Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Redakcja

29.10.2024

4 minuty czytania

Dieta 60+

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i dobrze zbilansowana.

Dieta seniora: czy różni się od standardowego modelu żywienia?

Wytyczne odnośnie do stylu żywienia dla seniorów są zbliżone do ogólnych, skierowanych do osób dorosłych. Nie różni się np. procentowy rozkład makroskładników w porównaniu z dietą młodszych. Osoby po 60-tce nadal powinny dążyć do tego, aby[1]:

  • 60% energii dostarczać do organizmu z węglowodanów;
  • 15-20% diety stanowiły białka;
  • tłuszcze były źródłem do 30% energii – z zastrzeżeniem, że z tłuszczów nasyconych powinno pochodzić maksymalnie 10% kalorii, a z tłuszczów trans – co najwyżej 1%[2].

Istnieje jednak kilka istotnych różnic. Osoby w podeszłym wieku mają:

  • większe zapotrzebowanie na witaminę D3;
  • mniejsze zapotrzebowanie na witaminę A – z uwagi na trudności w usuwaniu przez wątrobę estrów retinolu, jak również na problemy z metabolizowaniem witaminy K[3].

Trzeba też pamiętać, że u tych osób mogą się pojawić kłopoty z gryzieniem czy połykaniem, a także mniejsze odczuwanie pragnienia. Należy mieć te kwestie na uwadze, planując dietę[4].

Jak jeść po 60-tce? Najważniejsze zasady

Aby zachować zdrowo zbilansowaną dietę w jesieni życia, zadbaj o przestrzeganie kilku podstawowych zasad. Najważniejsze to[5]:

  • regularne spożywanie posiłków – zaleca się, aby były one małe, ale podawane często, ok. 5-6 razy dziennie, w odstępach 2-3 h;
  • prawidłowe nawadnianie – minimum 2 l dziennie;
  • uwzględnienie w diecie dużych ilości warzyw i owoców; powinny stanowić ok. 50% spożywanego pokarmu w ciągu dnia; jeśli występują problemy z gryzieniem, produkty można przetrzeć, rozdrobnić albo spożyć w postaci soku;
  • sięganie po fermentowane przetwory mleczne, np. kefiry i jogurty każdego dnia;
  • wybieranie zdrowych tłuszczów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz chudego mięsa białego, strączków oraz tłustych ryb morskich;
  • ograniczenie spożycia soli do maksimum 5 g/dobę (ok. 1 łyżeczka)[6];
  • spożywanie dużej ilości produktów pełnoziarnistych;
  • unikanie cukru i słodyczy, w tym napojów słodzonych.

Osobom po 60. r.ż. zaleca się też suplementację witaminą D (2000 j.m./dobę)[7].

Zdrowa dieta dla serca po 60-tce

Myśląc o jadłospisie po 60. roku życia, warto zwrócić szczególną uwagę na uwzględnienie w nim produktów korzystnych dla zdrowia serca. W podeszłym wieku rośnie ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób kardiologicznych. Dlatego dobrze wybierać produkty, które sprzyjają zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

  • Jeśli masz zbyt wysoki cholesterol, włącz do diety fitosterole. To naturalne substancje, które obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[8]. Są obecne np. w miękkiej margarynie kubkowej Optima Cardio, która powstaje na bazie olejów roślinnych.
  • Wybieraj zdrowe tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziesz je w olejach roślinnych, orzechach i nasionach, a także w tłustych rybach morskich.
  • Zadbaj o wysoką podaż błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu[9]. Wybieraj zatem np. grahamki zamiast kajzerek i pełnoziarnisty makaron zamiast standardowego; sięgaj po warzywa i owoce.
  • Unikaj wysoko przetworzonej żywności, a także produktów naturalnie bogatych w izomery tłuszczów trans (które podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają stężenie „dobrego”) – to m.in. wołowina, tłusty nabiał czy masło[10].

Świadome komponowanie posiłków to fundament zdrowego życia. Zwróć więc baczną uwagę na to, co jeść, aby zadbać o swoje samopoczucie oraz długowieczność.

 

 

 

[1] https://www.mp.pl/geriatria/wytyczne/271382,zywienie-osob-w-podeszlym-wieku

[2] https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

[3] https://www.mp.pl/geriatria/wytyczne/271382,zywienie-osob-w-podeszlym-wieku

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[5] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[6] https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[9] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy

[10] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

 

Najpopularniejsze artykuły

Jak dbać o serce – naturalne sposoby

Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia Dietetyczna – Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Zastanawiasz się […]

8 objawów chorób serca, które powinny Cię zaniepokoić

Choroby serca to obecnie najczęstsza przyczyna zgonów na świecie

Dieta

Najlepsze diety dla serca — na jakie modele żywieniowe zwrócić uwagę?

Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie Twojego serca. Jeżeli zależy Ci, aby biło mocno i rytmicznie, zapewniając Ci pełnię mocy do działania, zwróć baczną uwagę na to, co jesz. Jakie modele żywieniowe są najzdrowsze? Poznaj dwa, które będą szczególnie korzystne. Dieta a zdrowie serca: jakie to ma znaczenie? To, co trafia na Twój talerz każdego […]

Przeczytaj także

Orzechu włoskie z dziadkiem do orzechów

Wegetariańskie źródła omega-3 – gdzie ich szukać?

Często słyszysz, że kwasy omega-3 to ważny element zdrowej, zrównoważonej diety? To prawda! Ten składnik wykazuje bardzo istotne właściwości prozdrowotne – ważne m.in. dla prawidłowej pracy serca oraz umysłu. Sęk w tym, że jego głównymi źródłami są produkty zwierzęce. Jak zatem zadbać o prawidłową podaż omega-3 na diecie wegańskiej i wegetariańskiej? Podpowiadamy. Kwasy omega-3: dlaczego […]

Czerwone mięso

Zamienniki mięsa a poziom lipidów – jak roślinne produkty wpływają na cholesterol?

Ponad 60% Polaków zmaga się z zaburzeniami profilu lipidowego[1]. Ogromny wpływ na taki stan rzeczy ma dieta. Zastanawiasz się, co się stanie, gdy wykluczysz z niej produkty odzwierzęce? Czy warto zamienić mięso na strączki oraz tofu? Zobacz, co mówią badania. Co wpływa na cholesterol? Na poziom cholesterolu wpływa szereg czynników, jednak na szczycie listy znajduje […]

Otyłość a serce

Jak chronić serce i skutecznie schudnąć? Kompleksowy przewodnik dla osób z otyłością

Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, ale także realne zagrożenie dla serca. Dowiedz się, jak dieta, aktywność fizyczna i styl życia mogą odwrócić ten trend. Dietetyczka kliniczna Jadwiga Przybyłowska dzieli się z nami praktycznymi poradami, które skutecznie pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego otyłość jest obecnie jednym z największych wyzwań zdrowotnych i jak istotnie zwiększa […]