Jak wysokie ciśnienie krwi wpływa na ryzyko zawału serca?

2024-01-12 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Chociaż wysokie ciśnienie krwi zazwyczaj nie wywołuje swoistych dolegliwości, w długofalowej perspektywie może stanowić bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia. Konsekwencje nieleczonego nadciśnienia mogą dotyczyć wielu obszarów funkcjonowania organizmu. Jednak najczęściej wskazuje się na powikłania kardiologiczne. Jaki jest zatem związek wysokiego ciśnienia z zawałem? Zobacz.
Optima Cardio

Wysokie ciśnienie krwi, czyli jakie?

Ciśnienie krwi to nic innego jak siła nacisku, z jaką krew napiera na ściany naczyń krwionośnych, kiedy w nich krąży[1]. Jego wartość nie jest stała. Ulega zmianom w ciągu doby, pod wpływem różnych czynników – np. podczas aktywności fizycznej, pod wpływem stresu czy po spożyciu posiłku.

Można jednak określić parametry ciśnienia, które są uznawane za prawidłowe. Zgodnie z wytycznymi za prawidłowe uznaje się ciśnienie na poziomie 120-129/80-84 mm Hg. Natomiast wartości na poziomie 140/90 mm Hg lub wyższe uznaje się za wysokie ciśnienie krwi[2].

Warto przy tym podkreślić, że wykonanie pojedynczego pomiaru ciśnienia, w ramach którego ta wartość będzie podwyższona, nie wystarcza, aby stwierdzić hipertensję (nadciśnienie). Niepożądane parametry muszą się powtórzyć kilkukrotnie, po wykonaniu pomiarów w kilkudniowych albo kilkutygodniowych odstępach[3].

Nadciśnienie tętnicze a choroby serca – jaka jest zależność?

Relacja pomiędzy nadciśnieniem tętniczym a zdrowiem serca jest wyraźna. I chociaż nieprawidłowe wartości ciśnienia mogą nie dawać żadnych odczuwalnych przez pacjenta symptomów, mogą działać niczym „cichy zabójca”.

Wśród powikłań nieleczonego nadciśnienia, które występuje przez dłuższy czas, wymienia się przede wszystkim[4]:

  • przerost lewej komory serca;
  • przyspieszenie rozwoju miażdżycy, również w tętnicach wieńcowych (co ma konsekwencje w postaci pojawienia się choroby niedokrwiennej serca);
  • zwiększenie sztywności tętnic;
  • rozwarstwienie aorty.

Wskazuje się też, że takie schorzenie zwiększa ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych[5]. Można więc powiedzieć, że u osób, które mierzą się z niekontrolowanym nadciśnieniem, zagrożenie zawałem rośnie.

 

Może być ono szczególnie duże u osób z przełomem nadciśnieniowym. Chodzi o nagły wzrost ciśnienia, powyżej 180/120 mm Hg, któremu towarzyszą powikłania narządowe zagrażające zdrowiu[6]. Jednym ze zjawisk towarzyszących takiej sytuacji może być właśnie zawał serca.

Miej ciśnienie pod kontrolą i zadbaj o swoje serce

Zależy Ci na długim życiu i dobrym zdrowiu serca? Ciśnienie krwi jest jednym z kluczowych parametrów, które warto mieć pod kontrolą. Istotne są nie tylko regularne pomiary. Warto wprowadzić w życiu zmiany, które pomogą utrzymać jego prawidłowe wartości. Możesz zrobić bardzo dużo w tym zakresie[7]!

Prawidłowa masa ciała to podstawa

Nadciśnienie często jest konsekwencją nadwagi, a zwłaszcza otyłości[8]. Dlatego warto zadbać o utrzymanie prawidłowej sylwetki, a zatem o wartość BMI poniżej 25[9]. Jeśli u Ciebie jest ona wyższa, zadbaj o dopasowanie kaloryczności posiłków do swojego zapotrzebowania energetycznego. Zadbaj też o prowadzenie bardziej aktywnego trybu życia. Serce będzie Ci wdzięczne!

Ogranicz spożycie soli

Nadmierne spożycie soli może sprzyjać podwyższeniu ciśnienia. To m.in. dlatego WHO zaleca jej spożycie na poziomie maksymalnie 5 g dziennie (to odpowiednik ok. 1 łyżeczki dziennie). Pamiętaj, że sól jest dodawana do wielu potraw, a także mieszanek przypraw itp. Dlatego warto zrezygnować z dosalania posiłków – np. na rzecz korzystania z ziół oraz przypraw korzennych.

Zmień dietę na zdrowszą

Z myślą o sercu dobrymi wyborami są dieta śródziemnomorska lub DASH – program odżywiania się stworzony właśnie z myślą o redukcji nadciśnienia[10]. Ważnymi założeniami tego drugiego konceptu jadłospisu są:

  • zwiększenie spożycia warzyw i owoców, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych;
  • ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, np. na rzecz chudego mięsa drobiowego czy nasion strączków;
  • zmniejszenie spożycia nasyconych tłuszczów na rzecz nienasyconych – np. zastąpienie masła powstałą z olejów roślinnych miękką margaryną kubkową; dobry wybór to np. Optima Cardio zawierająca dodatkowo sterole roślinne. Te substancje przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[11].

Powiedz „nie” używkom

Jeśli palisz – zadbaj o pozbycie się tego nałogu. Ogranicz też spożycie alkoholu. Jego maksymalna tygodniowa podaż powinna wynosić do 14 jednostek u mężczyzn i 8 jednostek u kobiet (1 jednostka = 12,5 ml czystego etanolu)[12].

Zadbaj o zdrowy ruch

Serce lubi aktywność fizyczną, a WHO zaleca minimum 150-300 minut średnio intensywnego ruchu tygodniowo[13]. To tylko 20-30 minut dziennie! Wybierz taką formę ćwiczeń, którą lubisz – pływanie, spacery, a może praca w ogródku? To nie ma znaczenia!

Kiedy Twój tryb życia stanie się zdrowszy, zagrożenie wysokim ciśnieniem, a w konsekwencji – problemami kardiologicznymi – się zmniejszy. Spróbuj i śpij spokojnie, bez obaw o kondycję serca!

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[2] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[3] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[4] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.20.1.

[5] J.w.

[6] https://podyplomie.pl/kardiologia/10085,przelom-nadcisnieniowy

[7] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/odchudzanie/wprowadzenie/292771,powiklania-otylosci

[9] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[10] https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/baza-wiedzy/dieta/260278,dieta-dash-dobra-dla-serca

[11] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[12] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[13] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

 

Zimowe menu sercowca — co warto jeść?

2024-01 -05 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (No Ratings Yet)
Loading...

Warzywa korzeniowe

Krótsze dni, mniej słońca, niskie temperatury… Zima nie rozpieszcza warunkami pogodowymi. Ta pora roku sprzyja dłuższemu przebywaniu w domu i… zachęca do jedzenia. Twój apetyt również wzrasta i zastanawiasz się, co jeść, aby zadbać o swoje zdrowie? Oto kilka wskazówek i inspiracji, dzięki którym dieta w chłodniejszym okresie roku dostarczy przyjemności i składników korzystnych dla serca.

Zima a wyzwania dietetyczne – na co zwrócić uwagę?

Zastanawiasz się, dlaczego zimą często chce się więcej jeść? Powodów ku temu może być kilka.

  • Po pierwsze – niska temperatura. Kiedy na zewnątrz jest zimno, organizm potrzebuje więcej energii do tego, żeby utrzymać prawidłową ciepłotę ciała. A skoro tak – „domaga się” jedzenia.
  • Po drugie, krótkie dni, które zniechęcają do przebywania na zewnątrz. Taki stan rzeczy również zachęca do częstszego sięgania do lodówki i gromadzenia zapasów.

Jednocześnie pojawiają się inne wyzwania dietetyczne, związane z dostępem do świeżych produktów, a zwłaszcza warzyw i owoców. Większość spośród tych, które czekają na sklepowych półkach, pochodzi spoza Polski, a to może oznaczać „więcej chemii”. To wszystko sprawia, że w okresie zimowym warto szczególnie uważnie podejść do tworzenia jadłospisu. To ważne zwłaszcza dla sercowców!

Dieta sercowca zimą – jak przełożyć zasady odżywiania się na praktykę o tej porze roku?

Zalecenia odnośnie do diety dla sercowców są niezmienne, bez względu na porę roku. Najczęściej rekomendowanym planem żywienia dla osób, które zmagają się z chorobami serca bądź pragną im zapobiegać, jest dieta DASH. Zakłada ona[1]:

  • spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, 4-5 porcji dziennie;
  • zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (zawartych głównie w mięsie, mleku i jego przetworach) na rzecz nienasyconych (zwłaszcza roślinnych);
  • ograniczenie spożycia mięsa i jego przetworów, a zwłaszcza sięgania po nie w formie smażonej;
  • sięganie po produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, jak również nasiona oraz ziarna i orzechy;
  • ograniczenie cukrów prostych w diecie – w szczególności tych pochodzących z cukru i żywności wysoko przetworzonej;
  • zredukowanie spożycia sodu, tj. soli kuchennej do ok. 4 g (2/3 łyżeczki) dziennie.

Jak zatem widać, zalecenia te są bardzo ogólne i można je wdrażać przez cały rok. Jak najlepiej robić to zimą?

Wybieraj zdrowe źródła tłuszczów

Zimą możesz mieć potrzebę jedzenia „tłusto”. Nie ma nic złego w sięganiu po składniki, które zawierają tłuszcze. Powinny być one jednak zaliczane do grupy tych korzystniejszych dla serca. Chodzi tutaj przede wszystkim o nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza te z grupy omega-3.

Źródłami nienasyconych tłuszczów są przede wszystkim:

  • oleje roślinne, np. oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy itp.;
  • orzechy, nasiona i ziarna – np. orzechy włoskie, migdały, siemię lniane;
  • ryby, a w szczególności tłuste ryby morskie, stanowiące bogate źródło kwasów omega-3: DHA i EPA[2].

Dlaczego to korzystny wybór? Ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu[3]. Co zatem powiesz na obiad, którego „gwiazdą” będzie łosoś, albo na śniadanie z dodatkiem kilku orzechów włoskich?

Sięgaj po warzywa korzeniowe

Jak już wiesz, dostępność do świeżych warzyw i owoców zimą jest ograniczona. To jednak nie do końca prawda. W naszym klimacie można sięgać po warzywa korzeniowe, które świetnie się przechowują przez długi czas. Wybieraj więc np.:

  • pietruszkę;
  • marchew;
  • seler;

Te warzywa nie tylko posłużą do przyrządzenia zdrowej zupy, ale również smacznej sałatki czy dodatku do obiadu. Spróbuj z nimi poeksperymentować. Może Cię np. zaskoczyć, jak dobrze będzie smakować korzeń pietruszki lekko podsmażony na oliwie z dodatkiem curry i innych „egzotycznych” przypraw.

Stawiaj na produkty pełnoziarniste

Na ciepło czy na zimno, stawiaj na zdrowe źródła węglowodanów, a zatem na produkty zbożowe z pełnego przemiału. Są niezwykle sycące (m.in. z uwagi na dużą zawartość błonnika), a przy okazji świetnie smakują.

Pamiętaj też, że pieczywo, zamiast masłem, lepiej posmarować miękką margaryną kubkową. To – w przeciwieństwie do pierwszego wymienionego produktu – świetne źródło nienasyconych, roślinnych kwasów tłuszczowych. Dobrym wyborem będzie np. Optima Cardio, która dodatkowo zawiera sterole roślinne. Te substancje przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[4].

Myśląc o zdrowej diecie zimą, zwróć też uwagę na regularność spożywania posiłków – zgodnie z zaleceniami powinno się jeść 4-5 razy dziennie, w odstępach 3-4 godzin. Zachowanie takiego rytmu będzie również sprzyjało utrzymaniu dobrego zdrowia.

Zimą również możesz zadbać o optymalną dietę dla serca. Trzymaj się zasad, które są Ci znane z innych pór roku, i dopasuj je do swoich upodobań kulinarnych. Smacznego!

[1] https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Kwasy omega-3: dlaczego są tak ważne dla Twojego serca?

2023-12-25 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Kwasy omega-3 i ich wpływ na układ krążenia

Często można spotkać się z wyraźnie podkreśloną informacją, że jakiś produkt stanowi źródło kwasów omega-3. Zastanawiasz się, dlaczego to takie ważne? Dowiedz się, czym są kwasy omega-3 i dlaczego ich obecność w Twojej diecie jest ważna dla zdrowia serca.
Optima Cardio

Kwasy omega-3, czyli co?

Omega-3 to jedna z odmian kwasów tłuszczowych, które są obecne w pożywieniu. Mówiąc dokładniej, zaliczają się one do grupy PUFA (polyunsaturated fatty acids), czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych[1].

Z chemicznego punktu widzenia wyróżniają się one tym, że w każdej cząsteczce ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym znajduje się przy 3. od końca atomie węgla[2]. Stąd właśnie „trójka” w ich nazwie.

Analogicznie, kwasy omega-6 to te, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy 6. od końca atomie węgla w łańcuchu. Natomiast w kwasach omega-9 jego pozycja przypada na 9. atom węgla od końca.

Warto podkreślić, że omega-3 są zaliczane do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przymiotnik „niezbędne” wynika z tego, że organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować wspomnianych wiązań podwójnych w położeniu n-3 (podobnie jak n-6)[3]. Dlatego kwasy omega-3 to nieodłączny element zdrowo zbilansowanej diety każdego człowieka.

Które kwasy tłuszczowe są zaliczane do grupy omega-3?

W grupie omega-3 znajdują się:

  • ALA, kwas alfa-linolenowy, który jest prekursorem pozostałych substancji należącej do tej grupy;
  • DPA, czyli kwas dokozapentaenowy;
  • EPA, czyli kwas eikozapentaenowy;
  • DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy.

Jakie są właściwości kwasów omega-3?

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są uznawane za korzystne dla funkcjonowania organizmu. Substancje z tej grupy, w ogólnym ujęciu, wspomagają:

  • zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu – tj. obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu);
  • obniżenie stężenia trójglicerydów;
  • działania przeciwzapalne i przeciwagregacyjne – a zatem przeciwdziałanie powstawania zakrzepów w naczyniach wieńcowych oraz mózgowych;
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi;
  • działania rozkurczowe i przeciwarytmiczne, a co za tym idzie – profilaktykę zaburzeń rytmu serca[4].

Już ten krótki opis wskazuje, że spożywanie kwasów omega-3 jest korzystne dla zdrowia serca. Potwierdzają to również badania kliniczne[5].

  • Jedno z nich objęło 32 tys. losowo zakwalifikowanych osób. Podzielono je na dwie grupy. Jedna z nich spożywała kwasy omega-3 (EPA i DHA), druga nie. W tej części badanych, która miała w jadłospisie kwasy omega-3, częstotliwość powikłań sercowo-naczyniowych spadła o 19-14%.
  • Metaanaliza 25 badań klinicznych podejmujących temat zależności między stężeniem kwasów omega-3 w organizmie a ryzykiem choroby niedokrwiennej potwierdziła, że wzrost stężenia kwasów DHA i EPA wiązały się z niższym ryzykiem zapadania na chorobę niedokrwienną serca.
  • Inne badanie z randomizacją potwierdziło, że spożywanie kwasów omega-3 w tłustych rybach lub w postaci oleju rybiego zmniejsza o 29% umieralność pacjentów po zawale serca w ciągu pierwszych 2 latach po ataku serca.

Wniosek jest więc prosty: kwasy omega-3 to wartościowy składnik dla zdrowia serca i całego układu krążenia.

Gdzie znajdują się kwasy omega-3?

Kwas alfa-linolenowy znajduje się przede wszystkim w olejach: lnianym, sojowym, rzepakowym czy z zarodków pszenicy. Można go również znaleźć w nasionach lnu i orzechach włoskich.

Zdecydowanie istotniejsze są natomiast źródła kwasów EPA i DHA. Te dwie pochodne ALA znajdują się głównie w:

  • tłustych rybach morskich (np. łososiu, tuńczyku, makreli, śledziu);
  • tłuszczu ryb i ssaków morskich (np. w tranie z wątroby rekina, tranie z wątroby dorsza, tran z wieloryba);
  • fitoplanktonie morskim oraz algach[6].

Dlatego takie produkty powinny się znaleźć w Twoim jadłospisie co najmniej kilka razy w tygodniu. Jak je wprowadzić?

  • Zamień 1-2 obiady mięsne na te, w których „gwiazdą” będzie tłusta ryba morska – łosoś a może halibut? Wybierz tę, która najbardziej Ci smakuje.
  • Sięgnij po wędzone ryby – np. do kanapek czy jako przekąskę. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ich ilością z uwagi na zawartość soli.
  • Zamień masło na bogatą w tłuszcze nienasycone margarynę kubkową. W składzie Optima Neuro znajdziesz olej z alg morskich, który jest źródłem DHA.

Kilka prostych zmian w codziennej diecie może Ci pomóc zadbać o zdrowie serca. Wykorzystaj tę szansę!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[2] J.w.

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[5] https://podyplomie.pl/medycyna/27027,kwasy-tluszczowe-omega-3-w-zapobieganiu-uszkodzeniu-miesnia-sercowego-i-naczyn-wiencowych

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

Rola tłuszczów nasyconych w diecie — czy są takie złe, jak się o nich mówi?

2023-11-23 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Czerwone mięso

Na pewno niejeden raz zdarzyło Ci się spotkać z informacją, że należy unikać tłuszczów nasyconych. Czy rzeczywiście są one tak groźne, jak się o nich mówi? Co jest ich źródłem? Czy można je bezpiecznie spożywać? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

Tłuszcze nasycone, czyli co?

Tłuszcze nasycone to takie, w których występują SFA (saturated fatty acids), czyli nasycone kwasy tłuszczowe. Istotna jest ich budowa – w ich cząsteczkach nie ma podwójnych wiązań między atomami węgla, a wszystkie atomy węgla są połączone z atomami wodoru[1].

Do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się kwasy:

  • laurynowy;
  • mirystynowy;
  • palmitynowy;

Można je dość łatwo rozpoznać, ponieważ najczęściej przybierają stałą postać. To dlatego taką formę mają np. oleje palmowy i kokosowy, które są bogate w SFA.

Gdzie znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe?

Najważniejszym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są produkty pochodzenia zwierzęcego[2]. Chodzi zatem przede wszystkim o:

  • mięso, w szczególności czerwone, które jest tłustsze;
  • mleko i jego przetwory – w tym np. sery, masła, śmietany itp.

To właśnie dlatego w zaleceniach dotyczących zdrowego żywienia pojawiają się rekomendacje dotyczące ograniczenie spożycia czerwonego mięsa czy tłustego nabiału[3]. Warto przy tym wspomnieć, że te produkty są także bogate w szkodliwe tłuszcze trans – przyczyniające się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu i spadku stężenia tego „dobrego”[4].

Dlaczego nasycone tłuszcze są na cenzurowanym?

Chociaż nasycone tłuszcze stanowią dobre źródło energii, ich spożywanie jest uznawane za mało trafiony wybór dietetyczny. Dlaczego?

  • Kwasy mirystynowy, palmitynowy i laurynowy, które znajdują się głównie w tłuszczu mlecznym, sprzyjają zwiększeniu stężenia „złej” frakcji cholesterolu LDL w surowicy krwi.
  • Kwasy stearynowy oraz mirystynowy wykazują właściwości prozakrzepowe.
  • W ogólnym ujęciu – nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów: piersi, gruczołu krokowego oraz okrężnicy[5].

Czy to oznacza, że trzeba zupełnie wyeliminować nasycone kwasy tłuszczowe z diety?

Zupełne wyłączenie produktów zawierających nasycone tłuszcze byłoby trudne – także dla osób, które przestrzegają diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Warto jednak ograniczyć ich spożycie do minimum – tak, aby nie stanowiły podstawowej formy dostarczanych sobie tłuszczów, a jedynie „dodatek”.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia:

  • ilość spożytych nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać 10% zapotrzebowania energetycznego;
  • spożycie tłuszczów trans (często powiązanych z nasyconymi) nie powinno być wyższe niż 1%[6].

Natomiast w ogólnym ujęciu tłuszcze powinny stanowić 30% źródeł energii dostarczanej wraz z pożywieniem – przy nacisku na te nienasycone[7].

Jak zatem pokazują rekomendacje WHO, nie trzeba zupełnie rezygnować z produktów zawierających nasycone tłuszcze. Dobrze jest je jednak ograniczyć – zwłaszcza że można to zrobić w prosty sposób.

Jak ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych?

Zastanawiasz się, jakie zmiany możesz wprowadzić do swojego jadłospisu, żeby jeść mniej tłuszczów nasyconych? Oto kilka pomysłów.

  • Zamiast tłustego, czerwonego mięsa, stawiaj na chudsze – np. drób. Dodaj mu „kremowości”, np. przygotowując sos z dodatkiem łyżki masła orzechowego zamiast śmietany.
  • Smaruj pieczywo miękką margaryną kubkową, bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe, zamiast masłem. Możesz wybrać np. Optima Cardio, która dodatkowo jest wzbogacona o sterole roślinne. Te substancje przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[8].
  • Wybieraj chudy nabiał, np. jogurty typu skyr bogate w białko, chude twarogi itp.
  • Zamień kilka mięsnych posiłków w tygodniu na takie zawierające tłuste ryby morskie (np. łososia) albo warzywa strączkowe (np. soczewicę czy ciecierzycę).
  • Jeśli smażysz lub pieczesz, wykorzystuj oleje roślinne, np. rzepakowy czy oliwę zamiast smalcu.

Jak widzisz, wcale nie musisz wprowadzać rewolucji w kuchni – dokonuj po prostu rozsądnych wyborów i kieruj się w stronę produktów, które są dla Ciebie zdrowsze. Organizm Ci podziękuje!

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/izomery-trans—–warto-wiedziec/

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[6] https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

[7] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Nadciśnienie — cichy zabójca. Jak je rozpoznać i skutecznie kontrolować?

2023-12-20 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Nadciśnienie

Czasami żyje się z nim nieświadomie przez wiele lat – bez odczuwania żadnych wyraźnych objawów. Tymczasem w organizmie niepostrzeżenie zachodzą nieodwracalne zmiany, które mogą mieć nawet śmiertelne konsekwencje. O jaką chorobę chodzi? O nadciśnienie tętnicze. Dowiedz się, czym dokładnie jest, jak je rozpoznać i leczyć.
Optima Cardio Potas+

Nadciśnienie tętnicze: co to jest?

Aby zrozumieć powód, dla którego nadciśnienie tętnicze jest uznawane za cichego zabójcę, warto przyjrzeć się procesowi przepływu krwi w organizmie. Odbywa się on w układzie krwionośnym, który można porównać do sieci rur (tętnic i żył) napędzanych            przez pompę (serce). Krew przepływa przez tę sieć z określonym naciskiem na ściany naczyń krwionośnych. Ten nacisk można właśnie nazwać ciśnieniem[1].

Obserwuje się dwa typy ciśnienia:

  • skurczowe, czyli to pojawiające się podczas wtłaczania krwi do aorty i dużych tętnic z lewej komory serca; jest ono najwyższym, jakie występuje w danym cyklu pracy mięśnia sercowego;
  • rozkurczowe, następujące (zgodnie z nazwą) przy rozkurczu lewej komory serca; jest ono najniższym możliwym w danym cyklu[2].

Wartości ciśnienia skurczowego oraz rozkurczowego nie są stałe. Zmieniają się w cyklu dobowym, co ma związek np. z aktywnością fizyczną, stresem, wysiłkiem organizmu wkładanym w zjedzenie posiłku czy spożyciem konkretnych pokarmów. Ciśnienie może być wyższe lub niższe. Problem zaczyna się jednak, kiedy wartości przewyższające przyjęte normy utrzymują się przez dłuższy czas.

Mówiąc dokładniej, nadciśnienie tętnicze diagnozuje się, jeśli średnie wartości uzyskane podczas pomiarów dokonywanych przez personel medyczny co najmniej dwukrotnie, podczas różnych wizyt, przekraczają:

  • 140 mmHg dla ciśnienia skurczowego;
  • 90 mmHg dla ciśnienia rozkurczowego.

Co ważne, nadciśnienie diagnozuje się, nawet jeśli tylko jedna z tych wartości jest przekroczona.

Dlaczego nadciśnienie tętnicze jest takie groźne?

Ciśnienie tętnicze to, w uproszczeniu, siła, z jaką krew „napiera” na ścianki naczyń krwionośnych. Na tej podstawie można wyobrazić sobie, jakie konsekwencje niesie za sobą długotrwałe, intensywne obciążenie tętnic i żył, a co za tym idzie – narządów. Niekontrolowane nadciśnienie może doprowadzić do poważnych powikłań. Są to m.in.:

  • przerost lewej komory serca;
  • przyspieszenie rozwoju miażdżycy w tętnicach szyjnych, wieńcowych, nerkowych oraz tętnicach kończyn dolnych;
  • zwiększenie sztywności tętnic;
  • upośledzenie czynności nerek;
  • rozwarstwienia aorty;
  • zmiany w naczyniach krwionośnych siatkówki oka[3].

W ogólnym rozrachunku można powiedzieć, że niekontrolowane nadciśnienie zwiększa ryzyko zgonu z przyczyn naczyniowych.

Jak rozpoznać nadciśnienie tętnicze?

Najprostszym sposobem na rozpoznanie nadciśnienia tętniczego jest oczywiście wykonanie pomiarów ciśnienia. Najlepiej, aby przeprowadził je pracownik ochrony zdrowia, np. lekarz czy pielęgniarka, przy wykorzystaniu profesjonalnego, certyfikowanego sprzętu. Warto jednak pamiętać, że wówczas może się pojawić tzw. syndrom białego fartucha – a zatem podwyższenie się ciśnienia spowodowane stresem związanym z wykonywaniem pomiaru[4].

Dlatego warto także obserwować ten parametr w warunkach domowych – koniecznie po co najmniej 5-minutowym odpoczynku w pozycji siedzącej i po minimum 30-minutowej przerwie od spożywania kawy, palenia papierosów czy przyjmowania innych substancji pobudzających[5].

Co poza pomiarami może wskazywać na problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi? Symptomy nie są jednoznaczne i zawsze takie same. Wręcz przeciwnie – na ogół nadciśnienie przebiega bezobjawowo[6]. Powodami do niepokoju i diagnostyki w tym kierunku mogą być jednak m.in.:

  • bóle głowy – zwłaszcza „uciskowe”;
  • zaburzenia snu;
  • łatwe męczenie się[7].

Jeżeli zatem doświadczasz takich problemów, warto zmierzyć ciśnienie i pomyśleć o wizycie u lekarza.

Nadciśnienie tętnicze to nie wyrok. Przejmij nad nim kontrolę!

Zmagasz się z nadciśnieniem tętniczym? To problem, z którym można sobie poradzić. Jak?

Zadbaj o zdrowo zbilansowaną dietę

Najlepiej sprawdzi się model żywieniowy bazujący na zasadach DASH – trzymanie się ich może pomóc obniżyć ciśnienie rozkurczowe średnio o 2,6 mmHg, a skurczowe o 5,2 mmHg[8]. Stawia się w nim nacisk na:

  • nienasycone tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych, bogatych w tłuszcze trans i nasycone (np. oliwa zamiast smalcu, miękka margaryna kubkowa Optima Cardio zamiast masła, chudy drób lub roślinne źródła białka zamiast czerwonego mięsa);
  • pełnoziarniste produkty zbożowe zamiast wysoko przetworzonych, z białej mąki (np. grahamki zamiast kajzerek, brązowy ryż zamiast białego);
  • warzywa i owoce – powinny stanowić min. 50% tego, co spożywasz;
  • tłuste ryby morskie, np. łosoś, halibut, tuńczyk itp., z uwagi na zawartość kwasów omega-3.

W grupie produktów na „nie” znajdują się przede wszystkim czerwone mięso i tłusty nabiał, jak również napoje zawierające cukier i produkty wysoko przetworzone.

Należy również ograniczyć spożycie soli kuchennej do mniej niż 5 g na dobę (1 łyżeczka soli ma ok. 6 g)[9].

Rzuć palenie

Jeśli codziennie sięgasz po tytoń, zmień to. Unikaj także ekspozycji na palenie bierne.

Postaw na zdrowy ruch

Znajdź formę bycia aktywnym, która jest dopasowana do Twojego stylu życia i upodobań. Wcale nie musisz zapisywać się na siłownię. Wystarczą nawet codzienne spacery, nordic walking, rower czy pływanie. WHO rekomenduje minimum 120 minut aktywności o umiarkowanej intensywności tygodniowo. To mniej niż 20 minut dziennie[10]!

Pamiętaj także, aby stale kontrolować ciśnienie tętnicze i stosować się do zaleceń lekarza – zwłaszcza tych związanych z przyjmowaniem leków. Należy to robić regularnie – tak, aby uniknąć nagłych skoków wartości.

Jak zatem widzisz, kontrola ciśnienia nie wymaga dużego wysiłku, a może Ci pomóc zachować dobre zdrowie przez lata. Powodzenia!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[2] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[3] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.20.1.

[4] https://www.mp.pl/pacjent/objawy/58735,nadcisnienie-bialego-fartucha

[5] https://www.nadcisnienietetnicze.pl/sites/scm/files/2021-02/64385-182698-1-SM.pdf

[6] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.20.1.

[7] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[8] https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/baza-wiedzy/dieta/260278,dieta-dash-dobra-dla-serca

[9] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[10] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

Czy diety wegańskie i wegetariańskie chronią przed chorobami serca?

2023-12-13 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Wege

Diety bazujące głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych zyskują na popularności z roku na rok. Wybierają je m.in. osoby, dla których istotne są ekologia czy prawa zwierząt. Jak jednak ich wprowadzenie wpływa na zdrowie? Czy niespożywania mięsa i innych wyrobów odzwierzęcych może uchronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

Weganizm i wegetarianizm – na czym polegają te diety roślinne?

Zarówno weganizm, jak i wegetarianizm to diety, które mają charakter wykluczeniowy. Oznacza to, że osoby odżywiające się w ten sposób nie spożywają określonych grup produktów.

  • Wegetarianie nie jedzą mięsa, ryb oraz owoców morza. Najczęściej jednak spożywają jajka, a także inne produkty odzwierzęce, np. mleko i jego przetwory.
  • Weganie na liście zakazanych produktów mają wszystkie artykuły odzwierzęce. Chodzi więc zarówno o mięso czy ryby, jak i o przetwory mleczne (np. śmietany, jogurty, masło, sery), a także np. żelatynę i tym podobne.

Takie wybory żywieniowe pociągają za sobą określone konsekwencje – mogą być one zarówno pozytywne, jak i negatywne[1]. Wiele zależy bowiem nie tylko od tego, jakie grupy produktów są dozwolone do spożycia, ale również od specyfiki codziennego jadłospisu danej osoby.

Diety wegańska i wegetariańska a zdrowie serca

Na choroby serca umiera na świecie ok. 18 mln osób rocznie. Jest to najczęstsza przyczyna śmierci[2]. Tymczasem jednym z czynników zwiększających ryzyko rozwoju miażdżycy, a wraz z nią np. choroby niedokrwiennej serca, jest niewłaściwa dieta. Czyli jaka? Z małą ilością warzyw i owoców, a za to z dużą dawką nasyconych tłuszczów zwierzęcych, soli, żywności wysoko przetworzonej „naszpikowanej” tłuszczami trans i cukrem.

Jak zatem na zdrowie serca może wpłynąć dieta roślinna? Badania pokazują, że w krajach zachodnich[3]:

  • liczba zgonów wywołanych chorobami układu krążenia u wegetarian jest niższa o 16% niż u nie wegetarian;
  • ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej u wegetarian spada o 29% w porównaniu z nie wegetarianami;
  • u wegetarian i u wegan obniżone są typowe czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wskaźnik masy ciała, stężenie poziomu cholesterolu całkowitego, stężenie LDL i apolipoprotein B;
  • wegetarianie mają mniejszą grubość kompleksu IMT (błona środkowa-śródbłonek) w tętnicy szyjnej niż nie wegetarianie – zwiększona grubość IMT wskazuje na wysokie ryzyko rozwoju ChSN w przyszłości.

Dlaczego diety roślinne mogą mieć dobry wpływ na serce?

Podstawowe korzyści dla wegan i wegetarian wynikają z ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych – w szczególności tych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol[4]. Chodzi przede wszystkim o:

  • mięso, zwłaszcza to tłuste – np. boczek, karkówkę, wędliny itp.;
  • tłuste produkty mleczne, czyli głównie masło, tłuste sery żółte, tłuste śmietany itp.

Dlaczego ich nadmierne spożycie może być groźne dla serca? Nasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza mistrynowy, palmitynowy czy laurynowy obecne w tłuszczu mlecznym) podnoszą stężenie „złego” cholesterolu LDL we krwi i poziom cholesterolu całkowitego[5]. To przekłada się na zwiększone ryzyko rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji – choroby niedokrwiennej serca czy zawału.

Ponadto w produktach pochodzących od zwierząt przeżuwających (np. krów i owiec) – zarówno mięsie, jak i przetworach mlecznych (np. maśle, serach itp.) są zawarte izomery tłuszczów trans. Te substancje nie tylko przyczyniają się do podniesienia poziomu „złego” cholesterolu, ale jednocześnie – do obniżenia stężenia cholesterolu „dobrego”[6].

Korzystne jest też zwiększenie spożycia produktów roślinnych – w tym bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Istotną rolę odgrywają zatem m.in.:

  • oleje roślinne bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają procesy kardioprotekcyjne[7];
  • produkty pełnoziarniste, bogate w witaminy, składniki mineralne oraz w błonnik pokarmowy i inne substancje wspierające prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego[8];
  • warzywa i owoce, które są bogate m.in. w antyoksydanty, potas i magnez istotne dla zdrowia serca;
  • orzechy, bogate w tłuszcze nienasycone, a także polifenole i błonnik.

Na co należy uważać na diecie wegańskiej i wegetariańskiej?

Chociaż diety wegańska i wegetariańska mogą mieć pozytywny wpływ układ sercowo-naczyniowy, warto pamiętać, że jej prowadzenie wiąże się z pewnymi deficytami. Istotne jest zatem uzupełnianie niedoborów[9],[10]:

  • witaminy B12 (najczęściej wymagana jest suplementacja);
  • kwasów tłuszczowych omega-3, a w szczególności DHA (warto sięgnąć np. po margarynę roślinną Optima Neuro, która jest wzbogacona o olej z mikroalg morskich będący źródłem DHA);
  • żelaza;
  • wapnia;

Przemyślany jadłospis „wege” może być dobrym wyborem dla zdrowia. Należy jednak zadbać o poprawne zbilansowanie posiłków – tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki.

 

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-dieta-roslinna-chroni-przed-otyloscia/

[2] https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1

[3] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[4] J.w.

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[8] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[9] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[10] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/

Klucz do pamięci: dieta a profilaktyka chorób neurodegradacyjnych

2023-12-10 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Pamięć

Choroby neurodegeneracyjne dotykają coraz większą liczbę osób, a ryzyko zapadnięcia na nie zwiększa się wraz z wiekiem[1]. Dlatego tak istotna jest profilaktyka. Ważną rolę odgrywa w niej m.in. dieta. Co jeść, żeby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie mózgu aż do późnej starości? Oto kilka zasad żywieniowych, o których warto pamiętać.
Optima Cardio Potas+

Choroby neurodegeneracyjne: czym są?

Choroby neurodegeneracyjne są jednymi z tych, które wzbudzają ogromny strach. Słowa „alzheimer” czy „parkinson” brzmią jak wyrok, ponieważ oznaczają nieodwracalne zwyrodnienie struktur mózgu – takie, które utrudnia, a z czasem wręcz uniemożliwia normalne funkcjonowanie[2].

Na czym polegają?

  • Choroba Alzheimera ma charakter otępienny. Jest związana z postępującymi zaburzeniami poznawczymi – stopniową utratą pamięci, a na późniejszych etapach także zapominaniem słów czy tego, jak wykonać codzienne czynności, zaburzeniami wzrokowo-przestrzennymi, zaburzeniami świadomości[3].
  • Choroba Parkinsona objawia się spowolnieniem ruchowym, sztywnością mięśni, zaburzeniami postawy oraz chodu oraz drżeniem spoczynkowym[4].

Ponieważ oba te schorzenia dotykają mózg, warto zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie, a co za tym idzie – m.in. o odpowiednie odżywianie się.

Dieta a profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych: co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?

To, że właściwie skomponowane menu może wspomóc profilaktykę choroby Alzheimera, zostało potwierdzone badaniami. Wykazano w nich, że odpowiednio opracowany jadłospis dla mózgu, dieta MIND, może zmniejszyć ryzyko zapadalności na to schorzenie nawet o ponad 53%. Takie rezultaty uzyskano w badaniu klinicznym przeprowadzonym na niemal 1000 uczestników w wieku zagrożonym wystąpieniem tej choroby (58-98 lat), a czas obserwacji pacjentów wyniósł 4,5 roku[5].

Na czym polega dieta MIND? Powstała ona z połączenia jadłospisów uznawanych za najzdrowsze na świecie – śródziemnomorskiego oraz DASH, specjalnie z myślą o profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych[6]. Oto co powinno się w niej znaleźć.

Źródła zdrowych tłuszczów

Szczególnie istotne dla mózgu są kwasy z grupy omega-3, a zwłaszcza DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie mózgu przy dziennym spożyciu na poziomie 250 mg[7]. Tę substancję znajdziesz przede wszystkim w tłustych rybach morskich, np. takich jak halibut, tuńczyk czy łosoś.

Dobrymi rozwiązaniami dla mózgu – w kontekście wyborów dotyczących tłuszczów – są:

  • wzbogacenie jadłospisu o orzechy, a także oleje roślinne – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. wspierają profilaktykę miażdżycy przez obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu[8];
  • zamiana masła, stanowiącego źródło tłuszczów nasyconych i trans, na margarynę roślinną; np. Optima Neuro, która dodatkowo ma w składzie DHA;
  • unikanie spożywania dużych ilości tłustego, czerwonego mięsa czy serów żółtych[9].

Warzywa i owoce

W jadłospisie zgodnym z zaleceniami diety MIND nie może zabraknąć warzyw ani owoców. Szczególnie polecane są[10]:

  • warzywa liściaste, np. roszponka, rukola, sałata itp.; stanowią świetne źródło witamin i składników mineralnych, a także zawierają duże ilości błonnika; rekomendowanych jest minimum 6 porcji tygodniowo;
  • owoce jagodowe, np. jagody, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, truskawki – zaleca się co najmniej 2 porcje tygodniowo;
  • inne warzywa – minimum 1 raz dziennie;
  • nasiona roślin strączkowych, np. fasoli, bobu, soczewicy, ciecierzycy itd. – co najmniej 3 razy w tygodniu.

Produkty pełnoziarniste

Sięgaj również po produkty z pełnego przemiału. Chodzi np. o pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze czy makaron pełnoziarnisty. Stanowią bogate źródło błonnika, jak również witaminy z grupy B, które są istotne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Dobrze zbilansowana dieta zgodna z zaleceniami MIND to sposób na wsparcie zdrowia mózgu. Warto zgłębić jej reguły i wdrożyć je na co dzień. To prostsze niż myślisz!

 

 

 

[1] http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2015/07/pnm_2015_468-476.pdf

[2] http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2015/07/pnm_2015_468-476.pdf

[3] https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151134,choroba-alzheimera

[4] https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151060,choroba-parkinsona

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/146729,dieta-mind-polaczenie-diety-srodziemnomorskiej-i-diety-dash

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[7] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1734

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[9] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[10] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

Nadciśnienie a cholesterol: dwa problemy, jedno rozwiązanie

2023-09-04 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

LDL vs HDL

Nadciśnienie tętnicze i cholesterol to dwa najczęściej współwystępujące ze sobą czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Skutki tych schorzeń mogą być dramatyczne: to najczęściej zawały serca i udary mózgu. Można jednak przeciwdziałać nadciśnieniu i zbyt wysokiemu cholesterolowi, a gdy już wystąpią – skutecznie z nimi walczyć. W jaki sposób? Przede wszystkim odpowiednią dietą.
Optima Cardio

Nadciśnienie i cholesterol: epidemiologia

Nadciśnienie tętnicze dotyka ponad 20% mieszkańców krajów wysokorozwiniętych. W Polsce zmaga się z nim około 32% osób. Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego nadciśnienie tętnicze jest najważniejszym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów na świecie. Z kolei wartości ciśnienia tętniczego wykazują liniowy związek ze śmiertelnością i zapadalnością na choroby układu krążenia (zawał serca, udar mózgu, niewydolność serca, choroba tętnic obwodowych) oraz niewydolność nerek.

Jeśli zaś chodzi o zbyt wysoki cholesterol – badania wskazują, że cierpi na niego aż 60% polskiego społeczeństwa w wieku 18-79 lat. W związku z tym, że początkowo nie daje on żadnych objawów, duża grupa osób nie jest świadoma tego problemu zdrowotnego[1].

Warto odnotować fakt, że współistnienie nadciśnienia i wysokiego cholesterolu istotnie podnosi ryzyko sercowo-naczyniowe w porównaniu z osobami, które mają tylko jeden czynnik ryzyka[2].

Cholesterol i nadciśnienie – skąd się biorą?

Skąd bierze się wysoki cholesterol i nadciśnienie? Wpływ na te schorzenia ma przede wszystkim tryb życia. Wysokiemu cholesterolowi sprzyja:

  • nieodpowiednia dieta, w której jest zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych trans, a zbyt mało owoców i warzyw,
  • mało ruchu,
  • palenie papierosów,
  • nadużywanie alkoholu.

Podobnie jest w przypadku nadciśnienia – tutaj dochodzi jeszcze spożywanie zbyt dużej ilości soli i predyspozycje genetyczne (ale tylko u niektórych osób).

Nadciśnienie i wysoki cholesterol: zacznij od diety

Pierwszym krokiem (zaraz po konsultacji z lekarzem) w stronę zdrowia jest zmiana diety. Co powinno się znaleźć w menu, a co musisz z niego wykluczyć?

  • Zwiększ ilość warzyw i owoców w codziennym jadłospisie. Stanowią one źródło witamin A, E i C o właściwościach antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze są kluczowe, by zapobiegać procesowi miażdżycowemu.
  • Włącz do diety żywność wzbogaconą w sterole roślinne (tzw. fitosterole). Prostym sposobem jest na przykład zamiana masła na miękką roślinną margarynę Optima Cardio. Można smarować nią pieczywo, a także używać do celów kulinarnych czy pieczenia.
  • Włącz do jadłospisu oleje roślinne: oliwę oraz olej rzepakowy. Ogranicz tłuszcze zwierzęce: masło i smalec.
  • Wprowadź do menu produkty, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, chronią serce i zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu. Są to przede wszystkim tłuste ryby morskie, orzechy, pestki i nasiona. Istotna jest proporcja spożywanych kwasów omega-3 i omega-6 – powinna wynosić 1:4/5[3].
  • Spożywaj nabiał o jak najniższej zawartości tłuszczu (poniżej 2%). Wyklucz z menu masło, śmietanę 30 i 36%, tłuste sery i ogranicz jedzenie jajek.
  • Ogranicz mięso na rzecz ryb i warzyw strączkowych. Jeśli nie chcesz z niego całkowicie zrezygnować, wybieraj drób, chudą wołowinę, cielęcinę. Staraj się ich nie smażyć, ale piec albo grillować[4].
  • Ogranicz spożywanie soli. To kluczowe zalecenie w diecie osób z nadciśnieniem.

Co jeszcze możesz zrobić, by walczyć z nadciśnieniem i hipercholesterolemią?

Zmiana diety to podstawa, by obniżyć nadciśnienie i cholesterol, ale to nie wszystko, co możesz zrobić. Co jeszcze warto zmienić?

  • Ogranicz spożycie alkoholu. Nie musisz rezygnować z niego całkowicie, natomiast bezpieczna dawka, którą możesz spożywać, wynosi mniej niż 14 jednostek tygodniowo dla mężczyzn oraz mniej niż 8 jednostek tygodniowo dla kobiet (1 jednostka alkoholu to 10 g [12,5 ml] czystego etanolu)[5].
  • Regularnie się ruszaj. Systematyczna aktywność fizyczna jest szalenie istotna w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia i cholesterolu. Nie musisz zapisywać się na siłownię czy biegać długich dystansów – wystarczy 30-60 minut spaceru, marszobiegu, pływania czy jazdy na rowerze.
  • Rzuć palenie. Palenie to jeden z głównych czynników, które podnoszą ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Staraj się również nie przebywać w pobliżu osób palących.

Nieleczone nadciśnienie i niekontrolowany wysoki cholesterol mogą przyczynić się do bardzo poważnych chorób. Nie musi jednak tak być! Regularne wizyty u lekarza, stosowanie się do jego zaleceń i zmiana trybu życia mogą pomóc znacznie poprawić wyniki.

 

[1] https://www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Kardiologia/Podwyzszony-cholesterol-dotyczy-60-proc-Polakow-Znikoma-liczba-wie-ze-cierpi-na-hipercholesterolemie,225330,1014.html

[2] https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/view/FC.2017.0053/42919

[3] Rachoń, D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń 2015, tom 12, nr 3, 154–159

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol

 

Aktywność fizyczna seniora — ćwiczenia dla osób starszych

2023-06-24 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Aktywni seniorzy

Czy wiesz, że najczęstszą przyczyną śmierci seniorów są choroby układu krążenia[1]? Sposobem na zmniejszenie ryzyka ich rozwoju, a jednocześnie na zachowanie większej sprawności i mobilności w podeszłym wieku jest… ruch. Dlatego warto rozprawić się z mitem mówiącym, że aktywność fizyczna jest przeznaczona tylko dla młodych. Zobacz, jakie ćwiczenia dla osób starszych warto wykonywać i dlaczego to takie ważne.

Aktywność fizyczna seniora – klucz do dłuższego i lepszego życia

Ciało człowieka jest stworzone do pozostawania w ruchu – i to bez względu na wiek. Aktywność fizyczna to fundament dobrego zdrowia. To dzięki niej możliwe są:

  • utrzymanie dobrej wydolności fizycznej – a to pozwala uniknąć np. szybkiego męczenia się przy wchodzeniu po schodach czy wykonywaniu codziennych czynności;
  • wsparcie funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych – ruch jest elementem profilaktyki oraz leczenia choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego czy udaru;
  • wzmocnienie odporności organizmu, a co za tym idzie, ograniczenie podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne;
  • sprawniejsza praca mózgu i układu nerwowego – sprawne ciało to bardziej przejrzysty umysł!
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała – nadwaga i otyłość to wrogowie dobrego zdrowia;
  • wsparcie wydolności metabolicznej, a przez to np. wsparcie walki z cukrzycą;
  • zachowanie dobrej wytrzymałości tkanki kostnej i ścięgien, a w efekcie – ograniczenie ryzyka rozwoju osteoporozy i dolegliwości bólowych przy poruszaniu się[2].

Wniosek jest więc prosty: warto zachować aktywność fizyczną także w jesieni życia.
Optima Cardio

Jaka aktywność fizyczna jest dobra dla seniora?

Na początek warto podkreślić, że na aktywność fizyczną należy patrzeć w szerokiej perspektywie. To nie tylko aerobik, ćwiczenia na siłowni czy bieganie. Istnieje znacznie szerszy katalog zajęć ruchowych – takich, które każdy może wpleść w swój dzień. Zgodnie z możliwościami własnego ciała oraz preferencjami.

Warto zadbać o dopasowanie formy ruchu do swoich upodobań – to pozwoli utrzymać motywację do zachowania aktywności każdego dnia. A co warto wybrać?

Spacery

Spacer to najprostsza i najbardziej dostępna forma ruchu, także w jesieni życia. Wystarczy nawet kilkadziesiąt minut dziennie – ot, przechadzka do sklepu, urzędu, kościoła czy na spotkanie z kimś znajomym. Ta forma ruchu pozwala utrzymać mobilność i motywuje, aby oderwać się od kanapy i telewizora.

Nordic walking

Nordic walking, czyli „spacery z kijkami” to nieco intensywniejsza, ale przyjazna dla stawów forma ruchu na zewnątrz. Podpieranie się kijami podczas chodzenia pozwala uaktywnić większą liczbę mięśni, a dodatkowo zapewnia amortyzację dla kolan. Dlatego nie trzeba się obawiać o kontuzję, nawet po dłuższych i bardziej intensywnych przechadzkach.

Lekkie ćwiczenia w domu

Senior może też być aktywny w domu – wzmacniając swoją mobilność i stabilizację. Dobrymi przykładami ćwiczeń, które może wykonywać osoba starsza, są np.:

  • skłony na leżąco – tradycyjne brzuszki czy np. delikatne unoszenie jednocześnie lewej ręki i prawej nogi, a potem prawej ręki i lewej nogi; 10 powtórzeń zupełnie wystarczy;
  • przetaczanie barków, czyli „kręcenie ramionami” do przodu i do tyłu, a następnie, przy ramionach rozłożonych na boki, wykonywanie małych kółek; każdy wariant ćwiczenia można wykonać np. 10 razy;
  • wymachy nóg – można je wykonywać, stając przy oparciu krzesła lub przy stole. Należy podeprzeć się, a następnie unosić raz prawą, raz lewą nogę zgiętą w kolanie.

Oczywiście wszystkie takie aktywności należy prowadzić w bezpieczny sposób – nie ponad swoje możliwości. Jeśli w trakcie ruchu pojawią się zawroty głowy, ból czy np. duszności, należy przerwać ćwiczenia.

Formę aktywności można też skonsultować z lekarzem bądź z fizjoterapeutą.

Zabawa z wnukami

Opieka nad wnukami to doświadczenie wielu seniorów. Ten czas również warto spróbować spędzić aktywnie. Zabawa w berka, chowanego, a może odbijanie piłki czy gra w badmintona? To tylko kilka propozycji aktywności, które pozwolą zostać w ruchu. Można także pomyśleć o krótkiej wycieczce rowerowej.

Ćwiczenia w wodzie

Ruch w wodzie jest korzystny dla seniorów, ponieważ nie obciąża stawów. Dlatego warto pomyśleć np. o aqua aerobiku czy pływaniu. Regularne wizyty na basenie dostarczą wielu przyjemnych i relaksujących aktywności.

Aktywność seniora – warto ją wzbogacić o zdrowo zbilansowaną dietę!

Zachowanie aktywności fizycznej do późnych lat życia to fundament zdrowia. Ale warto pamiętać, że ruch najlepiej „działa” w połączeniu ze zdrowym odżywianiem się. W trosce o serce i umysł warto pamiętać o:

  • spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców – powinny one stanowić ok. 50% spożywanych produktów, ponieważ są cennym źródłem błonnika pokarmowego, a także witamin, składników mineralnych czy polifenoli[3];
  • ograniczeniu spożycia soli, np. na rzecz ziół i przypraw;
  • zmniejszeniu spożycia czerwonego mięsa na rzecz białego oraz warzyw strączkowych;
  • ograniczeniu ilości tłuszczów zwierzęcych w diecie na rzecz tych roślinnych; dobrym pomysłem jest np. zastąpienie masła margaryną kubkową wzbogaconą o sterole roślinne. Są to substancje, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[4]. Znajdziesz je np. w margarynie Optima Cardio;
  • wypijaniu co najmniej 1,5 l wody dziennie.

Stosując się do tych prostych zaleceń, można się cieszyć dłuższym życiem w dobrym zdrowiu. Warto spróbować!

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/sport/73803,aktywnosc-fizyczna-uosob-wpodeszlym-wieku

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/sport/70109,aktywnosc-fizyczna-jak-zaprzyjaznic-sie-ze-sportem

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Niskie ciśnienie krwi – co je powoduje? Kiedy jest groźne?

2023-06-14 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Niskie ciśnienie krwi – co je powoduje? Kiedy jest groźne?

Zbyt wysokie ciśnienie krwi rozpoznaje się bardzo często – Narodowy Fundusz Zdrowia szacuje, że w Polsce z nadciśnieniem zmaga się ponad 30% dorosłych osób. Dużo rzadsze, a niejednokrotnie bardzo uciążliwe jest natomiast zbyt niskie ciśnienie. U większości osób nie stanowi jednak powodu do niepokoju. Kiedy jest groźne i z czego może wynikać? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

Niskie ciśnienie krwi – kiedy się je rozpoznaje?

Niskie ciśnienie krwi jest nazywane przez lekarzy hipotensją, hipotonią albo niedociśnieniem.
Rozpoznaje się je, gdy podczas pomiarów wartości ciśnienia tętniczego są zbyt niskie.

Co konkretnie oznaczają niskie wartości? Wynik poniżej 100 mm Hg ciśnienia skurczowego lub 60 mm Hg ciśnienia rozkurczowego[1].

U zdrowego człowieka ciśnienie tętnicze krwi powinno mieścić się w granicach 120-129/80-84 mm słupa rtęci. Liczba znajdująca się na początku to ciśnienie skurczowe, druga pozycja to natomiast ciśnienie rozkurczowe. U kobiet ciśnienie tętnicze krwi może być nieco niższe i wynosić nawet 110/70 mm Hg. Wartością graniczną jest ciśnienie 100/60 mm Hg – jeśli wynik jest niższy, mówi się o niedociśnieniu.

Zbyt niskie ciśnienie wywołuje dodatkowe objawy (to odróżnia je od nadciśnienia, które przez lata może przebiegać bezobjawowo):

  • zawroty głowy,
  • zimne ręce i stopy,
  • senność, apatię,
  • osłabienie, brak energii,
  • męczliwość[2].

Choć nie są to objawy, które mogą rozwinąć się w przewlekłą chorobę, niewątpliwie są bardzo uciążliwe i mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie.

Z czego wynika zbyt niskie ciśnienie krwi?

Przyczyny zbyt niskiego ciśnienia krwi nie są do końca jasne. Większość przypadków niedociśnienia to niedociśnienie pierwotne uwarunkowane genetycznie i potęgowane przez określony tryb życia. Najczęściej dotyka osoby młode, drobnej budowy ciała, o małej aktywności fizycznej. Częściej obserwuje się je u kobiet niż u mężczyzn.

W stosunkowo rzadkich sytuacjach niedociśnienie jest objawem poważnej choroby, natomiast wówczas pojawia się zwykle w sposób nagły lub towarzyszą mu inne, poważne objawy[3].

Czy trzeba leczyć zbyt niskie ciśnienie krwi?

Niskie ciśnienie krwi, o ile nie jest objawem innej choroby, działa raczej ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Według Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie ma konieczności podejmowania leczenia hipotonii w przebiegu przewlekłej niewydolności krążenia. Jeśli jednak wraz z obniżeniem ciśnienia pojawiają się uciążliwe objawy, warto wdrożyć pewne zmiany stylu życia. Co może do nich należeć?

  • Częstsze spożywanie mniejszych posiłków – obniżenie stężenia glukozy we krwi często jest powodem spadku ciśnienia.
  • Wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, owoców i ryb i ograniczenie tłuszczów zwierzęcych. Korzystna jest zmiana masła na margarynę roślinną, zawierającą sterole roślinne – na przykład Optima Cardio.
  • Wypijanie około 2 litrów płynów dziennie, a w czasie upałów nawet więcej, ponieważ podczas pocenia się spada ciśnienie krwi.
  • Wprowadzenie do codziennej rutyny aktywności fizycznej.
  • Dbanie o zdrowy sen i odpowiednią ilość wypoczynku.
  • Stosowanie naprzemiennych pryszniców chłodno-ciepłych na kończyny dolne.
  • Unikanie długiego stania oraz wielogodzinnego przebywania na słońcu.
  • Unikanie gwałtownych zmian pozycji, np. rano, po przebudzeniu, należy poleżeć przez kilka chwil, usiąść, następnie spuścić nogi na podłogę i dopiero wtedy powoli wstać.
  • Ograniczenie lub całkowita rezygnacja z palenia papierosów.

Doraźną pomocą w przypadku pogorszenia się samopoczucia, wywołanego obniżonym ciśnieniem jest napicie się kawy[4].

Czy niedociśnienie może być groźne?

Niedociśnienie może być groźne, jeśli przyjmie postać hipotonii ortostatycznej. Schorzenie to dotyczy zazwyczaj osób starszych i jest stanem, w którym:

  • ciśnienie skurczowe znacznie się zmniejsza albo
  • ciśnienie rozkurczowe spada

w ciągu 3 minut po przyjęciu pozycji stojącej.

Częstość występowania hipotonii ortostatycznej wzrasta gwałtownie wraz z wiekiem – dotyczy około 5% badanych około 70. roku życia i około 10% badanych powyżej 80. roku życia.

Hipotonia ortostatyczna nie tylko niekorzystnie wpływa na jakość życia (powoduje między innymi omdlenia), ale jest również niezależnym czynnikiem prognostycznym – według badań, występowanie hipotonii ortostatycznej dwukrotnie zwiększa ryzyko zgonu u chorych po 70. roku życia.[5]

Choć kardiolodzy twierdzą, że niskie ciśnienie najczęściej nie wymaga leczenia, jeśli odczuwasz związane z nim dolegliwości, wpływa ono niekorzystnie na twoje funkcjonowanie – udaj się na wizytę do lekarza. Natomiast jeżeli masz więcej niż 60. lat – nie zwlekaj i skonsultuj się ze specjalistą.

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/lista/106339,hipotensja

[2] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/lista/70495,leczenie-farmakologiczne-niedocisnienia

[3] J.w

[4] J.w.

[5] https://www.czytelniamedyczna.pl/554,aktualny-stan-wiedzy-na-temat-hipotonii.html

Ciśnienie dolne i górne: jak prawidłowo interpretować wyniki?

2023-06-01 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Ciśnienie dolne i górne: jak prawidłowo interpretować wartości?

Według danych przedstawionych przez Narodowy Fundusz Zdrowia, w Polsce żyje około 10 mln osób z nadciśnieniem[1]. Choć to aż 30% dorosłej populacji Polaków, szacuje się, że tak naprawdę liczba ta może być jeszcze większa, gdyż wiele osób nie mierzy sobie ciśnienia i nie ma świadomości, że jest ono nieprawidłowe. Jak mierzyć ciśnienie i interpretować wartości? Wyjaśniamy.
Optima Cardio Potas+

Jak prawidłowo mierzyć ciśnienie tętnicze?

Podstawą rozpoznania problemów z ciśnieniem jest jego prawidłowy pomiar. Technika jest prosta, ale należy pamiętać o kilku zasadach:

  • ciśnienie należy mierzyć w warunkach spoczynkowych, czyli po co najmniej 5-minutowym odpoczynku w pozycji siedzącej,
  • pomieszczenie, w którym dokonuje się pomiaru, powinno być miejscem spokojnym, niezbyt wychłodzonym, ale i niezbyt nagrzanym,
  • pomiaru nie należy wykonywać bezpośrednio po posiłku czy wypaleniu papierosa,
  • pacjent w chwili pomiaru nie powinien być zdenerwowany,
  • pierwszorazowe badanie należy wykonać na obu ramionach – kolejne pomiary wykonuje się natomiast na tym ramieniu, na którym ciśnieniomierz pokazał wyższe wartości; jeśli nie wystąpiła różnica pomiędzy ramionami, kolejne pomiary należy wykonywać na ręce niedominującej,
  • w trakcie pomiaru pacjent powinien siedzieć i mieć łokieć badanej ręki podparty na stole lub krześle[2].

Wynik może zaburzyć również nieodpowiedni dobór mankietu do pomiaru – jego średnicę należy dostosować do wielkości ramienia (im grubsze ramię, tym szerszy powinien być mankiet). Zbyt wąski mankiet zawyża bowiem wartości ciśnienia!

Jak interpretować wartości ciśnienia?

Na wynik pomiaru ciśnienia składają się dwie liczby, wyrażone w milimetrach słupa rtęci, czyli mmHg, np. 120/80 mmHg (prawidłowo odczytuje się to: „120 na 80 słupa rtęci”). Pierwsza wartość to ciśnienie skurczowe krwi, druga wartość – ciśnienie rozkurczowe.

Co oznaczają dwie liczby pomiaru?

  • Najwyższa liczba to ciśnienie skurczowe – wywierane przez krew na tętnice podczas skurczu serca, które w ten sposób przepycha krew przez tętnice.
  • Najniższa liczba to napięcie rozkurczowe – reprezentuje ona napięcie wywierane przez krew, gdy serce jest w spoczynku, czyli pomiędzy skurczami. W tym momencie serce odpręża się i odzyskuje swoją objętość, pozwalając, by krew wypełniła jego komory[3].

Jakie jest prawidłowe ciśnienie tętnicze?

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, a także wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologii i Europejskiego Towarzystwa Hipertensjologii, prawidłowe ciśnienie krwi u dorosłego człowieka powinno wynosić mniej niż 140 mm Hg w przypadku ciśnienia skurczowego oraz mniej niż 90 mm Hg ciśnienia rozkurczowego. Optymalne ciśnienie tętnicze wynosi natomiast poniżej 120/80 mmHg.[4]

Wszelkie odchylenia od tej normy należy obowiązkowo konsultować z lekarzem.

Nadciśnienie tętnicze – co to za schorzenie?

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą charakteryzującą się podwyższonym ciśnieniem krwi, czyli ciśnieniem tętniczym o wartości 140/90 mm Hg lub więcej. Rozpoznanie nadciśnienia następuje na podstawie kilkukrotnych pomiarów ciśnienia krwi, wykonywanych zazwyczaj w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach[5].

Na rozwinięcie się nadciśnienia wpływ może mieć wiele czynników:

  • dziedziczne skłonności,
  • otyłość,
  • duże spożycie soli i niezdrowa dieta,
  • brak aktywności fizycznej,

Leczenie nadciśnienia tętniczego – kluczowa jest zmiana trybu życia

U większości chorych leczenie nadciśnienia tętniczego polega na podawaniu leków obniżających ciśnienie. Silną rekomendacją jest również zmiana dotychczasowego trybu życia. Zaleca się przede wszystkim:

  • utrzymywanie prawidłowej masy ciała, a w przypadku osób otyłych schudnięcie,
  • zmianę diety – ograniczenie tłuszczów zwierzęcych i zamiana ich na roślinne (warto włączyć do menu margaryny zawierające sterole roślinne, np. Optimę Cardio), wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców bogatych w potas oraz tłustych ryb, ograniczenie spożywania soli,
  • rzucenie palenia i ograniczenie spożywania alkoholu,
  • zwiększenie aktywności fizycznej.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze może doprowadzić do niewydolności serca, zawału serca, udaru mózgu i innych niekorzystnych zmian w nerkach i naczyniach krwionośnych. Nie musi jednak tak być! Współpraca z lekarzem – stosowanie się do jego zaleceń, przyjmowanie leków i wprowadzenie zdrowych nawyków do codziennego funkcjonowania mogą pomóc w trwałym obniżeniu ciśnienia krwi.

 

[1] https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/raport-nfz-nadcisnienie-tetnicze,7352.html

[2] https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/58699,jak-mierzyc-cisnienie-tetnicze

[3] https://www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Kardiologia/Co-mowi-o-zdrowiu-dolne-cisnienie-krwi,239504,1014.html

[4] J.w.

[5] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

Masz podwyższony cholesterol? Sprawdź, co może być powodem!

2023-02-28 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Cholesterol

Podwyższony poziom cholesterolu to sytuacja, w której stężenie cholesterolu całkowitego wynosi 190 mg/dl lub więcej, a frakcji LDL – 115 mg/dl lub więcej. Taka informacja pojawiła się w Twoich wynikach badań i zastanawiasz się, co jest przyczyną? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

Podwyższony cholesterol – kiedy i dlaczego jest to zła wiadomość?

Zanim wyjaśnimy, jakie może być podłoże niekorzystnych wyników lipidogramu, warto przyjrzeć się, czemu to niepokojąca informacja. Taki stan jest bowiem „sygnałem ostrzegawczym” dla Twojego organizmu. Jeśli nie zareagujesz w porę, nadmiar cholesterolu we krwi może doprowadzić do rozwoju groźnych chorób, z miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca na czele[1].

Co może być przyczyną podwyższonego cholesterolu?

Istnieje wiele przyczyn podwyższonego poziomu cholesterolu. Oto te najważniejsze.

Hipercholesterolemia wielogenowa

To najczęstsze podłoże podwyższonego cholesterolu. W takich przypadkach (1 na 10-20 osób) problem ma charakter genetyczny, a jego rozwojowi sprzyja niezdrowy tryb życia, a w szczególności niewłaściwa dieta[2]. Wzrost stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL może być efektem spożywanie nadmiernej ilości:

  • czerwonego mięsa – np. wieprzowiny czy wołowiny, zwłaszcza w postaci smażonej;
  • tłustego nabiału – np. śmietany, serów żółtych i pleśniowych czy masła;
  • żywności wysoko przetworzonej, a zwłaszcza tzw. fast foodów.

Warto więc spojrzeć obiektywnie na swój jadłospis i ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych. Prostą, ale skuteczną zmianą może być np. zastąpienie masła margaryną roślinną, która stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Osoby zmagające się z wysokim cholesterolem mogą się zdecydować np. na taką wzbogaconą o sterole roślinne. Te substancje przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni[3]. Zawiera je Optima Cardio.

Hipercholesterolemia rodzinna

W tym przypadku podwyższony poziom cholesterolu jest również uwarunkowany genetycznie, jednak o wiele rzadszy, a jednocześnie – znacznie poważniejszy. W przebiegu tej choroby stężenie cholesterolu może wykroczyć poza wartości graniczne nawet 4-6-krotnie. Wówczas miażdżyca może się zacząć rozwijać już w wieku dziecięcym[4].

Hipercholesterolemia wtórna

Podwyższony poziom cholesterolu może być także „skutkiem ubocznym” rozwoju innych problemów zdrowotnych. Może się pojawić np. w efekcie:

  • niedoczynności tarczycy,
  • zespołu nerczycowego,
  • chorób wątroby, w których przebiegu doszło do zastoju żółci;
  • długotrwałego przyjmowaniu progestagenów oraz glikokortykosteroidów[5].

Ryzyko zbyt wysokiego stężenia cholesterolu całkowitego oraz LDL rośnie także wraz z wiekiem.

Podwyższony cholesterol – i co dalej?

Podwyższony cholesterol nie musi jeszcze świadczyć o rozwoju poważnej choroby w Twoim organizmie. Nie może być jednak zlekceważony. Dlatego, jeśli Twoje wyniki lipidogramu odbiegają od normy, skonsultuj je z lekarzem.

Nie obawiaj się! Jeśli zagrożenie zostanie wykryte odpowiednio wcześnie, może się obyć nawet bez leczenia farmakologicznego. Lekarz przy wyborze kierunku leczenia bierze pod uwagę nie tylko poziom cholesterolu, ale także inne symptomy, które wpływają na ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych w perspektywie kolejnych 10 lat. Są to również:

  • płeć i wiek pacjenta;
  • ciśnienie krwi;
  • fakt palenia papierosów.

Na podstawie przeprowadzonych badań i wywiadu medycznego lekarz oblicza tzw. wynik SCORE. Dopiero na tej podstawie decyduje, jakie formy terapii wdrożyć[6]. W wielu przypadkach wystarczy zmiana trybu życia na zdrowszy. Poza ograniczeniem spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych warto również:

  • jeść więcej warzyw i owoców (ok. 5 porcji każdego dnia – z czego większość powinny stanowić warzywa);
  • dbać o codzienną dawkę ruchu – wystarczy ok. 30 min lekkiej aktywności dziennie;
  • zrezygnować z palenia papierosów.

Wdróż te proste zasady i wykonaj lipidogram po kilku miesiącach – przekonaj się, jak wiele może się zmienić w tak krótkim czasie!

Obniżenie cholesterolu - więcej informacji o skutecznych sposobach na obniżenie poziomu cholesterolu

Jeśli jesteś zainteresowany zdrowym stylem życia i chcesz dowiedzieć się więcej o sposobach na obniżenie poziomu cholesterolu, poniższe artykuły mogą być dla Ciebie pomocne: Wiedza to pierwszy krok do zdrowszego życia. Zachęcamy do dalszego czytania!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca ; https://www.ikard.pl/choroba-wiencowa.html

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[3]  https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

 

[4] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[5] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/63694,jestem-szczupla-a-mimo-to-mam-podwyzszony-poziom-cholesterolu-dlaczego

[6]  https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/download/20412/18702

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – 7 zasad (infografika)

Prosta dieta może być kluczem do zdrowszego i dłuższego życia. Właściwe odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Oto 7 prostych zasad, które pomogą walczyć z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem:

  1. Mniej czerwonego mięsa: Spożywanie mniejszej ilości czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, wieprzowina czy jagnięcina, może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu. Zamiast tego wybieraj chude mięso, takie jak kurczak, indyk czy królik.
  2. Mniej tłustego nabiału: Unikaj produktów mlecznych bogatych w tłuszcze nasycone, które mogą podnosić poziom cholesterolu. Wybieraj mleko, jogurt czy ser o obniżonej zawartości tłuszczu.
  3. Mniej soli: Nadmierne spożywanie soli może prowadzić do nadciśnienia. Staraj się spożywać mniej soli, zarówno dodawanej do potraw, jak i zawartej w gotowych produktach spożywczych.
  4. Mniej cukru: Unikaj nadmiernego spożywania cukru i słodkich przekąsek, które mogą prowadzić do nadwagi i zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
  5. Więcej warzyw: Włącz do swojej diety dużo warzyw, zwłaszcza tych bogatych w błonnik, witaminy i minerały. Warzywa pomogą Ci utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
  6. Więcej strączków: Rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca czy soczewica, są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika i składników odżywczych, które mogą pomóc w walce z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem.
  7. Więcej ryb: Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela czy sardynki, są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Postaraj się jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Zaczerpnij wiedzę od ekspertów OPTIMA i zadbaj o swoje zdrowie!

7 zasad - dieta na nadciśnienie

 

Cała infografika 428 x 2560px : kliknij >>>

 

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – co włączyć do menu?

2023-02-04 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Warzywa i owoce w diecie

Niemal 10 mln osób w Polsce zmaga się z nadciśnieniem tętniczym[1], a z podwyższonym poziomem cholesterolu – nawet 20 mln Polaków[2]. Ty również jesteś w którejś z tych grup? Pomóż swojemu organizmowi, aby cieszyć się dłuższym życiem i doskonałym samopoczuciem. Możesz to zrobić w bardzo prosty sposób – zadbaj o zdrową dietę. Zobacz, co włączyć do swojego menu!

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – jaką wybrać?

Sposób odżywiania jest niezwykle ważny dla każdego człowieka. Od tego, jakich składników pokarmowych dostarczasz organizmowi, zależy jego praca. Dlatego dzięki przestrzeganiu zasad odpowiednio dobranej diety, możesz również pomóc sobie w walce z nadciśnieniem oraz cholesterolem.

Jaki jadłospis będzie wówczas najkorzystniejszy? Jak pokazują badania, najlepsze efekty przynosi tzw. dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Została ona opracowana w USA w latach 90. XX wieku, z myślą o obniżaniu ciśnienia krwi. Jej stosowanie przekłada się na wiele korzyści zdrowotnych. Są to m.in.:

  • spadek wartości ciśnienia tętniczego skurczowego (średnio o 5,2 mm Hg) i rozkurczowego (przeciętnie o 2,6 mm Hg);
  • obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego (średnio o 0,2 mmol/l) i frakcji LDL (przeciętnie o 0,1 mmol/l);
  • spadek masy ciała (średnio o ok. 1,5 kg)[3].

W efekcie dochodzi również do obniżenia ryzyka wystąpienia zawału, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy rozwoju cukrzycy typu 2. Co ważne – efekty jej stosowania są widoczne już po 2 tygodniach[4]! Jest to więc dobry plan żywieniowy dla osób z nadciśnieniem oraz hipercholesterolemią.

Co włączyć do menu przy nadciśnieniu i wysokim cholesterolu?

Zastanawiasz się, co powinno trafić na Twój talerz, aby jadłospis był zgodny z zasadami diety DASH?

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce to bogate źródło błonnika pokarmowego, który stanowi istotne wsparcie przy obniżaniu poziomu LDL i cholesterolu całkowitego[5], a także cennych witamin i składników mineralnych. Dlatego należy spożywać ich min. 5 porcji dziennie, a przeważać powinny warzywa – najlepiej jeśli będą stanowiły połowę zawartości talerza przy każdym posiłku.

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Chleb z pełnego ziarna, brązowy ryż, kasze – to bardzo wartościowe źródła węglowodanów, a także błonnika i składników mineralnych. Zastąp nimi np. biały chleb pszenny czy biały ryż i odkryj, jak dobrze mogą smakować. Na zdrowie!

Sterole roślinne zamiast zwierzęcych

Zgodnie z zaleceniami diety DASH, maksymalnie 27% spożywanych kalorii powinno pochodzić z tłuszczów, i to głównie roślinnych[6]. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają zachowaniu optymalnego poziomu tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Dlatego warto wzbogacić jadłospis np. o oliwę i inne oleje, orzechy, nasiona. Dobrym pomysłem jest również zastąpienie masła margaryną roślinną wzbogaconą o sterole roślinne. Przyczyniają się one do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[7]. Te substancje znajdują się np. w margarynie Optima Cardio.

Mięso o niskiej zawartości tłuszczu

Najlepiej sprawdzi się drób, np. indyk – szczególnie w postaci gotowanej lub duszonej. Unikaj za to smażonych dań mięsnych, zwłaszcza tych przyrządzanych na głębokim tłuszczu.

Co wykluczyć z jadłospisu przy cholesterolu i nadciśnieniu?

Zadbaj nie tylko o włączenie do diety odpowiednich produktów. Równie istotne jest ograniczenie spożycia składników, które mogą Ci szkodzić, lub ich zupełne wykluczenie z jadłospisu. Na liście na „nie” znajdują się przede wszystkim:

  • sól – pamiętaj, że dostarczasz jej sobie nie tylko, gdy samodzielnie przyprawiasz jedzenie. To istotny składnik żywności wysoko przetworzonej. Dlatego unikaj również „gotowców” i „fast foodów”;
    Optima Cardio Potas+
  • cukier – a w szczególności wszelkiego rodzaju słodkie przekąski, np. ciasteczka, cukierki itp.; poza sacharozą zawierają też utwardzone tłuszcze, a to może być bardzo niekorzystne połączenie. „Zakazane” są także słodzone napoje gazowane;
  • czerwone mięso – np. tłusta wieprzowina. To źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą podnosić poziom cholesterolu, a w szczególności frakcji LDL. Zaleca się jego spożywanie maksymalnie kilka razy w miesiącu[8].

Przełożenie opisanych powyżej zasad odżywiania się na codzienny jadłospis nie jest trudne. Spróbuj je wdrożyć i sprawdź, jak szybko przełożą się na Twój stan zdrowia oraz samopoczucie!

 

 

[1] https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/raport-nfz-nadcisnienie-tetnicze,7352.html

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/aktualnosci/237897,prawie-20-mln-polakow-ma-zbyt-wysoki-poziom-cholesterolu

[3] https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/baza-wiedzy/dieta/260278,dieta-dash-dobra-dla-serca

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-dash-gwiazda-wsrod-diet/

[5] Wojciech Łukaszewski i wsp.; Diagnostyka i leczenie zaburzeń lipidowych według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) z 2016 roku; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 1, 23–35

 

[6] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/dietaiwysilek/60147,dieta-dash

[7]  https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

 

[8] https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/baza-wiedzy/dieta/260278,dieta-dash-dobra-dla-serca

 

 

Czy miażdżycę można wyleczyć? Wyjaśniamy

2022-12-12 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (7 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Miażdżyca


Miażdżyca jest jedną z najczęstszych i najpoważniejszych chorób naszych czasów. Często nazywana cichym zabójcą, rozwija się, nie dając poważnych objawów. Pytanie jednak: co dzieje się po zdiagnozowaniu tego schorzenia? Czy leczenie prowadzi do całkowitego wyleczenia? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

 Na czym polega miażdżyca?

Aby odpowiedzieć na pytanie związane z możliwością całkowitego wyleczenia miażdżycy, warto zrozumieć lepiej mechanizm działania tej choroby. Na czym więc on polega? W uproszczeniu – na osadzaniu się blaszek miażdżycowych zbudowanych głównie z cholesterolu, na ścianach tętnic. Jest to przewlekły proces, który stopniowo prowadzi do zwężania się światła naczyń krwionośnych.

Konsekwencje tego faktu są bardzo poważne. Kiedy krew zaczyna przepływać węższymi kanałami, pojawia się ryzyko niedokrwienia komórek, tkanek i całych organów. Pojawia się też ryzyko, że któraś z blaszek miażdżycowych odpadnie, przez co może dojść nawet do zawału serca[1].

W efekcie miażdżycy może również dojść do rozwoju wielu poważnych schorzeń – zależnie od tego, które naczynia krwionośne zostaną nią dotknięte. Najczęstsze są przypadki:

  • choroby niedokrwiennej serca, a więc tzw. wieńcówki – jej charakterystycznymi objawami są duszność i ból zamostkowy serca, odczuwany zwłaszcza w czasie wykonywania wysiłku fizycznego czy pod wpływem silnego stresu[2];
  • chromania przestankowego – jest to uporczywy ból nóg, który pojawia się w trakcie wysiłku, najczęściej w okolicach podudzi; jest on efektem rozwoju miażdżycy w tętnicy zaopatrującej kończynę dolną w krew;
  • zaburzeń neurologicznych, np. niedowładów, porażeń, zaburzeń wzroku czy widzenia, a ostatecznie udarów – są to efekty „zapchania się” tętnic kręgowych oraz szyjnych.

Miażdżyca może również doprowadzić do rozwinięcia się tętniaka aorty – jest to kolejne poważne zagrożenie życia[3].

Jak zatem widać, jest to bardzo groźna choroba. Dlatego warto zadbać o ograniczenie do minimum ryzyka jej rozwoju – szczególnie że perspektywy całkowitego wyleczenia są wątpliwe.

Czy da się wyleczyć z miażdżycy?

Współczesna nauka nie zna definitywnej odpowiedzi na pytanie o to, czy da się zupełnie wyleczyć miażdżycę[4]. Dlaczego? Ponieważ ta choroba powoduje zmiany w strukturze naczyń krwionośnych, które atakuje. Dochodzi do ich zwężenia, ale i stwardnienia, a żadne obecnie dostępne leki nie pozwalają na odwrócenie tego procesu.

 

Nie oznacza to jednak, że z miażdżycą nie da się żyć długo i ciesząc się świetnym zdrowiem oraz samopoczuciem. Aby tak się stało, po zdiagnozowaniu choroby trzeba trzymać się zaleceń lekarza. Dlaczego to może być wyzwanie? Ponieważ chodzi nie tylko o przyjmowanie odpowiednich leków – np. statyn. Kluczowe jest prowadzenie zdrowego trybu życia – miażdżyca jest bowiem chorobą, której rozwój warunkują m.in. prowadzona dieta czy poziom aktywności fizycznej[5]. Jednak podążanie za zaleceniami specjalistów pozwala ograniczyć dalszy rozwój choroby i spowolnić go. W efekcie ryzyko zawału serca czy udaru staje się znacznie niższe.

 

O jakie więc zalecenia chodzi? Istotne są przede wszystkim:

  • rzucenie palenia papierosów – zaprzestanie palenia tytoniu wyraźnie zmniejsza zagrożenie krytycznymi powikłaniami miażdżycy;
  • obniżenie poziomu cholesterolu, a w szczególności frakcji LDL – w osiągnięciu tego celu pomaga zdrowo zbilansowana dieta. Ważnym zaleceniem jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych. Dobre rozwiązanie to np. zastąpienie masła margaryną bogatą w sterole roślinne, taką jak Optima Cardio. Fitosterole przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[6];
  • utrzymanie prawidłowej glikemii – miażdżyca często występuje w „towarzystwie” cukrzycy, co często prowadzi do rozwoju powikłań mikronaczyniowych. Aby je ograniczyć, należy kontrolować przebieg tego schorzenia – tu również kluczowa jest zdrowo zbilansowana dieta[7];
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Jak zatem widać, aby przełożyć te zalecenia na codzienne zachowania, należy – poza przyjmowaniem leków:

  • uważnie i świadomie zadbać o to, co znajduje się w jadłospisie – mniej tłuszczów zwierzęcych i tzw. fast foodów, duża ilość warzyw, błonnika i źródeł tłuszczu zawierających tzw. NNKT to najistotniejsze zasady;
  • zadbać o zdrową porcję ruchu – powinno to być minimum 30-45 min umiarkowanej aktywności każdego dnia[8].

 

To sprawi, że pacjent przejmie kontrolę nad miażdżycą i znacznie wydłuży swoje życie. Warto o to powalczyć. Pamiętaj też, że opisane powyżej zasady są również istotne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Wdróż je więc, aby zachować zdrowie.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[2] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/62029,choroba-wiencowa

[3] https://www.mp.pl/pacjent/choroby-ukladu-krazenia/choroby/155892,tetniak-aorty

[4] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[5] https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/011/163/original/Strony_od_MpD_2010_06-13.pdf?1467899136

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/011/163/original/Strony_od_MpD_2010_06-13.pdf?1467899136

[8] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/