5,00

Podwyższone trójglicerydy – co oznaczają? Jak je obniżyć?

Redakcja Optymalnewybory.pl

6.12.2022

2 minuty czytania

Podwyższony poziom trójglicerydów, podobnie jak cholesterolu LDL, nie daje żadnych wyraźnych objawów. Tymczasem konsekwencje długo utrzymującego się takiego stanu stanowią zagrożenie dla zdrowia. Sprawdź, co oznacza podwyższone stężenie tych lipidów i poznaj sposoby na skuteczne ich obniżenie.

Optima Cardio 

Podwyższony poziom trójglicerydów jest objawem zaburzeń lipidowych, z którymi zmaga się nawet 60-80% polskiego społeczeństwa[1]. Uważane są za główną przyczynę chorób sercowo-naczyniowych, dlatego ważne jest kontrolowanie poziomu lipidów i – w razie podwyższonych wartości – podjęcie odpowiednich działań.

Trójglicerydy – co to?

 Trójglicerydy (TG) to – z chemicznego punktu widzenia – estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Stanowią podstawowy składnik tkanki tłuszczowej, która jest „magazynem” energii[2].

Tego rodzaju lipidy powstają w organizmie człowieka:

  • w nabłonku jelita cienkiego – syntetyzowane są z tłuszczu pokarmowego;
  • w wątrobie – produkowane są z napływających do tego narządu kwasów tłuszczowych i węglowodanów.

We krwi krążą połączone z białkiem – jako lipoproteiny. Przenoszoną są przez:

  • chylomikrony – dotyczy to trójglicerydów wytwarzanych w jelicie,
  • lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL) – dotyczy to trójglicerydów powstających w wątrobie.

Hipertrójglicerydemia – gdy trójglicerydów jest za dużo…

 Zgodnie z obowiązującymi normami, prawidłowe stężenie trójglicerydów nie powinno przekraczać 150 mg/dl[3]. W przypadku wyższych wartości mówi się o hipertrójglicerydemii – jednym z trzech głównych zaburzeń gospodarki lipidowej, obok hipercholesterolemii oraz dyslipidemii mieszanej.

Klasyfikacja ciężkości hipertrójglicerydemii przedstawia się następująco:

  • granicznie zwiększone stężenie triglicerydów: 150-199 mg/dl;
  • umiarkowana hipertriglicerydemia: 200-999 mg/dl;
  • ciężka hipertriglicerydemia: 1000-1999 mg/dl;
  • bardzo ciężka hipertriglicerydemia: ≥2000 mg/dl[4].

Chociaż hipertrójglicerydemia występuje znacznie rzadziej niż podwyższone stężenie cholesterolu LDL, jest tak samo istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Nieleczona, może doprowadzić m.in. do zawału serca, zaś w ciężkiej i bardzo ciężkiej postaci – nawet do ostrego zapalenia trzustki.

Jak obniżyć stężenie trójglicerydów we krwi?

 Łagodna lub umiarkowana hipertriglicerydemia często nie daje żadnych objawów, dlatego warto regularnie wykonywać tzw. profil lipidowy. Jest to bezbolesne i bezinwazyjne badanie, które pozwala na oznaczenie stężenia poszczególnych frakcji cholesterolu i trójglicerydów.

Jeżeli wynik lipidogramu wskaże na hipertriglicerydemię, należy skonsultować się z lekarzem. W zależności od stopnia ciężkości, specjalista zaleci odpowiednią terapię. W przypadku granicznych zwiększonych wartości TG może wystarczyć zmiana nawyków żywieniowych.

Ważne jest ograniczenie ilości dostarczanych kalorii, co pozwala zredukować masę ciała. Szacuje się, że jej spadek o 5-10% przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów nawet o 20%[5]. Koniecznością jest ponadto włączenie do diety takich produktów spożywczych jak:

  • warzywa i owoce,
  • produkty pełnoziarniste,
  • niskotłuszczowe produkty mleczne,
  • nasiona roślin strączkowych.

Ryby oraz oleje roślinne także są ważne. Stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do obniżenia poziomu TG[6].

Osoby, które zmagają się z wysokim stężeniem trójglicerydów, powinny wyeliminować alkohol. Nawet niewielkie jego ilości u pacjentów z hipertriglicerydemią powoduje wzrost stężenia TG[7].

Regularnie wykonuj lipidogram, aby monitorować poziom trójglicerydów we krwi. W przypadku nieznacznego podwyższenia obowiązujących wartości możesz szybko doprowadzić do unormalizowania stężenia TG. Podstawą jest zdrowa dieta, obfitująca m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe.

[1] WYTYCZNE PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT DIAGNOSTYKI I LECZENIA ZABURZEŃ LIPIDOWYCH W POLSCE 2021

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[3] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[4] https://podyplomie.pl/medycyna/10573,wytyczne-endocrine-society-na-temat-diagnostyki-i-leczenia-hipertriglicerydemii

[5] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/160368,jak-zmniejszyc-stezenie-triglicerydow-we-krwi

[6] WYTYCZNE PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT DIAGNOSTYKI I LECZENIA ZABURZEŃ LIPIDOWYCH W POLSCE 2021

[7] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/160368,jak-zmniejszyc-stezenie-triglicerydow-we-krwi

Najpopularniejsze artykuły

<p>Doctor holding bowl with products for heart-healthy diet, closeup</p>

Dieta po zawale. Jakich produktów należy unikać?

2021-12-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Osoba po zawale serca jest zagrożona wystąpieniem kolejnego incydentu, dlatego […]

Zawartość fosforu w produktach

2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Organizm człowieka zawiera dużo fosforu, przy czym główna jego część koncentruje […]

Niewydolność serca. Czym się objawia i do czego może doprowadzić?

2021-06-20 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Niewydolność serca to główna przyczyna zgonów w Polsce, a liczba […]

Przeczytaj także

Dieta roślinna, a cholesterol

Dieta roślinna a cholesterol – czy wegańska dieta zawsze oznacza niski cholesterol? [Wideo]

 Mity o diecie roślinnej i cholesterolu Powszechnie uważa się, że dieta wegetariańska czy wegańska automatycznie chroni nas przed nadmiernym poziomem cholesterolu we krwi. To jednak błędne przekonanie, które może prowadzić do zaniedbania ważnych badań kontrolnych. Endogenna produkcja cholesterolu Kluczowym faktem jest to, że nasz organizm sam produkuje cholesterol, ponieważ jest to substancja niezbędna do […]

Dieta śródziemnomorska i jej wpływ na serce

2021-12-15 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Mimo rosnącej świadomości wśród Polaków, choroby układu sercowo-naczyniowego nadal stanowią […]

Wpływ spożywania mięsa na rozwój chorób sercowo-naczyniowych

2021-12-16 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Na choroby sercowo-naczyniowe zapada duża liczba Polaków, co ma związek […]