Dlaczego nie chudniesz mimo diety? 5 błędów, które popełnia większość osób

Redakcja

1.08.2025

5 minut czytania

Błędy w diecie

Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Pozbycie się nadprogramowych kilogramów jest dużym wyzwaniem. Aby mu sprostać, wbrew stereotypowi często nie wystarczy „jeść mniej i ruszać się więcej”. Stosujesz dietę, ale waga nie spada? Sprawdź, co może Cię powstrzymywać przed skuteczną redukcją masy ciała.

Błąd #1: skupiasz się tylko na liczeniu kalorii w posiłkach

Liczenie spożywanych kalorii jest oczywiście bardzo ważne, jeżeli chcesz się pozbyć nadmiernej masy ciała. Wiesz, ile jeść, aby zapewnić sobie redukcję tkanki tłuszczowej? Świetnie! Jednak przygotowując posiłki, myśl nie tylko o ich ładunku energetycznym, ale również o jakości. Dlaczego to ma takie znaczenie?

Załóżmy, że na kolację zostało Ci ok. 300 kcal. Możesz je „wykorzystać”, sięgając po:

  • pół paczki chipsów i małą puszkę coli;
  • owsiankę przygotowaną z ok. 4 łyżek płatków, niepełnej szklanki mleka, z dodatkiem 2 dużych garści borówek i kilkoma orzechami włoskimi, a do zestawu możesz dorzucić np. marchewkę, którą schrupiesz przed owsianką.

W obu scenariuszach dostarczysz sobie podobnej liczby kalorii. Jednak pierwszy zestaw będzie miał znikomą wartość odżywczą, a przede wszystkim niewielką objętość. W efekcie nie nasycisz się nim i po jakimś czasie możesz ponownie poczuć głód[1]. To doprowadzi do spożycia dodatkowego posiłku albo przekąski, a dalej – do przekroczenia dziennej liczby kalorii.

Gdy natomiast sięgniesz po zestaw drugi, który wyróżnia się wysoką gęstością odżywczą (czyli dostarcza wielu składników ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu) i dużą objętością – ryzyko szybkiego pojawienia się głodu będzie znacznie mniejsze.

Błąd #2: źle bilansujesz posiłki

Problem z utrzymaniem sytości po posiłku może się pojawić, jeżeli nie zachowujesz odpowiednich proporcji między poszczególnymi makroskładnikami – tj. białkiem, tłuszczami i węglowodanami – w posiłkach.

Jeżeli na Twoim talerzu na śniadanie pojawiają się np. smażone na dużej ilości tłuszczu naleśniki z dżemem i bitą śmietaną – dostarczasz organizmowi głównie tłuszcz i węglowodany proste (czyli m.in. cukier). Efekt? Po posiłku szybko wzrasta glikemia, a głód pojawia się w krótkim czasie[2]. Aby temu zapobiec, trzymaj się prostych zasad piramidy zdrowego żywienia[3]. Zadbaj więc, aby:

  • połowę Twojego talerza zawsze stanowiły warzywa oraz owoce (ze wskazaniem na te pierwsze);
  • uwzględniać w posiłku produkty pełnoziarniste;
  • w każdym daniu znalazło się wartościowe źródło białka – np. chude mięso drobiowe, chudy nabiał czy nasiona roślin strączkowych.

Dlaczego to takie ważne? Po pierwsze, zarówno białko, jak i błonnik pokarmowy – znajdujący się w dużych ilościach m.in. w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych – podnoszą poziom sytości posiłków[4]. Po drugie, zawarte w nich witaminy, składniki mineralne i inne substancje odżywcze wspierają pracę organizmu.

Błąd #3: jesz za mało

Chcesz szybko schudnąć, więc stosujesz rygorystyczną dietę, np. 1000 kcal? Taka liczba kalorii jest zdecydowanie za niska dla dorosłego człowieka! W efekcie może Ci być przede wszystkim trudno trzymać się harmonogramu posiłków na dłuższą metę – organizm w pewnym momencie powie „dość”, a Ty szybko powrócisz do dawnych nawyków. Co więcej, drastyczne obniżenie ilości dostarczanej energii może spowolnić metabolizm, przez co spalanie tkanki tłuszczowej również „wyhamuje”. A co stanie się, kiedy powrócisz do normalnej kaloryczności posiłków? Może się pojawić efekt jo-jo[5]!

Pamiętaj: bezpieczny deficyt kaloryczny to ok. 500-600 kcal poniżej zapotrzebowania. To pozwoli Ci chudnąć ok. 0,5 kg tygodniowo, czyli ok. 2 kg miesięcznie. Wydaje się, że to niewiele, jednak będzie Ci znacznie łatwiej utrzymać dietę nawet przez wiele miesięcy – w bezpieczny sposób i bez dużych wyrzeczeń. Pomyśl, że w ten sposób po 6 miesiącach możesz zmniejszyć wagę ciała nawet o 12 kilogramów, i to bez ryzyka, że nadprogramowa masa szybko powróci[6].

Błąd #4: pijesz kalorie

Przy wyliczaniu kaloryczności posiłku bardzo często uwzględnia się tylko jedzenie. A co z napojami? Jeżeli w ciągu dnia pijesz wyłącznie wodę, niesłodzoną herbatę czy napoje typu „zero” – nie ma się czego obawiać.

Jeżeli jednak do śniadania wypijasz słodzoną kawę z tłustym mlekiem, w ciągu dnia sięgasz po soki i słodkie napoje gazowane, a do kolacji wybierasz herbatę z dwiema łyżeczkami cukru, to… wypijasz sporą liczbę dodatkowych kalorii. Duża szklanka (350 ml) typowej coli to ok. 150 kcal. Podobną ilość energii zawiera sok pomarańczowy, a każda łyżeczka cukru dodana do kawy czy herbaty to dodatkowe 20 kcal. Przyjrzyj się temu uważnie – może się okazać, że w ciągu dnia wypijasz dodatkowe kilkaset kalorii!

Błąd #5: trzymasz dietę tylko od poniedziałku do piątku

W tygodniu trzymasz się zaleceń dietetycznych od A do Z, ale gdy przychodzi weekend, „nagradzasz” się za dobrze wykonaną pracę? Jeżeli w sobotę i niedzielę „popuszczasz hamulce” i pozwalasz sobie na więcej – możesz zniweczyć nawet całe efekty, które można by było osiągnąć dzięki redukcji.

Teoretycznie po 5 dniach trzymania deficytu na poziomie 500 kcal masz 2500 kcal „zapasu”. To niby dużo, ale tę lukę szybko zapełnisz, i to z nawiązką! Wystarczy kilka bardzo słodkich drinków, do tego 2-3 tłuste, gęste energetycznie posiłki i 2 duże kawałki ciasta do kawy[7]. W ten sposób na pewno nie schudniesz.

Jak zatem widzisz, do redukcji masy ciała trzeba podejść rozważnie. Efekty przyjdą, jeżeli zaczniesz świadomie bilansować posiłki i – zamiast oczekiwać wyników „na już” i podejmować drastyczne kroki – przeprowadzisz redukcję na spokojnie. To krok w stronę nie tylko szczuplejszej sylwetki, ale też lepszego zdrowia.

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/praktyczne-porady/jak-jesc-aby-poczuc-sytosc/

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/praktyczne-porady/jak-jesc-aby-poczuc-sytosc/

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/praktyczne-porady/jak-jesc-aby-poczuc-sytosc/

[5] https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fncez.pzh.gov.pl%2Fabc-zywienia%2Fpulapki-dietetyczne-podczas-odchudzania%2F&psig=AOvVaw15by1QhdfBqYmKWurTbQDT&ust=1754031835375000&source=images&opi=89978449

[6] https://ptlo.org.pl/resources/data/sections/114/ws_otylosc.pdf

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/skuteczne-odchudzanie/dlaczego-nie-chudniesz-na-diecie-cz-1-najczestsze-przyczyny-z-perspektywy-dietetyka/

Najpopularniejsze artykuły

Dieta dla serca – lekkostrawne dania z cukinii

2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Serce to ważny element układu krwionośnego, który pompuje krew do […]

Wpływ nadwagi na zdrowie serca. Co warto wiedzieć?

Szacuje się, że niemal jedna trzecia populacji świata zmaga się z nadwagą lub otyłością[1]. To dane, które mogą niepokoić, zwłaszcza że liczba osób z nadprogramowymi kilogramami rośnie, m.in. z uwagi na siedzący tryb życia typowy dla nowoczesnego społeczeństwa.

<p>Piece of Butter (selective focus, detailed close-up shot)</p>

Margaryna a masło: wpływ na poziom trójglicerydów

Margaryna vs masło : osoby z podwyższoną ilością trójglicerydów powinny dokładnie przyjrzeć się swojej diecie. Zmiany muszą objąć przede wszystkim spożywane tłuszcze. Jak wygląda kwestia produktów do smarowania chleba, czyli margaryny i masła?

Przeczytaj także

Miażdżyca mózgu – co ją powoduje? Jak rozpoznać objawy?

Miażdżyca to choroba tętnic, prowadząca do zwężenia ich światła. Tętnice zwężają się w wyniku pojawienia się w nich blaszki miażdżycowej, której przyczyną jest z kolei odkładanie się cholesterolu z frakcji LDL.

Masz podwyższony cholesterol? Sprawdź, co może być powodem!

Podwyższony poziom cholesterolu to sytuacja, w której stężenie cholesterolu całkowitego wynosi 190 mg/dl lub więcej, a frakcji LDL – 115 mg/dl lub więcej

Jakie ryby są najlepsze dla zdrowia serca?

Wiele osób traktuje ryby w diecie „po macoszemu”. Tymczasem stanowią one bardzo zdrową alternatywę dla mięsa i mogą być istotnym składnikiem diety – szczególnie dla sercowca. Zastanawiasz się, które z nich warto włączyć do diety? Podpowiadamy.