Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego białka, a jednocześnie jednym z najchudszych gatunków mięs. Z kolei buraki dostarczają znacznej dawki kwasu foliowego, potasu i błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów.

Składniki na 2 porcje:

Mięso:
» 300 g cielęciny (z górki lub kulki)
» 150 g sera ricotta
» 1 łyżka tartej bułki grahamki (8 g)
» 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
» garść rukoli (20 g)
» 3 łyżki suszonej żurawiny (30 g)
» 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
» pieprz do smaku
» słodka lub ostra papryka

Jarmuż:
» 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
» 3 liście jarmużu (80 g)
» 1 łyżka pestek słonecznika (10 g)
» 2 łyżki soku z cytryny

Purée:
» 2 buraki (250 g)
» 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
» 8 śliwek suszonych (60 g)
» 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mięso: Cielęcinę podziel na 2 porcje. Każdą rozbij na cienki płat równej grubości, uformuj w prostokąt. Ricottę wymieszaj z bułką tartą, tymiankiem, rozdrobnioną rukolą, żurawiną i margaryną Optima Cardio, dopraw pieprzem. Mięso posmaruj farszem, kończąc mniej więcej 3 cm przed jednym brzegiem. Zwiń, zaczynając od krawędzi z farszem. Roladki oprósz papryką, ciasno owiń folią spożywczą, końcówki mocno
zawiąż nitką. Włóż do wrzącej wody, gotuj 10–12 minut.

Jarmuż: W rondelku rozgrzej olej, dodaj rozdrobnione liście jarmużu i pestki słonecznika. Skrop sokiem z cytryny, gotuj 5–7 minut. Jarmuż powinien pozostać lekko chrupiący.

Purée z buraków i śliwek: Buraki obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej, dodaj śliwki suszone, skrop sokiem z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż buraki będą miękkie. Zmiksuj na gładkie purée.

Podanie: Roladki wyjmij z folii, zachowując sos, który powstał podczas gotowania, pokrój w plastry. Na talerze nałóż jarmuż, purée z buraków i śliwek oraz mięso, polej je sosem z gotowania.

Podziel się swoim przepisem

Prześlij nam swój ulubiony przepis, jeśli chcesz się nim podzielić ze społecznością Optymalnych Wyborów.

Dodaj przepis
Przepisy

Przeczytaj także

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Pieczona pierś indyka faszerowana kaszą pęczak i warzywami

Propozycja obiadowa dla tych, którzy o jadaniu kaszy zapomnieli. A kasze jadać powinniśmy, szczególnie te gruboziarniste, gdyż […]

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie.