Zależy Ci na zdrowiu serca? Jeśli tak, zadbaj o odpowiednią podaż warzyw i owoców w diecie. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinny one stanowić nawet 50% tego, co jesz[1]. Jednak liczy się nie tylko ilość tych produktów, ale też to, które wybierzesz. Poznaj owoce, które zawierają składniki ważne dla zachowania zdrowia serca. Sprawdź!
Dlaczego spożywanie owoców może mieć znaczenie dla prawidłowej pracy serca?
Prawidłowe działanie mięśnia sercowego jest uzależnione od wielu czynników. Niezbędne jest m.in. utrzymanie optymalnego poziomu witamin i składników mineralnych – w tym np. potasu czy magnezu, ale także utrzymanie niezakłóconego przepływu krwi do tego mięśnia. Oba te cele pomaga zrealizować odpowiednio dobrana dieta. Taka, która jest uboga w produkty pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza tłuszcze oraz czerwone mięso, czy sód, a jednocześnie bogata w chude mięso, ryby, tłuszcze roślinne oraz właśnie warzywa i owoce.
Te ostatnie stanowią nieocenione źródło błonnika, wspierającego prawidłowy przebieg procesów metabolicznych oraz stanowią prawdziwą bombę witaminową. Warto więc chociaż raz dziennie sięgnąć po świeże, nieprzetworzone owoce (najlepiej sezonowe) i cieszyć się lepszym zdrowiem.
Jakie owoce dla zdrowia serca?
Zastanawiasz się nad tym, które spośród owoców wybrać, myśląc o wsparciu prawidłowej pracy mięśnia sercowego? Oto lista tych, które warto wrzucić do koszyka lub na bazarku.
Śliwki
Śliwki to owoce, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, co zapewnia odpowiednie wsparcie przy ograniczeniu wchłaniania się cholesterolu. Jednak z punktu widzenia serca istotne są dwa inne składniki. Po pierwsze – potas. W 100 g śliwek jest go ok. 208 mg. Ten składnik mineralny wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, które jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego[2]. Po drugie – polifenole. Są to związki uznawane przez ekspertów za istotne w profilaktyce oraz terapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Wynika to z ich silnych właściwości przeciwutleniających[3]. Podobne składniki znajdują się w równie pysznych mirabelkach.
Czereśnie i wiśnie
Czereśnie oraz wiśnie stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych. Te pierwsze zawierają m.in. witaminy C, A oraz B5, a także wapń, żelazo, magnez, cynk czy miedź. Drugie są bogate w witaminy C, K, B1, B2 oraz kwas foliowy. Ponadto oba owoce są doskonałym źródłem potasu – na 100 g czereśni przypada aż 275 mg tego pierwiastka. Jak już wiesz, odgrywa on bardzo ważną rolę dla zdrowia.
Agrest
Agrest to bogate źródło błonnika pokarmowego, a przede wszystkim pektyn – wspierają one prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz ograniczenie stężenia złego cholesterolu we krwi, a także zwiększenie wydalania tłuszczu z organizmie[4]. To przekłada się na pomoc w profilaktyce przeciw miażdżycy – ta choroba prowadzi m.in. do rozwoju wieńcówki. Ponadto agrest jest źródłem potasu oraz rutyny, która wspomaga uszczelnienie naczyń krwionośnych.
Arbuz
Arbuz to owoc, po który chętnie sięga się latem – z myślą o orzeźwieniu. Jednak to nie wszystko. Jest on również bogaty w beta-karoten, kwas foliowy oraz witaminę C. Jest ponadto źródłem likopenu – jest to substancja, która odpowiada za jego czerwony kolor, ale również wspiera ochronę skóry przed promieniowaniem UV oraz wspomaga metabolizm cholesterolu, a przez to profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych[5].
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka jest bombą witaminową – zawiera m.in. dużą ilość witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, a także B1, B2, B6, PP czy K. Ponadto jest doskonałym źródłem potasu, wapnia czy magnezu, jak również wspomnianych pektyn. Zawiera ponadto polifenole. W ten składnik są również bogate np. maliny, aronie czy czarne jagody.
Opisane powyżej owoce to te, na które osoby dbające o zdrowie swojego serca powinny zwrócić szczególną uwagę. Warto jednak pamiętać, że to nie wszystko. Zdrowo zbilansowana dieta korzystna dla układu sercowo-naczyniowego powinna obejmować również m.in. produkty pełnoziarniste, chude mięso drobiowe czy tłuszcze roślinne. Warto np. zamiast masła sięgnąć po margarynę funkcjonalną zawierającą sterole roślinne. To substancje, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[6].
Jeżeli chcesz cieszyć się zdrowym sercem, koniecznie zadbaj również o odpowiednią dawkę ruchu. 30-45 min nawet lekkiej aktywności pomoże Ci się zatroszczyć o organizm i samopoczucie.
[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/
[2] https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/160713.pdf
[3] http://www.przeglad.amp.edu.pl/uploads/2016/3/269_3_48_2016.pdf
[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik
[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/120539,pomidor
[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can