Tłuszcze stanowią niezbędny element codziennej diety, dostarczając energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz wspierając funkcjonowanie hormonów. Eksperci zalecają, aby tłuszcze stanowiły 20-35% całkowitej podaży energii w diecie.
Nie wszystkie tłuszcze są jednak równie korzystne dla zdrowia. Kwasy tłuszczowe nienasycone, występujące w olejach roślinnych, orzechach i rybach, mają dobroczynny wpływ na organizm – obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, wspierają pracę serca i mózgu.
Z kolei kwasy tłuszczowe nasycone (obecne w tłustych produktach zwierzęcych) oraz kwasy tłuszczowe trans (w margarynach kostkowych i produktach wysokoprzetworzonych) mogą podnosić poziom cholesterolu LDL, zwiększać stan zapalny i przyczyniać się do chorób serca.
Dla zdrowia serca warto zastępować tłuszcze nasycone nienasyconymi – zamiast masła używać oliwy z oliwek, wybierać chude mięso zamiast tłustego, a zamiast smażenia stosować gotowanie, pieczenie lub duszenie.
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie to prosta droga do długiego i zdrowego życia. Twoje serce Ci podziękuje => szczegóły na infografice.