5,00

Najzdrowsze warzywa świata. Co warto włączyć do jadłospisu, żeby cieszyć się lepszym zdrowiem?

Redakcja Optymalnewybory.pl

29.07.2021

4 minuty czytania


Różnorodna, dobrze zbilansowana dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne znaczenie w codziennym jadłospisie mają między innymi warzywa. Poznaj listę tych uważanych za najzdrowsze i jak najszybciej włącz je do diety.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać 400 g jadalnych owoców i warzyw dziennie w celu zmniejszenia ryzyka występowania chorób niezakaźnych, a także zapobiegania niedoborów mikroskładników odżywczych[1]. Niestety zaledwie 10% Polaków stosuje się do wytycznych, zaś 40% rodaków spożywa zaledwie 2-3 porcji warzyw[2]. Warto zatem to zmienić – niezależnie od tego, czy masz podwyższony cholesterol, zmagasz się z nadciśnieniem itd.

Warzywa – bogactwo witamin i minerałów ważnych dla zdrowia

Oczywiste jest, że warzywa stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej. Światowa Organizacja Zdrowia przy współpracy z Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Instytut Medycyny uznała, że największe znaczenie dla profilaktyki chorób serca, nadciśnienia i nowotworów mają:

  • witamina A
  • witamina D
  • wapń
  • witamina E
  • witamina K
  • witamina C
  • tiamina
  • ryboflawina
  • niacyna
  • witamina B6
  • kwas pantotenowy
  • biotyna
  • selen
  • magnez
  • cynk
  • żelazo
  • witamina B12
  • foliany i kwas foliowy
  • jod[3].

Na tej podstawie przygotowano listę produktów spożywczych (w tym warzyw), które charakteryzują się najwyższą „mocą zdrowotną” w oparciu o zawartości gęstość wyżej wymienionych składników odżywczych.
Optima Cardio

 Najzdrowsze warzywa świata – lista

Warzywa, które trafiły na listę najzdrowszych produktów spożywczych, wspierają utrzymanie dobrego zdrowia. Dlatego warto je spożywać jako remedium na podwyższony cholesterol, w celu zminimalizowania ryzyka zachorowania na nadciśnienie czy miażdżycę czy też aby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Rukiew wodna

Roślina należąca do rodziny kapustowatych stanowi prawdziwą bombę witaminowo-mineralną. Jest między innymi źródłem potasu, wapnia i magnezu. Badania naukowe potwierdzają, że może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi oraz do hamowania agregacji płytek krwi[4].

Kapusta pekińska

Jedno z najbardziej popularnych warzyw kapustnych w Polsce. Z uwagi na obecność fitosteroli działa na podwyższony cholesterol. Trzeba jednak mieć świadomość, że ich zawartość w kapuście nie jest wystarczająca. Koniecznością może okazać się sięgnięcie po produkty funkcjonalne, które wzbogaca się np. sterolami roślinnymi. Badania naukowe potwierdzają, że związki te mogą obniżyć frakcję LDL LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[5].

Burak ćwikłowy

Jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach wspiera utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej. Ich zwiększone spożycie jest szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem – badania naukowe pokazują, że buraki lub pozyskany z nich sok są w stanie zredukować ciśnienie krwi nawet o 3-10 mm Hg[6].

Szpinak

Chociaż nie jest lubiany przez większość dzieci, powinien zostać włączony do diety z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości.

Szpinak jest źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym[7]. Ponadto – jako bogactwo azotanów – wspiera w obniżaniu ciśnienia krwi[8] i pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca[9].

Cykoria

Coraz częściej gości na polskich stołach z uwagi na swoje prozdrowotne walory. Stanowi bogate źródło błonnika, co wspomaga kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Ponadto zawiera kwas chikorowy, który pomaga w poprawie tolerancji glukozy u diabetyków[10].

Sałata masłowa

Powszechny dodatek do kanapek i sałatek wykazuje jednocześnie walory prozdrowotne. Dostarcza wiele składników mineralnych i witamin, które wspierają pracę organizmu. Jest m.in. źródłem potasu, który wspomaga regulowanie ciśnienia krwi[11].

Na liście najzdrowszych warzyw znalazły się również: czarna rzepa, pietruszka, endywia, szczypior, jarmuż, papryka meksykańska, rukola, brokuł, dynia.

[1] https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/activities/technical-support-to-member-states/promoting-fruit-and-vegetable-consumption

[2] https://www.ekologia.pl/zdrowie/medycyna-rodzinna/ile-warzyw-i-owocow-jedza-polacy-zbyt-malo,20638.html

[3] http://www.fao.org/ag/humannutrition/36659-04427f866c8b2539d8e47d408cad5f3f9.pdf

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22882425/

[5] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24134873/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24772405/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080624/

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26251834/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29325917/

[11] https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-lowers-blood-pressure

Najpopularniejsze artykuły

Tłuszcze

4 największe mity o tłuszczach – obalamy błędne przekonania!

Tłuszcze – czy to samo zło? Wokół tej grupy substancji narosło wiele szkodliwych mitów – takich, które mogą negatywnie odbijać się na sposobie odżywiania. Sprawdź, czy Twoja wiedza o tłuszczach jest prawidłowa i wprowadź ją w życie! Mit #1: tłuszcze są szkodliwe Tłuszcz = zło? Takie skojarzenie pojawia się u bardzo wielu osób. Ale czy […]

Lipidogram: jak interpretować wyniki? Co oznaczają skróty?

Zaburzenia lipidowe są problemem, z którym zmaga się znaczna część polskiego społeczeństwa. Ich występowanie często nie daje wyraźnych objawów, zaś skutki nieleczonych nieprawidłowości są bardzo poważne.

Jak dieta wpływa na zdrowie Twojego mózgu? Kluczowe składniki odżywcze dla myślenia i koncentracji

Dieta dla mózgu, czyli jaka?

Przeczytaj także

Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca (Infografika)

[16-10-2022] Lektura zajmie 3 minuty. Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca przypada w dniu 16 października. To święto obchodzimy […]

Sól w diecie sercowca: jak sód wpływa na serce?

Sól to najpopularniejsza przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Jest też wszechobecna w żywności przetworzonej dostępnej w sklepach.

Nabiał a cholesterol – co musisz wiedzieć?

Istnieje kilka produktów, określanych bombami cholesterolowymi, które w pierwszej kolejności należy z diety wyeliminować. Należą do nich: żółtko jaja kurzego, śmietanka 30 i 36% tłuszczu, ser feta, pełnotłusty ser camembert, tłusty ser twarogowy, mleko 3,2%, mleko skondensowane, masło