Ostropest plamisty jest rośliną pochodząca z ciepłych regionów Europy, Azji i Afryki. Zarówno jako lek, olej, a także jako surowiec zielarski, znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu stanu zdrowia. Substancja czynna obecna w tej roślinne – sylimaryna – charakteryzuje się działaniem hepatoprotekcyjnym, przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Olej z ostropestu plamistego, jako jeden z ważniejszych przetworów powstałych na bazie tej rośliny, wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i urodę.
Olej z ostropestu – dla kogo?
Zarówno sam ostropest, jak i olej powstały na jego bazie, to produkty bezpieczne w stosowaniu. Ich regularna konsumpcja wpływa korzystnie na nasze zdrowie i wspomaga leczenie wielu schorzeń. W związku z powyższym olej z ostropestu będzie przydatnym osobom cierpiącym na:
- marskość wątroby;
- alkoholowe stłuszczenie wątroby;
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby;
- zaburzenia pracy dróg żółciowych, kamicę żółciowa;
- żółtaczkę;
- zatrucie muchomorem sromotnikowym.
Sylimarol (lek powstały na bazie ostropestu plamistego) wspiera regenerację wątroby, dzięki czemu jest także wykorzystywany u osób, które z racji ryzyka zawodowego są narażone na różne toksyny chemiczne.
Olej z nasion ostropestu – właściwości
Jak wykazały badania analityczne, nasiona ostropestu plamistego są szczególnie zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6, które stanowią połowę całej frakcji tłuszczowej. Kolejnym, najliczniej występującym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy, stanowiący prawie 1/3 tłuszczu tych nasion. Występuje on także w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Kwas oleinowy należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zastępując nasycone kwasy tłuszczowe (obecne na przykład w mięsie, działające promiażdżycowo), zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
Nasiona ostropestu zawierają także bardzo dużo w witaminy E, której w 100 g jest aż 23,5 mg! Witamina E jest naturalnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, a także wpływa korzystnie na zdrowie serca.
Olej z ostropestu, podobnie i jak jego inne przetwory, znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń np. stłuszczenia wątroby. Jak wskazano w badaniu Zhu i wsp. zastosowanie oleju z ostropestu plamistego u myszy pozwoliło na poprawę profilu lipidowego, a także obniżanie poziomu glikemii, inuliny i wolnych kwasów tłuszczowych. Zauważono także poprawę stanu wątroby i wzrost aktywności mechanizmów antyoksydacyjnych wewnątrz organizmu.
Jak wskazują badania naukowe, ostropest jest zasobny w szereg substancji wpływających korzystnie na organizm człowieka. Jego owoce zawierają, oprócz wspomnianej już sylimaryny, także:
- witaminy, w tym szczególnie C i K;
- fitosterole (wpływające korzystnie na poziom cholesterolu);
- flawonoidy;
- aminy biogenne (histaminę, tyraminę);
- kwasy organiczne.
Olej z ostropestu plamistego – zastosowanie
Wspomniane wyżej substancje przyczyniają się do tego, że różne przetwory (oleje, nalewki, napary, odwary, leki) powstałe na bazie ostropestu plamistego cechują się działaniem:
- przeciwzapalnym;
- odtruwającym;
- stymulującym regenerację komórek wątroby;
- zwiększającym wydzielanie soków trawiennych;
- poprawiającym trawienie;
- zwiększającym efektywność laktacji.
Ostropest wpływa także korzystnie na gospodarkę sercowo – naczyniową, działając przeciwzakrzepowo i wzmacniając ściany naczyń krwionośnych.
Olej z ostropestu w kuchni
Korzystny profil kawasów tłuszczowych, a także obecność pozostałych cennych składników odżywczych takich jak flawonoidy i witamina E sprawiają, że warto do swojej codziennej diety włączyć olej z ostropestu. Jednakże, z uwagi na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej wykorzystywać go na zimno np. do past kanapkowych, sałatek, pieczywa i surówek.
Warto także zwrócić uwagę, że nie sam olej może być przez nas wykorzystywany w kuchni. Jak dowodzą ludowe książki kucharskie, dolne liście rośliny mogą być stosowane do przygotowania sałatek!
Zastosowanie w kosmetyce – na włosy, skórę i paznokcie
Olej z ostropestu plamistego jest także składnikiem wielu naturalnych kosmetyków o działaniu regeneracyjnym i nawilżającym. Jak wskazują eksperci, stosowanie kosmetyków zawierających olej z ostropestu wpływa pozytywnie na naszą urodę. Wpływa on na:
- poprawę stanu skóry;
- spłycenie zmarszczek;
- poprawę elastyczności skóry;
- zmniejszenie zaczerwienia skóry;
- poprawę kolorytu cery.
Olej ostropestu, jako frakcja tłuszczowa, stanowi zatem idealnie rozwiązanie dla kosmetyków przeznaczonych do cery suchej i zmęczonej, łamliwych paznokci i przesuszonych włosów.
Czy ostropest jest bezpieczny?
Jak wskazano w „Małej księdze Ziół” (A. Leszkowska), ostropest jest bezpieczny, także dla kobiet w ciąży i karmiących. Jednakże to, co może nas niepokoić, to jego możliwość interakcji z innymi lekami. Jak wskazują eksperci, przez to, że wpływa na funkcjonalność i działanie wątroby, ma zdolność do obniżania stężenia i skuteczności innych leków np. metronidazolu (lek bakteriobójczy) lub indynawiru (lek wykorzystywany w leczeniu HIV). Z tego względu produkty i posiłki zawierające w swoim składzie ostropest np. oleje powinny być stosowane minimum dwie godziny po przyjęciu leku.
Źródła informacji:
- Zhu HJ, Ding HH, Deng JY, et al. Inhibition of preadipocyte differentiation and adipogenesis by zinc-α2-glycoprotein treatment in 3T3-L1 cells. J Diabetes Investig. 2013;4(3):252-260.
- Leszkowska A. Mała księga ziół. Poznań: Publicat; 2017.
- Karimi G, Vahabzadeh M, Lari P, Rashedinia M, Moshiri M. „Silymarin”, a promising pharmacological agent for treatment of diseases. Iran J Basic Med Sci. 2011;14(4):308-317.
- Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010;24(10):1423-1432.
- Post-White J, Ladas EJ, Kelly KM. Advances in the use of milk thistle (Silybum marianum). Integr Cancer Ther. 2007;6(2):104-109.
- Saller R, Brignoli R, Melzer J, Meier R. An updated systematic review with meta-analysis for the clinical evidence of silymarin. Forsch Komplementmed. 2008;15(1):9-20.
- El-Hawy MA, Hegazy MI, Mohamed HM, Abdel-Latif AO. Effect of silymarin and vitamin E on gentamicin-induced nephrotoxicity in dogs. J Small Anim Pract. 2020;61(1):54-60.
- Ramasamy K, Agarwal R. Multitargeted therapy of cancer by silymarin. Cancer Lett. 2008;269(2):352-362.
- Gazák R, Walterová D, Kren V. Silybin and silymarin–new and emerging applications in medicine. Curr Med Chem. 2007;14(3):315-338.
- Wichtl M. Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals: A Handbook for Practice on a Scientific Basis. Stuttgart: Medpharm Scientific Publishers; 2004.