5,00

Najzdrowsze warzywa świata. Co warto włączyć do jadłospisu, żeby cieszyć się lepszym zdrowiem?

Redakcja Optymalnewybory.pl

29.07.2021

4 minuty czytania


Różnorodna, dobrze zbilansowana dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne znaczenie w codziennym jadłospisie mają między innymi warzywa. Poznaj listę tych uważanych za najzdrowsze i jak najszybciej włącz je do diety.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać 400 g jadalnych owoców i warzyw dziennie w celu zmniejszenia ryzyka występowania chorób niezakaźnych, a także zapobiegania niedoborów mikroskładników odżywczych[1]. Niestety zaledwie 10% Polaków stosuje się do wytycznych, zaś 40% rodaków spożywa zaledwie 2-3 porcji warzyw[2]. Warto zatem to zmienić – niezależnie od tego, czy masz podwyższony cholesterol, zmagasz się z nadciśnieniem itd.

Warzywa – bogactwo witamin i minerałów ważnych dla zdrowia

Oczywiste jest, że warzywa stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej. Światowa Organizacja Zdrowia przy współpracy z Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Instytut Medycyny uznała, że największe znaczenie dla profilaktyki chorób serca, nadciśnienia i nowotworów mają:

  • witamina A
  • witamina D
  • wapń
  • witamina E
  • witamina K
  • witamina C
  • tiamina
  • ryboflawina
  • niacyna
  • witamina B6
  • kwas pantotenowy
  • biotyna
  • selen
  • magnez
  • cynk
  • żelazo
  • witamina B12
  • foliany i kwas foliowy
  • jod[3].

Na tej podstawie przygotowano listę produktów spożywczych (w tym warzyw), które charakteryzują się najwyższą „mocą zdrowotną” w oparciu o zawartości gęstość wyżej wymienionych składników odżywczych.
Optima Cardio

 Najzdrowsze warzywa świata – lista

Warzywa, które trafiły na listę najzdrowszych produktów spożywczych, wspierają utrzymanie dobrego zdrowia. Dlatego warto je spożywać jako remedium na podwyższony cholesterol, w celu zminimalizowania ryzyka zachorowania na nadciśnienie czy miażdżycę czy też aby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Rukiew wodna

Roślina należąca do rodziny kapustowatych stanowi prawdziwą bombę witaminowo-mineralną. Jest między innymi źródłem potasu, wapnia i magnezu. Badania naukowe potwierdzają, że może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi oraz do hamowania agregacji płytek krwi[4].

Kapusta pekińska

Jedno z najbardziej popularnych warzyw kapustnych w Polsce. Z uwagi na obecność fitosteroli działa na podwyższony cholesterol. Trzeba jednak mieć świadomość, że ich zawartość w kapuście nie jest wystarczająca. Koniecznością może okazać się sięgnięcie po produkty funkcjonalne, które wzbogaca się np. sterolami roślinnymi. Badania naukowe potwierdzają, że związki te mogą obniżyć frakcję LDL LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[5].

Burak ćwikłowy

Jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach wspiera utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej. Ich zwiększone spożycie jest szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem – badania naukowe pokazują, że buraki lub pozyskany z nich sok są w stanie zredukować ciśnienie krwi nawet o 3-10 mm Hg[6].

Szpinak

Chociaż nie jest lubiany przez większość dzieci, powinien zostać włączony do diety z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości.

Szpinak jest źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym[7]. Ponadto – jako bogactwo azotanów – wspiera w obniżaniu ciśnienia krwi[8] i pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca[9].

Cykoria

Coraz częściej gości na polskich stołach z uwagi na swoje prozdrowotne walory. Stanowi bogate źródło błonnika, co wspomaga kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Ponadto zawiera kwas chikorowy, który pomaga w poprawie tolerancji glukozy u diabetyków[10].

Sałata masłowa

Powszechny dodatek do kanapek i sałatek wykazuje jednocześnie walory prozdrowotne. Dostarcza wiele składników mineralnych i witamin, które wspierają pracę organizmu. Jest m.in. źródłem potasu, który wspomaga regulowanie ciśnienia krwi[11].

Na liście najzdrowszych warzyw znalazły się również: czarna rzepa, pietruszka, endywia, szczypior, jarmuż, papryka meksykańska, rukola, brokuł, dynia.

[1] https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/activities/technical-support-to-member-states/promoting-fruit-and-vegetable-consumption

[2] https://www.ekologia.pl/zdrowie/medycyna-rodzinna/ile-warzyw-i-owocow-jedza-polacy-zbyt-malo,20638.html

[3] http://www.fao.org/ag/humannutrition/36659-04427f866c8b2539d8e47d408cad5f3f9.pdf

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22882425/

[5] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24134873/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24772405/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080624/

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26251834/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29325917/

[11] https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-lowers-blood-pressure

Najpopularniejsze artykuły

Produkty pełnoziarniste to najlepszy przyjaciel zdrowego serca

Produkty zbożowe z pełnego ziarna są dużo bardziej wartościowe od produktów z ziarna oczyszczonego. W produktach pełnoziarnistych […]

Stres oksydacyjny

Przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny w nadwadze – jak sobie radzić?

Frustruje Cię nadmiar tłuszczu na brzuchu? Chociaż wygląd jest ważny, estetyczne wyzwania związane z sylwetką nie stanowią najpoważniejszego problemu. Prawdziwe zagrożenie kryje się znacznie głębiej – w procesach zachodzących na poziomie komórkowym. Zobacz, dlaczego tkanka tłuszczowa jest tak groźna dla zdrowia oraz jak skutecznie sobie z tym radzić. Prozapalna tkanka tłuszczowa – dlaczego tak się […]

Co może obniżaćcholesterol?

Fitosterole – naturalny sposób na obniżenie cholesterolu [Wideo]

 Wysokí poziom cholesterolu to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Na szczęście natura oferuje nam skuteczne rozwiązanie w postaci fitosteroli – związków roślinnych, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę naszych wyników lipidowych. Jak działają fitosterole? Fitosterole to naturalne substancje pochodzenia roślinnego, które mają udowodnioną skuteczność w obniżaniu poziomu cholesterolu. Ich mechanizm działania […]

Przeczytaj także

Cholesterol

Czy cholesterol zabija po cichu? Fakty i mity  

„Podwyższony cholesterol”? Te słowa budzą lęk. Nie bez powodu, ponieważ ten parametr wiele mówi o kondycji organizmu oraz ryzyku rozwoju poważnych chorób cywilizacyjnych. Co warto o nim wiedzieć? Przyjrzyj się bliżej częstym mitom o cholesterolu i poznaj fakty. MIT: cholesterol zawsze jest zły Fakt. Cholesterol to substancja, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sam […]

Naciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze – cichy zabójca związany z nadwagą

Czy wiesz, że nawet 60-70% przypadków nadciśnienia tętniczego jest związanych z otyłością[1]? Zobacz, jaki jest związek nadprogramowej masy ciała z ciśnieniem krwi oraz jak zadbać o profilaktykę rozwoju hipertensji. Nadciśnienie a nadwaga i otyłość – jak to się ze sobą wiąże? Co ma masa ciała do ciśnienia krwi? Okazuje się, że więcej niż się wydaje, […]

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans kontra Twoje serce – gdzie się ukrywają i jak ich unikać?

Jeżeli interesujesz się tematyką zdrowia, na pewno zdarzyło Ci się słyszeć, żeby zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych, gdyż mogą szkodzić sercu. Ale czy wiesz, że jeszcze większym zagrożeniem są tzw. tłuszcze trans? Zobacz, czym dokładnie są oraz jak ich unikać. Czym są tłuszcze trans? Z chemicznego punktu widzenia izomery tłuszczów trans są nietypową formą nienasyconych kwasów […]