Zbyt wysoki poziom cholesterolu sprawia, że odkłada się on w naczyniach krwionośnych powodując ich zwężenie. To jedna z głównych przyczyn choroby wieńcowej serca i udarów.
Sterole roślinne to składnik aktywny, zawarty w produktach Optima Cardio, który odpowiada za skuteczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Sterole roślinne mają podobną strukturę chemiczną jak cholesterol i dlatego mogą blokować proces jego wchłaniania w jelicie cienkim. Ograniczenie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi, a w konsekwencji – redukcji stężenia cholesterolu całkowitego. Prozdrowotne działanie steroli roślinnych zostało potwierdzone w ponad 60 niezależnych badaniach klinicznych, a oświadczenie zdrowotne autoryzowane przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) i zaakceptowane przez Komisje Europejską.
Zanim sięgniesz po leki wypróbuj naturalne sposoby obniżenia poziomu cholesterolu utrzymując zbilansowaną i zróżnicowaną dietę i zdrowy tryb życia. Najskuteczniejszym ze sposobów, jeśli chodzi o efektywność jest wprowadzenie do diety steroli roślinnych (steroli i stanoli roślinnych). Jak wykazano, sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Korzystny efekt uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g steroli roślinnych. Cholesterol można obniżyć o 7% do 12,5%.
Inne naturalne sposoby obniżania cholesterolu to:
- Zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego
- Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans
- Zwiększenie aktywności fizycznej
Bezpieczeństwo i skuteczność steroli roślinnych w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi zostały ocenione i potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Polskie Towarzystwo Kardiologiczne. Polskie Towarzystwo Dietetyki rekomenduje wprowadzenie do diety Optimy Cardio ze sterolami roślinnymi w celu obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Naturalnym źródłem steroli w diecie są m.in. oleje roś inne, otręby ryżowe, orzechy, warzywa i owoce, a także rośliny strączkowe. Szacuje się, że spożycie steroli wraz ze zwyczajową dietą wynosi około 250 mg/dzień w Europie Północnej, do około 500 mg/dzień w krajach śródziemnomorskich. Ilości fitosteroli naturalnie zawartych w żywności są jednak bardzo małe, dlatego zwykle nie jest możliwe uzyskanie z dietą ilości niezbędnych do osiągnięcia efektu klinicznego (1,5-3 g). Żywność funkcjonalna (np. Optima Cardio) powstała w celu zapewnienia możliwości spożycia terapeutycznej dawki steroli roślinnych w diecie. Zamień masło na Optimę Cardio i stosuj ją codziennie. Najlepsze efekty uzyskasz jedząc 1,6- 2,4 g steroli dziennie. Optimy Cardio możesz używać do smarowanie pieczywa, dodawać ją do koktajli i sosów, a Optimę Cardio o smaku masła polecamy również do wypieków. Sterol roślinne nie tracó swoich właściwości obniżania poziomu cholesterolu pod wpływem obróbki termicznej.
Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Efekt obniżenia cholesterolu o 7–10% uzyskuje się w ciągu 2–3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka.
Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować poziomu cholesterolu we krwi. Pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod nadzorem lekarza. Produkt może nie być odpowiedni pod względem żywieniowym dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci poniżej piątego roku życia. Produkt należy stosować w ramach zbilansowanej i zróżnicowanej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomu karotenoidów. Należy unikać spożywania więcej niż 3 g steroli roślinnych dziennie.