BMI (ang. body mass index), czyli wskaźnik masy ciała, pozwala określić stan odżywienia organizmu. Celem obliczania wartości indeksu BMI jest miarodajna ocena ryzyka chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca czy choroba niedokrwienna serca, które są związane z nadmierną masą ciała - nadwagą i otyłością.
Klasyfikacja BMI opracowana została wyłącznie dla osób dorosłych i nie zaleca się jej stosowania u dzieci.
Jak obliczyć BMI?
Wskaźnik BMI to niezwykle przydatne narzędzie do wiarygodnej oceny stanu odżywienia i ryzyka chorób towarzyszących otyłości. Z tego względu warto wiedzieć jak samodzielnie obliczyć wartość swojego licznika BMI. Chcąc poznać wartość wskaźnika BMI wystarczy wykonać kilka prostych działań matematycznych lub skorzystać z kalkulatora BMI dostępnego poniżej.
Obliczanie BMI należy rozpocząć od zmierzenia swojej aktualnej masy ciała (optymalnie w bieliźnie, rano, na czczo, po wykonaniu porannej toalety) i wzrostu. Znając te dwie wartości, należy masę ciała (w kilogramach), podzielić przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu zgodnie ze wzorem:
Interpretacja wyników z kalkulatora BMI >>>
Jak interpretować wyniki BMI - jakie są normy BMI?
Okazuje się, że wynik prawidłowy to taki, który mieści się w przedziale od 18,5 kg/m2 do 24,99 kg/m2. Jeśli nasz wyniki jest mniejszy niż 18,5 kg/m2 to oznacza to, że nasza masa ciała może być zbyt niska do wzrostu. Wynik 25,0kg/m2 i więcej świadczy o zbyt dużej masie ciała (nadwadze lub otyłości) w stosunku do wzrostu. Poniżej załączono dokładną tabelkę z interpretacją.Wartość BMI (kg/m2) | Interpretacja |
<18,5 | Niedowaga |
18,5 – 24,99 | Prawidłowa masa ciała |
25,0 – 29,99 | Nadwaga |
>30,00 | Otyłość |