śmietanie, tłustych serach, maśle czy mięsie pochodzącym od zwierząt przeżuwających.
Jeśli nie słodycze, to co?
Sercowcy – o ile nie zmagają się z cukrzycą, otyłością czy dużym stężeniem cholesterolu – mogą sobie pozwolić na słodycze maksymalnie 3 razy w tygodniu[5]. Jednak mimo to, warto postarać się je zupełnie wyeliminować z diety i zastąpić zdrowszymi przekąskami.
Jak zatem stopniowo wyeliminować cukier?
- Daj sobie czas na dostosowanie się do diety bez cukru – np. jeżeli dużo słodzisz, zacznij od zmniejszenia ilości cukru w kawie czy herbacie i stopniowo go obniżaj.
- Stosuj zdrowsze zamienniki sacharozy – np. stewię czy ksylitol lub sięgnij w zamian po suszone owoce, które również dodadzą potrawie słodyczy.
- Unikaj wysoko przetworzonych słodkości – jeżeli masz ochotę na deser, wybierz np. samodzielnie przygotowany sorbet owocowy czy kilka suszonych daktyli.
- Zwracaj uwagę na skład kupowanych produktów – cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, ale również np. w ketchupie, wysoko przetworzonych sosach itp.
Postaraj się też nie traktować słodkości jako sposobu na polepszenie nastroju. Znacznie zdrowiej poprawisz samopoczucie, np. wykonując krótki trening czy wychodząc na spacer. Serce będzie Ci wdzięczne!
[1] https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/31-ds-35-dieta-przy-chorobach-serca/file
[2] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can
[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/239968,cukier-powinien-byc-zakazany
[4] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/
[5] https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/31-ds-35-dieta-przy-chorobach-serca/file