To nie jest tajemnica, że masło nie jest zalecane osobom dbającym o zdrowe serca. Optima Cardio o smaku masła to nasza odpowiedź na potrzeby osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu, jednocześnie nie rezygnując z ulubionego smaku masła.
Jeżeli chcesz dbać o zdrowie swojego serca i w łatwy sposób obniżyć poziom cholesterolu, jednocześnie delektując się pysznym smakiem - wybierz Optimę Cardio o smaku masła.
Niższy cholesterol i smak masła w jednym
Dzięki zawartym w Optima Cardio o smaku masła sterolach roślinnych możesz obniżyć cholesterol, delektując się ulubionym smakiem.
Cholesterol niższy nawet o 10% w 3 tygodnie
Spożywając 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie w ramach zdrowego trybu życia obniżysz cholesterol o 7-10% już w 2-3 tygodnie.
Klinicznie udowodniona redukcja cholesterolu
Skuteczność i bezpieczeństwo steroli roślinnych zostały udowodnione w ponad 50 niezależnych badaniach klinicznych oraz potwierdzone opinią wydaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA).
Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi, który jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób serca i układu sercowo-naczyniowego. Wystarczy 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie, by w połączeniu ze zdrowym trybem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą, obniżyć poziom cholesterolu już o 7-10% w ciągu zaledwie 2-3 tygodni. Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca, a zmiana jednego z nich nie daje pełnej gwarancji ich obniżenia.
Jeśli Twój lekarz zaleca zmianę nawyków żywieniowych, by obniżyć poziom cholesterolu i zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi - Optima Cardio o smaku masła jest produktem idealnym dla Ciebie.
Optima Cardio o smaku masła została stworzona po to, by umożliwić wprowadzenie terapeutycznej dawki steroli roślinnych do codziennej diety.
1,6 g steroli roślinnych wystarczy, by skutecznie obniżyć cholesterol o 10% już w 3 tygodnie. Dokładnie tyle steroli znajduje się w 30 g Optimy Cardio o smaku masła.
By uzyskać najlepsze efekty, należy ją stosować codziennie.
Sterole roślinne, zawarte w Optimie o smaku masła, zachowują właściwości obniżające cholesterol również podczas pieczenia I gotowania.
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna
2220 kJ / 540 kcal
Tłuszcz
60 g
W tym kwasy tłuszczowe
Nasycone
18 g
Jednonienasycone
30 g
Wielonienasycone
12 g
Węglowodany
0 g
W tym cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0,40 g
Witamina A
900 μg (113%*)
Witamina D
7,0 μg (140%*)
Margaryna roślinna o zawartości trzech czwartych tłuszczuz dodatkiem steroli roślinnych
Składniki: Oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy, kokosowy), woda, roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4 %), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), sól (0,4 %), naturalny aromat maślany, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), witaminy (A, D2), barwnik (karoteny). Nie zawiera konserwantów.
Produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia od 1,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie jako element zdrowego stylu życia oraz zbilansowanej i zróżnicowanej diety bogatej w warzywa i owoce, w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Dzienne spożycie steroli roślinnych nie powinno przekroczyć 3 g. 30 g to dzienna zalecana porcja Optima Cardio o smaku masła zawierająca dawkę steroli roślinnych 1,6 g. Opakowanie 400 g zawiera 13 porcji po 30 g.
Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10 % uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie, czyli 2-4 kromek pieczywa posmarowanego margaryną Optima Cardio o smaku masła. Optima Cardio o smaku masła nie jest wskazana dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz dzieci poniżej 5 roku życia. Spożywanie Optima Cardio o smaku masła przez osoby zażywające lekarstwa obniżające poziom cholesterolu powinno być skonsultowane z lekarzem. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje pełnej gwarancji obniżenia ryzyka.
*% referencyjnych wartości spożycia. 100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz2,6 g kwasu alfa-linolenowego (Omega 3).
**Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej. Zawartość tłuszczu: 60 %. Przechowywać w lodówce w temperaturze od +4 °C do +10 °C.
Najlepsze rezultaty osiągniesz przy codziennym stosowaniu. Efekt w 3 tygodnie.
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem Optimy Cardio o smaku masła
Zobacz przepisy