Chcesz mieć serce jak dzwon, które będzie funkcjonowało prawidłowo i nie będzie przysparzało problemów zdrowotnych? Chociaż ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego po części uwarunkowane jest genetycznie, to ty masz największy wpływ na prawdopodobieństwo zachorowania. Poznaj 5 produktów, które najbardziej szkodzą sercu i wyeliminuj je, jeśli pojawiają się w twojej diecie.
Serce jest najważniejszym mięśniem, na którym spoczywa duża odpowiedzialność. Każdego dnia przepompowuje nawet 350 litrów krwi, dlatego nie ma czasu na odpoczynek. Pracuje nieustannie, więc musi być ciągle w należytej formie. W utrzymaniu dobrej kondycji pomaga odpowiednia dieta, zaś spożywane w nadmiarze niektóre produkty spożywcze utrudniają mu funkcjonowanie.
Przetworzone mięso
Parówki, kabanosy, cienka kiełbasa to nic innego jak przetworzone mięso, które stanowi bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywając je każdego dnia w dużych ilościach, łatwo o przekroczenie rekomendowanej porcji tych tłuszczów na poziomie 5-6% zapotrzebowania energetycznego. Tymczasem badania naukowe pokazały, że każdy dodatkowy 1% energii pozyskiwany z tłuszczów nasyconych odpowiada za wzrost stężenia cholesterolu LDL o nawet 1,6 mg/dl[1]. Z tego powodu warto mieć te produkty na „cenzurowanym”, aby uniknąć zaburzeń gospodarki lipidowej.
Pączki, schab w cieście
Zastanawiasz się, co wspólnego z pączkami ma schab w cieście? Oba produkty są smażone w głębokim tłuszczu, który szkodzi sercu – także wtedy, gdy wybierasz wysokiej jakości olej rzepakowy czy oliwę. Dlaczego?
Smażenie w bardzo wysokiej temperaturze i korzystanie z „wypalonego” tłuszczu sprawia, że produkty poddane obróbce zawierają spore ilości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmierne spożycie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL i obniżenia stężenia cholesterolu HDL[2].
Gotowe wyroby cukiernicze
Chętnie sięgasz po ciasta i ciasteczka produkowane na skalę przemysłową? Jeśli nie kontrolujesz ich składu i spożywasz je w nadmiarze, możesz sobie zaszkodzić. W jaki sposób?
Gotowe wyroby cukiernicze, które zawierają częściowo utwardzone / uwodornione oleje roślinne stanowią źródło tłuszczów trans. Już wiesz, że takie kwasy tłuszczowe przyczyniają się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu.
Słone przekąski
Nie potrafisz odmówić sobie paluszków, chipsów i innych słonych przekąsek? W ten sposób narażasz się na nadciśnienie tętnicze, które zwiększa ryzyko niewydolności serca czy zawału mięśnia sercowego.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 g[3]. Ograniczenie ilości tego składnika u osób zdrowych pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe o 1-2 mm Hg[4].
Zainspiruj się dietą śródziemnomorską
Aby wzmocnić serce, zmniejszając jednocześnie ryzyko poważnych schorzeń, zmień swoje nawyki żywieniowe. Inspiracją może stać się dieta śródziemnomorska – uznawana za jedną z najzdrowszych.
Jej najważniejsze założenia to:
- ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
- zastępowanie tłuszczu zwierzęcego olejami roślinnymi,
- zwiększenie spożycia produktów zbożowych,
- zwiększenie spożycia warzyw, w tym roślin strączkowych[5].
Twórcy tej diety zalecają także rezygnację ze smarowania pieczywa. Możesz jednak zastąpić masło miękką margaryną – np. Optima Cardio zawierającą sterole roślinne, które obniżają stężenie cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy ich dziennym spożyciu na poziomie 1,5-2,4 g w połączeniu ze zdrową dietą[6].
Masz duży wpływ na to, w jakiej kondycji będzie twoje serce. Zwróć uwagę na codzienną dietę i wyeliminuj z niej te produkty, które wykazują szkodliwy wpływ na ten najważniejszy mięsień.
[1] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020
[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/109559,czy-wszystkie-kwasy-tluszczowe-trans-sa-zle
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/nadmierne-spozycie-soli-cukru-i-tluszczu-zagraza-zdrowiu/
[4] Małgorzata Łazarczyk, Katarzyna Grabańska-Martyńska, Maciej Cymerys; Analiza spożycia soli kuchennej u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, tom 7, nr 2, 84–92
[5] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-srodziemnomorska-w-profilaktyce-chorob-sercowo-naczyniowych/
[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can