Czy produkty mleczne są dobre dla serca?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

Dobrze zbilansowana zdrowa dieta korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie oraz wspomaga właściwe funkcjonowanie układu krążenia. Zdrowe posiłki dla serca, to posiłki jak najbardziej urozmaicone.

Uwagę należy zwracać nie tylko na jakość produktów, ale również na ich ilość. Komponując dietę dla serca nie należy zapominać o tym, by w ciągu dnia spożyć kilka porcji chudego mleka i jego przetworów.

Czy spożywamy wystarczającą ilość wapnia?

Badania przeprowadzone w ramach programu „1000 wizyt dla serca” wykazały, iż tylko 16,5% uczestników spożywało zalecane minimum 2 porcje produktów mlecznych przed rozpoczęciem dietoterapii. W diecie ponad 1/3 pacjentów produkty te obecne były tylko kilka razy w tygodniu.

Po edukacji żywieniowej 1/3 pacjentów wprowadziła mleko i jego przetwory do co najmniej 2 posiłków dziennie, natomiast około 40% uczestników spożywało 1 porcję produktów mlecznych dziennie.

Jakie produkty mleczne wybrać?

Produkty pochodzenia zwierzęcego zazwyczaj zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Składniki te spożywane w nadmiernej ilości niekorzystnie wpływają na układ krążenia. Dlatego też zaleca, aby wybierać produkty chude. Unikać należy czystych tłuszczów zwierzęcych takich jak masło czy smalec. Przeciwwskazane są również tłuste mleko i śmietana.

Chude mleko i jego przetwory – dlaczego nie warto z nich rezygnować?

W codziennym jadłospisie powinny się pojawiać co najmniej 2 porcje chudych produktów mlecznych, w postaci mleka, jogurtu, kefiru czy maślanki. Są one przede wszystkim bardzo wartościowym źródłem wapnia, który przyswajany jest z nich przez organizm w około 30%. Pierwiastek ten, obok magnezu, potasu i sodu odgrywa ważną rolę w naszym organizmie m.in. dba o dobre funkcjonowanie układu krążenia. Należy podkreślić, że jedna porcja (1 szklanka) mleka, jogurtu czy kefiru dostarcza około 230 mg tego pierwiastka.

Wartościowy wapń

Wapń odgrywa kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych nie tylko układu kostno-szkieletowego, ale również nerwowego, mięśniowego i krążenia. Uczestniczy między innymi w procesie skurczu mięśni, przewodnictwie nerwowym, uwalnianiu hormonów czy krzepnięciu krwi. Aż 99% zasobów ustrojowych tego pierwiastka zlokalizowane jest w kościach. Całkowita jego zawartość w organizmie stanowi około 1,4-1,6% masy ciała, co daje około 1-1,2 kg.

Na stężenie wapnia w surowicy krwi wpływa przede wszystkim jego ilość spożyta z żywnością, a także stopień wchłaniania w przewodzie pokarmowych oraz wydalanie z moczem. Właściwie zbilansowana dieta dorosłego człowieka powinna dostarczać około 800 mg tego pierwiastka.

Rola wapnia a choroby układu krążenia

Wiele badań naukowych udowodniło, iż zwiększone spożycie wapnia z dietą wpływać może na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ma to istotne znaczenie również w profilaktyce chorób serca i naczyń. Dodatkowo, badanie przeprowadzone na ponad 85 000 kobiet w wieku 34-59 lat wykazało, iż zbyt niskie spożycie wapnia może zwiększać ryzyko udaru mózgu u kobiet w średnim wieku.

Cenne probiotyki

Należy również podkreślić fakt, że mleczne produkty fermentowane doskonale wspomagają funkcję obronną naszych jelit, dzięki zawartości probiotyków. Probiotyki, czyli pałeczki kwasu mlekowego zapewniają równowagę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, która stanowi „tarczę obronną” naszego organizmu. Badania naukowe dowodzą również, iż probiotyki mogą wpływać na obniżenie stężenia cholesterolu LDL.

Najpopularniejsze artykuły

Infografika sport dla serca

Sport dla serca: jaka aktywność fizyczna zapobiega chorobom kardiologicznym? [Infografika]

Czy wiesz, że choroby serca stanowią najczęstszą przyczynę chorób serca na świecie? Już mała ilość ruchu znacznie zwiększa ryzyko zawału, a nawet nagłego zgonu sercowego. Wysiłek energetyczny na poziomie 1000 kcal/tydz. obniża ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o 20-30%. Wystarczy ok. 30 minut umiarkowanej aktywności dziennie 5x w tygodniu, aby zachować dobre zdrowie! Rusz się […]

Nabiał i tłuszcz mleczny w diecie sercowca – bezpieczne zamienniki (infografika)

Czy wiesz, że nabiał i tłuszcz mleczny są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów trans? Dlatego sercowiec powinien na nie uważać

Dieta po zawale – dobre praktyki żywieniowe (infografika)

Dieta po zawale serca jest niezwykle istotna w procesie rekonwalescencji oraz w celu zapobiegania kolejnym zdarzeniom sercowo-naczyniowym. Warto zwrócić szczególną uwagę na produkty, których należy unikać, aby wspierać zdrowie serca i utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Przeczytaj także

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]