Dieta DASH. Czy pomaga obniżyć ciśnienie krwi?

[30-07-2021] Lektura artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Dieta DASH

Podwyższone ciśnienie krwi może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, prowadząc do wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy choroby niedokrwiennej serca. Tymczasem nawet 50% dorosłych osób z wartościami ciśnienia przekraczającym normy nie ma świadomości choroby. Dlatego warto przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i zmienić je na lepsze.

Prawidłowe ciśnienie krwi mieści się w granicach 120–129/80–84 mm Hg. Natomiast o nadciśnieniu mówi się wówczas, gdy wartości przekraczają 140/90 mm Hg w kilkukrotnie przeprowadzonych pomiarach, przeprowadzanych w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach czasowych[1].

Co zaburza prawidłowe ciśnienie krwi?

Szacuje się, że nawet o 90% chorujących na nadciśnienie tętnicze nie da się wskazać jednej konkretnej przyczyny schorzenia[2]. Wywołuje je zespół czynników środowiskowych w połączeniu z predyspozycjami genetycznymi.

Do czynników środowiskowych zalicza się m.in.:

  • niewłaściwa dieta
  • mała aktywność fizyczna
  • otyłość
  • palenie papierosów
  • nadmierne spożycie alkoholu.

Są to zatem czynniki modyfikowalne – wprowadzenie zmian w dotychczasowy styl życia pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi oraz wspiera profilaktykę nadciśnienia u osób zdrowych (ale np. z predyspozycjami genetycznymi).
Optima Omega 3

Dieta DASH jako jeden z elementów postępowania niefarmakologicznego

U osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym podawanie leków nie jest pierwszym krokiem w stronę leczenia choroby. Rekomenduje się przede wszystkim modyfikację stylu życia[3]. Warto przy tym podkreślić, że podstawę stanowi dieta – jest ona głównym elementem tzw. postępowania niefarmakologicznego.

Szczególne znaczenie przypisuje się diecie DASH (z ang. dietary approaches to stop hypertension) – sposobowi odżywiania, którego celem jest walka z nadciśnieniem. Dzięki temu można przywrócić prawidłowe ciśnienie krwi.

Istotą diety DASH jest spożywanie świeżej żywności przy ograniczeniu przyjmowania produktów wysoko przetworzonych. Podstawą jadłospisu są:

  • warzywa – około 5 porcji dziennie
  • owoce – spożywanie ok. 5 razy dziennie
  • chude mięso – ok. 2 porcje dziennie
  • niskotłuszczowe produkty mleczne – ok. 2 porcje na dzień
  • orzechy i nasiona – ok. 2-3 razy w tygodniu[4].

W diecie DASH ważną rolę odgrywają węglowodany – ze szczególnym uwzględnieniem:

  • zielonych warzyw liściastych, np. jarmuż, szpinak, brokuły, kapusta
  • produktów pełnoziarnistych np. proso, owies, pszenica
  • owoców o niskim indeksie glikemicznym
  • roślin strączkowych.

Trzeba pamiętać także o dostarczaniu „dobrych tłuszczów”, tj. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ich źródłem są m.in.:

  • oliwa z oliwek
  • awokado
  • nasiona lnu
  • ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

Należy jednocześnie ograniczyć spożycie częściowo uwodornionych olejów roślinnych, które dostarczają tzw. tłuszcze trans.

W diecie pomagającej przywrócić prawidłowe ciśnienie krwi trzeba uwzględnić również białka – szczególnie pochodzenia roślinnego. Można je znaleźć m.in. w roślinach strączkowych, produktach sojowych, nasionach i orzechach.

Zgodnie z zasadami diety DASH znaczenie ma włączenie produktów spożywczych bogatych składniki mineralne pomagające zapobiec dysfunkcji śródbłonka, co zwiększa ryzyko nadciśnienia[5]. Są to:

  • potas – obecny w pomarańczach, bananach, szpinaku
  • wapń – występujący w produktach mlecznych
  • magnez – obecny w warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach.

Dieta DASH – czy jest skuteczna?

Dieta DASH to jeden z rekomendowanych sposobów, dzięki któremu można przywrócić prawidłowe ciśnienie krwi i wspomóc leczenie nadciśnienia.

Jej skuteczność potwierdza badanie naukowe przeprowadzone wśród dorosłych osób z rozpoznanym nadciśnieniem lub należących do grupy ryzyka, które nie stosowały farmakoterapii. Udało się obniżyć ciśnienie skurczowe średnio o 6 mm Hg, a ciśnienie rozkurczowe – o ok. 3 mm Hg[6].

Chociaż dieta DASH wykazuje dużą skuteczność w redukcji nadciśnienia tętniczego, nie warto ograniczać się wyłącznie do zmiany nawyków żywieniowych. Prowadząc bardziej aktywny tryb życia, ograniczając palenie i alkohol, można wrócić do dobrej kondycji zdrowotnej.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[2] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58805,przyczyny-nadcisnienia

[3] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/dietaiwysilek/60147,dieta-dash

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/

[5] Dysfunkcja śródbłonka i ADMA w patogenezie nadciśnienia tętniczego, Adrian Doroszko, Ryszard Andrzejak, Andrzej Szuba

[6] https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/dash-diet

Dieta na nadciśnienie. Co powinna zawierać?

[30-07-2021] Lektura artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Nadciśnienie dieta

Nadciśnienie tętnicze stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia – szczególnie, jeśli zostanie zlekceważone lub będzie leczone nieprawidłowo. Poważnym konsekwencjom można jednak zapobiec – z pomocą przychodzi odpowiednio skomponowana dieta, która stanowi nie tylko czynnik prewencyjny, ale skutecznie wspomaga farmakoterapię. Sprawdź, co powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Dążenie do uzyskania ciśnienia krwi najbardziej zbliżonego do optymalnych wartości pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, takich jak np. zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek, niewydolność serca. Dlatego należy zmodyfikować swoje przyzwyczajenia, zaczynając od skomponowania właściwej diety.

Czy to już nadciśnienie?

Zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, za prawidłowe ciśnienie tętnicze uznaje się wartości w przedziale 120–129/80–84 mm Hg. Zaś mianem nadciśnienia określa się chorobę, która charakteryzuje się podwyższonym ciśnieniem krwi – takim, którego wartości przekraczają 140/90 mm Hg w kilkukrotnych pomiarach, przeprowadzanych w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach czasowych[1].

Warto przy tym podkreślić, że podwyższone ciśnienie tętnicze trudno „wyczuć”. Koniecznością jest regularne dokonywanie pomiarów – szczególnie, że choroba nie daje wyraźnych objawów. Niekiedy chorzy mogą uskarżać się na bóle i zawroty głowy, duszności czy bóle w okolicy serca, jednak ich przyczyny mogą mieć także inne podłoże.

Dieta na nadciśnienie – jak komponować jadłospis?

W kontekście nadciśnienia dieta powinna dostarczać takie produkty spożywcze, które – dzięki zawartości cennym składnikom – pomagają regulować ciśnienie krwi, przywracając je do optymalnych wartości.

Co należy ograniczyć przy nadciśnieniu?

Aby dieta na nadciśnienie była skuteczna, warto pamiętać o wyeliminowaniu lub ograniczeniu spożycia wielu produktów. Zalicza się do nich m.in.:

  • sól kuchenną
  • przetworzone produktów mięsnych,
  • przetwory w puszkach.

Wszystkie zawierają sporą ilość sodu – pierwiastka, który w nadmiernych ilościach zwiększa ryzyko nadciśnienia. Natomiast długotrwałe zmniejszenie ilości tego składnika przyczynia się do spadku ciśnienia krwi – zarówno u osób z nadciśnieniem, jak i osób z prawidłowym ciśnieniem[2].

Jak pokonać nadciśnienie? Dieta DASH pomaga

Zastanawiasz się, jak skutecznie pokonać nadciśnienie? Dieta DASH jest jednym ze sposobów odżywiania, który jest rekomendowany w walce z podwyższonym ciśnieniem krwi.

Jej istotą jest spożywanie m.in.:

  • warzyw i owoców w dużych ilościach
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego
  • ryb
  • produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu.

Ponadto badania naukowe wykazało, że zastąpienie węglowodanów białkiem dodatkowo wpływało na obniżenie ciśnienia krwi[3].
Optima Omega 3

Dieta na nadciśnienie – co powinien zawierać codzienny jadłospis?

 Jest wiele produktów spożywczych, które pomagają zredukować wysoki poziom ciśnienia tętniczego. Warto zatem włączyć je do diety, aby zmniejszyć ryzyko zdrowotnych konsekwencji nadciśnienia.

Borówki i truskawki

To owoce, które charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy – szczególnie z grupy antocyjanów. Badania naukowe pokazały, że ich spożycie może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego nawet o 8% w porównaniu do osób z niskim spożyciem antocyjanów[4].

Sok z buraków

Pozyskiwany z buraków sok – z uwagi na wysoką zawartość nieorganicznych azotanów – przyczynia się do redukcji podwyższonego ciśnienia krwi. Potwierdzają to badania naukowe – osoby, które wypijały 1 szklankę soku dziennie, odnotowały spadek wartości ciśnienia krwi[5].

Owies

Stanowi źródło beta-glukanu, który może nie tylko wpływać na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, ale również regulować ciśnienie. Potwierdzają to metaanalizy – wyższe spożycie tego rodzaju błonnika wiąże się z niższym ciśnieniem skurczowym i niższym ciśnieniem rozkurczowym[6].

Czosnek

Mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem. Okazuje się jednak, że jego spożycie może wpłynąć na zmniejszenie ciśnienia krwi, co potwierdzają badania naukowe przeprowadzone na grupie pacjentów z nadciśnieniem pierwotnym[7].

Cynamon

Aromatyczna przyprawa, stosowana jako dodatek do wielu dań, może przyczynić się do redukcji ciśnienia krwi. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeanalizowali wpływ krótkotrwałego podawania cynamonu na regulowanie ciśnienia krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym[8].

Właściwie skomponowana dieta to podstawa, jeśli chodzi o profilaktykę, jak i leczenie nadciśnienia tętniczego. Warto zatem przyjrzeć się swojemu codziennemu menu i wprowadzić stosowne modyfikacje. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko chorób będących konsekwencją podwyższonego ciśnienia krwi.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366416/

[4] https://academic.oup.com/ajcn/article/93/2/338/4597656

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722817/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25668347/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24035939/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23867208/

 

Dieta niskocholesterolowa. Co powinno się w niej znaleźć?

2021-07-11  Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnio: 4,60)
Loading...

Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego dieta niskocholesterolowa uważana jest za jeden z elementów prewencji poważnych schorzeń. Sprawdź, jakie produkty powinny się w niej znaleźć i czego należy bezwzględnie się wystrzegać.

Cholesterol frakcji LDL często określa się mianem „cichego zabójcy”. Podwyższony jego poziom nie daje właściwie żadnych wyraźnych objawów, ale niepokój powinny wzbudzić m.in.: dolegliwości bólowe w okolicach serca, ból kończyn po wysiłku, zadyszka i męczliwość, zaburzenia funkcjonowania wątroby.

Dieta niskocholesterolowa – na czym polega?

Dążenie do obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu we krwi ma uzasadnienie potwierdzone wynikami badania naukowego opublikowanego w The Lancet. Okazuje się, że młode osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu nie-HDL obniżą jego poziom o ok. 50%, wówczas dojdzie do redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych:

  • w przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia – z 29% do 6%
  • w odniesieniu do kobiet w wieku poniżej 45 lat – z 16% do 4%[1].

Z pomocą przychodzi dieta niskocholesterolowa, która polega na ograniczeniu spożywania pokarmów podnoszących poziom frakcji LDL i zwiększeniu przyjmowania produktów obniżających ich stężenie.

Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania energetycznego. Przekroczenie tej wartości sprzyja wzrostowi cholesterolu, czego następstwem może być np. rozwój miażdżycy[2].

Warto mieć świadomość, że źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych jest nie tylko mięso. Spore ich ilości zawierają m.in. olej kokosowy (87 g / 100 g), masło (55 g / 100 g), smalec (47 g / 100 g), pasztet pieczony (13 g / 100 g)[3]. Z tego powodu spożycie powyższych produktów powinno ograniczać się do minimum.

Zrezygnuj z tłuszczów trans

Założeniem diety niskocholesterolowej jest wykluczenie produktów spożywczych zawierających tłuszcze trans. Dlaczego? Spożywane nawet w niewielkich ilościach zwiększają ryzyko m.in. chorób serca[4]. Zaleca się, aby zawartość tłuszczów trans w dziennej racji pokarmowej nie przekraczała 1% dostarczanej energii[5].

Pamiętaj! Nie ma prawnej możliwości informowania na etykicie o zawartości tłuszczów trans. O ich obecności możesz się jednak dowiedzieć, czytając szczegółowy skład produktu. Tego rodzaju tłuszcze występują w częściowo utwardzonych lub uwodornionych tłuszczach.

Wybieraj produkty zawierające sterole roślinne

Badania naukowe wykazują, że sterole roślinne przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[6].

Naturalnym źródłem fitosteroli są przede wszystkim oleje, np. kukurydziany (900-1000 mg / 100 g), rzepakowy (900-1000 mg / 100 g), słonecznikowy (700-750 mg / 100 g)[7]. Ponadto zawierają je m.in. orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje, migdały, pestki dyni, rośliny strączkowe, nasiona sezamu, pomarańcze, figi.

Warto jednak mieć świadomość, że zawartość steroli roślinnych w diecie (także wegetariańskiej) jest niewystarczająca. Z tego powodu powstały produkty funkcjonalne, które wzbogacono skoncentrowaną porcją tych składników. Ich regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu. Przykładem takich produktów jest margaryna do smarowania pieczywa – Optima Cardio.
Optima Cardio Potas+

Zwiększ spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – szczególnie z grupy omega-3 i omega-6 – są ważnym elementem diety niskocholesterolowej. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie gospodarki lipidowej organizmu m.in. poprzez regulowanie stężenia cholesterolu w osoczu i obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi[8].

Należy jednak pamiętać o utrzymaniu równowagi między kwasami omega-3 a kwasami omega-6. Dlaczego? Ich dobroczynny wpływ na organizm zależy od proporcji – zgodnie z polskimi zaleceniami powinna ona wynosić 1:5 (n3:n6)[9].

Rekomenduje się zatem, aby zwiększyć ilość produktów będących źródłem kwasów omega-3 (np. ryby, algi, olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, olej z orzecha włoskiego, miękkie margaryny), przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia produktów zawierających kwasy omega-6 (np. olej kukurydziany, olej słonecznikowy,).

Jak wspomóc dietę niskocholesterolową?

Pamiętaj, że dieta niskocholesterolowa to nie wszystko. Warto wspomóc jej dobroczynne działanie m.in. poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, ograniczenie palenia papierosów, zmniejszenie sytuacji stresowych. Są to bowiem czynniki, które przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu w organizmie.

[1] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32519-X/fulltext

[2] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/04/21/tluszcze-nasycone/

[3] J.w.

[4] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/

[5] http://dobretluszcze.pl/tluszcze-trans-w-produktach-tluszczowych/

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/sterole-roslinne-dobre–ale-nie-dla-wszystkich/

[8] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/02/04/kwasy-tluszczowe-omega-wlasciwosciach/

[9] J.w.

 

Wegetarianizm. Czy pomaga utrzymać prawidłowy poziom dobrego cholesterolu?

2021-07-11  Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Wegetarianizm

Szacuje się, że nawet 20 mln Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu, z czego większość nie podejmuje żadnych działań w kierunku zmniejszenia jego stężenia[1]. Tymczasem wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje żywieniowe, aby osiągnąć korzyści zdrowotne. Zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol? Z pomocą może przyjść dieta wegetariańska.

Podwyższony poziom cholesterolu (zwany hipercholesterolemią) utrzymujący się przez długi czas może prowadzić do poważnych chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Cholesterol – czy należy dążyć do całkowitego jego redukcji?

Cholesterol – mimo złej sławy – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje we wszystkich komórkach oraz we krwi jako substancja tłuszczowa. Bierze udział w syntezie witaminy D3 oraz produkcji niektórych hormonów i kwasów żółciowych.

Niepożądana jest nadmierna ilość frakcji LDL. LDL odpowiada za transport cholesterolu do poszczególnych komórek, co prowadzi do odkładania się go w blaszkach miażdżycowych. Konsekwencją tego są choroby układu krążenia.

Co podwyższa poziom cholesterolu LDL?

Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu. Wśród nich wymienić można:

  • niewłaściwą dietę
  • zbyt niską aktywność fizyczną
  • palenie papierosów
  • nadmierne spożycie alkoholu
  • stres
  • uwarunkowania genetyczne

Szczególne znaczenie przypisuje się sposobowi odżywiania. Codzienny jadłospis bogaty w tłuszcze trans oraz nasycone kwasy tłuszczowe podnosi poziom frakcji LDL.

Dieta wegetariańska – sposób na wysoki cholesterol?

Dieta sprzyjająca podwyższonemu cholesterolowi obfituje głównie w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które dostarczają sporą ilość wspomnianych kwasów tłuszczowych nasyconych. Dlatego od dawna istnieją przypuszczenia, że dieta roślinna może okazać się sposobem na obniżenie stężenia cholesterolu. Aby to potwierdzić, naukowcy przeanalizowali 8385 badań, spośród których 30 badań obserwacyjnych i 19 badań klinicznych spełniało konkretne warunki. Jak pokazały wyniki, dieta wegetariańska prowadziła do niższegośredniego stężenia cholesterol całkowitego oraz cholesterolu LDL w porównaniu ze zwykłą dietą „wszystkożerną”.[2]

Przeprowadzone metaanalizy wskazują na istnienie korelacji między dietą wegetariańską a niższym poziomem cholesterolu. Przypuszcza się, że jest to głównie związane m.in. z:

  • mniejszym spożyciem tłuszczów nasyconych (obecnych w dużych ilościach w mięsie)
  • zwiększonym spożyciem produktów pochodzenia roślinnego, np. warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów.

Jak obniżyć cholesterol? Wskazówki

Jeśli zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol, warto wprowadzić modyfikacje żywieniowe. Przejście na wegetarianizm jest jedną z korzystnych opcji – co pokazują metaanalizy licznych badań naukowych. Codzienny jadłospis powinien zatem uwzględniać m.in. takie produkty spożywcze jak:

  • warzywa
  • owoce
  • rośliny strączkowe
  • tłuszcze roślinne
  • mleko i jego przetwory.

Uważaj na pułapkę diety wegetariańskiej!

Chociaż dieta wegetariańska może wspomóc leczenie podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, nie należy wpaść w jej pułapkę. Na czym to polega?
Optima Omega 3

Zgodnie z założeniami wegetarianizmu, dozwolone jest spożywanie przetworów mlecznych takich jak np. masło, sery żółte. Ponadto zastępowanie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi nie zawsze wychodzi na dobre – szczególnie, jeśli do diety włączamy znaczne ilości oleju palmowegoczy oleju kokosowego. Nie wszyscy bowiem pamiętają, że takie produkty są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych – tłuszczów, które spożywane w nadmiarze podnoszą poziom „złego” cholesterolu.

Poniżej prezentujemy zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g wybranych produktów spożywczych[3]:

  • olej kokosowy – 87 g/ 100 g
  • masło – 55 g / 100 g
  • olej palmowy – 50 g / 100 g
  • mleko 3,2% – 1,9 g/ 100 g.

Warto przy tym mieć świadomość, że zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w kwestii spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych wskazują na spożywanie ich w ilości nie większej niż 10%. Tymczasem analiza Instytutu Żywności i Żywienia pokazuje, że nasycone kwasy tłuszczowe stanowią średnio 20% zapotrzebowania energetycznego[4]! Dlatego warto na przykład masło zastąpić miękką margaryną do smarowania pieczywa, np. Optima Cardio wzbogaconą sterolami roślinnymi. Udowodniono, że sterole roślinne  zmniejszają poziom cholesterolu we krwi – efekt obniżenia stężenia cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy spożyciu 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie przy prowadzeniu zdrowego trybu życia i właściwie zbilansowanej diecie[5].

Jeżeli zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol, przyjrzyj się przede wszystkim swojej diecie. Czerp inspiracje z wegetarianizmu, ale zachowaj przy tym zdrowy rozsądek. Twój organizm odwdzięczy ci się za to dobrą kondycją zdrowotną.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/aktualnosci/237897,prawie-20-mln-polakow-ma-zbyt-wysoki-poziom-cholesterolu

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5914369/

[3] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/04/21/tluszcze-nasycone/

[4] http://dobretluszcze.pl/dobre-tluszcze-dluzsze-zycie/

[5] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

 

Niskie ciśnienie. Jakie są normy ciśnienia tętniczego?

2021-07-11  Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (10 głosów, średnio: 4,90)
Loading...

Niskie ciśnienie

Wiele miejsca poświęca się nadciśnieniu tętniczemu, które – jeśli jest nieleczone – może prowadzić do udaru mózgu, zawału serca czy niewydolności nerek. Tymczasem warto mieć świadomość, że również niskie ciśnienie nie jest korzystne dla organizmu. Sprawdź, kiedy niedociśnienie może stanowić zagrożenie.

Wartości ciśnienia tętniczego zgodnie z obowiązującą klasyfikacją:

#Ciśnienie krwiWartości
1Optymalne Mniej niż 120 / 80 mm Hg
2Prawidłowe120-129 / 80-84 mm Hg
3Wysokie prawidłowe 130-139 / 85-89 mm Hg
4Nadciśnienie tętnicze I stopnia 140-159 / 90-99 mm Hg
5Nadciśnienie tętnicze II stopnia 160-179 / 100-109 mm Hg
6Nadciśnienie tętnicze III stopnia ≥ 180 / 110 mm Hg
7Izolowane skurczowe nadciśnienie tętnicze ≥140 / mniej niż 90 [10]

Powyższy podział nie uwzględnia hipotonii, która – choć występuje znacznie rzadziej – może mieć również poważne konsekwencje zdrowotne. Szacuje się, że dolegliwość ta dotyczy około 1-2% dorosłej części społeczeństwa[2].

Niedociśnienie, czyli co?

Niedociśnienie (hipotonia) to stan, w którym dochodzi do znacznego obniżenia ciśnienia tętniczego poniżej wartości optymalnej.

Podział niedociśnienia uwzględnia:

  1. hipotonię samoistną – gdy wartości niskiego ciśnienia krwi utrzymują się przewlekle,
  2. hipotonię ortostatyczną – najczęściej dotyka osoby w podeszłym wieku oraz chorujące na cukrzycę typu I i II,
  3. hipotonię wtórną – będącą objawem innej choroby o charakterze przewlekłym[3].

O niedociśnieniu samoistnym mówi się wtedy, gdy skurczowe ciśnienie tętnicze krwi spada poniżej 100 mm Hg. Natomiast niedociśnienie ortostatyczne dotyczy przypadków, w których dochodzi do spadku ciśnienia skurczowego krwi o ponad 200 mm Hg lub spadku ciśnienia rozkurczowego krwi o ponad 10 mm Hg w ciągu trzech minut od przyjęcia pozycji stojącej[4].

Niskie ciśnienie – jakie są przyczyny?

Nie do końca wiadomo, z czego wynika niskie ciśnienie poniżej wartości optymalnej. Obserwacje pokazują jednak, że hipotonia częściej dotyka osoby szczupłe i prowadzące mało aktywny tryb życia, głównie kobiety, a także wynika z uwarunkowań genetycznych[5].

W celu stwierdzenia idiopatycznej postaci niedociśnienia zaleca się wykluczyć inne choroby, np. niedoczynność tarczycy, cukrzycę, choroby układu krążenia. Niskie ciśnienie krwi mogą wywoływać także niektóre leki (nie tylko te stosowane na obniżenie ciśnienia) czy nawet spożywanie alkoholu[6].

Optima Cardio Potas+

Czy to hipotonia? Poznaj objawy

Mówi się, że niskie ciśnienie daje bardzo niespecyficzne objawy. Osoby zmagające się z hipotonią często uskarżają się na:

  • osłabienie,
  • ogólne zmęczenie,
  • senność,
  • męczliwość,
  • brak energii[7].

Natomiast hipotonia ortostatyczna może objawiać się także omdleniami[8].

Czy przewlekłe niedociśnienie tętnicze jest niebezpieczne?

Eksperci sugerują, że niskie ciśnienie tętnicze niedające objawów nie wymaga leczenia. Na pewno nie można stosować tego, co jest zabronione w przypadku nadciśnienia tętniczego (jako możliwość osiągnięcia efektu wzrostu ciśnienia).

Zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie ma konieczności podejmowania leczenia hipotonii w przebiegu przewlekłej niewydolności krążenia – o ile nie powoduje nieprzyjemnych objawów subiektywnych[9].

Groźna – szczególnie dla osób starszych – może okazać się hipotonia ortostatyczna. Nie tylko obniża jakość życia, ale dwukrotnie zwiększa ryzyko zgonu u chorych powyżej 70. roku życia[10].

Niskiego ciśnienia nie należy lekceważyć, ponieważ w niektórych przypadkach – jako że pozbawia organizm wystarczającej ilości tlenu – może prowadzić do uszkodzenia serca i mózgu[11]. Dlatego warto skonsultować się z lekarzem, który poinformuje o dalszych krokach.

 

 

 

[1] Wytyczne ESC/ESH dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym (2018), Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego (ESH) do spraw postępowania w nadciśnieniu tętniczym

[2] http://www.czytelniamedyczna.pl/554,aktualny-stan-wiedzy-na-temat-hipotonii.html

[3] j.w.

[4] http://www.czytelniamedyczna.pl/554,aktualny-stan-wiedzy-na-temat-hipotonii.html

[5] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/lista/106339,hipotensja

[6] J.w.

[7] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/lista/70495,leczenie-farmakologiczne-niedocisnienia

[8] http://www.czytelniamedyczna.pl/554,aktualny-stan-wiedzy-na-temat-hipotonii.html

[9] https://podyplomie.pl/kardiologia/10014,przewlekle-niedocisnienie-leczyc-czy-nie-leczyc

[10] http://www.czytelniamedyczna.pl/554,aktualny-stan-wiedzy-na-temat-hipotonii.html

[11] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465

Za wysoki poziom złego cholesterolu. Czym się objawia?

2021-06-23 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

LDL

Podwyższony poziom cholesterolu to poważny problem, z którym zmaga się nawet 20 mln Polaków. Prowadzi do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, będąc jednocześnie jedną z przyczyn przedwczesnych zgonów. Dobra wiadomość jest taka: z nadmiarem LDL można walczyć. Trzeba tylko wiedzieć, że taki problem istnieje. Sprawdź, jakie objawy daje wysoki cholesterol.

Cholesterol jest substancją tłuszczową niezbędną do funkcjonowania organizmu. Bierze udział w tworzeniu niektórych hormonów, witaminy D3, kwasów żółciowych. Jego produkcja odbywa się w ok. 80% w wątrobie, zaś transport odbywa się w formie lipoprotein o różnej gęstości. Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) odpowiadają za transport cholesterolu do poszczególnych komórek, co może skutkować jago odkładaniem i powstawaniem blaszekmiażdżycowych[1]. Dlatego jego podwyższone stężenie jest tak niekorzystne dla organizmu.

Wysoki cholesterol – objawy

Nie bez powodu o podwyższonym poziomie cholesterolu LDL mówi się „cichy zabójca”. To określenie doskonale oddaje powagę sytuacji – wzrost stężenia tej frakcji nie daje właściwie żadnych symptomów.

Jeśli chodzi o wysoki cholesterol, objawy są trudne do wykrycia – szczególnie w początkowej fazie. Czasami jednak mogą powstawać tzw. żółtaki cholesterolowe, ale i one bywają lekceważone. Jako że przypominają kaszaki, nierzadko traktowane są jako defekt estetyczny.

Niestety najwięcej pacjentów do lekarza trafia zbyt późno – wtedy, gdy dochodzi już do rozwoju konkretnych chorób układu sercowo-naczyniowego. Wówczas można odczuwać m.in. takie objawy jak:

  • dolegliwości bólowe w okolicach serca,
  • męczliwość, zadyszka,
  • zaburzenia funkcjonowania wątroby,
  • zaburzenia krążenia,
  • ból kończyn pojawiający się po wysiłku.

Jak wykryć podwyższony poziom cholesterolu LDL?

Objawy wysokiego cholesterolu wcale nie są jednoznaczne i najczęściej stanowią następstwo chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego jedynym sposobem na wykrycie niepokojących zmian jest… systematyczne wykonywanie badań krwi – minimum raz w roku.

Jest spore grono osób, które o podwyższonym poziomie cholesterolu dowiadują się przypadkiem, np. podczas okresowych badań do pracy. Aby więc nie być zaskoczonym ich wynikiem, warto regularnie wykonywać lipidogram.

Lipidogram (inaczej profil lipidowy) to badanie diagnostyczne, które pozwala na oznaczenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, frakcji HDL oraz trójglicerydów. Polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej i poddanie jej analizie.

Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, normy poziomu cholesterolu wynoszą:

  • cholesterol całkowity: <190 mg/dl
  • cholesterol frakcji LDL: <115 mg/dl
  • cholesterol frakcji HDL mężczyźni: ≥40 mg/dl
  • cholesterol frakcji HDL kobiety: ≥45 mg/dl
  • trójglicerydy: ≤150 mg/dl.

Jeżeli wyniki badania będą przekraczać aktualne normy, wówczas trzeba będzie podjąć odpowiednie działania zmierzające ku przywróceniu rekomendowanych wartości dla cholesterolu.

Jak obniżyć poziom cholesterolu LDL?

Wynik badania naukowego opublikowane w The Lancet wykazały, że jeśli młode osoby z wysokim poziomem cholesterolu nie-HDL (wynik wszystkich typów „złego” cholesterolu) obniżą poziom o ok. 50%, wówczas ryzyko chorób sercowo-naczyniowych spadnie z 29% do 6% (w przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia) oraz z 16% do 4% (w przypadku kobiet poniżej 45. roku życia)[2].

Jeśli więc zmagasz się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, musisz zmienić swój dotychczasowy styl życia. Warto przede wszystkim zmodyfikować swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

  • Wzbogać jadłospis w produkty dostarczające sterole roślinne

  • Zwiększ spożycie błonnika

Chociaż błonnik kojarzy się ze zdolnością do tłumienia nadmiernego apetytu, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Metaanalizy pokazują, że spożycie 3 g błonnika rozpuszczalnego z owsa może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL o ok. 0,13 mmol/l.[4]

  • Wyeliminuj z diety źródła tłuszczów trans i nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych

Trans-jednonienasycone kwasy tłuszczowe prowadzą do podwyższenia poziomu frakcji LDL[5]. Dlatego warto zrezygnować m.in. z zupek w proszku, gotowych ciastek i wafelków, serów topionych. Należy jednak dokładnie czytać etykiety, ponieważ nie wszystkie tego typu produkty nie są wskazane.  Tłuszcze trans rozpoznasz po tym, że występują jako częściowo utwardzane lub uwodornione oleje. Znajdują się one również w  tłuszczach mlecznych.

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest wskazany – szczególnie, że organizm człowieka jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlatego należy zadbać o to, aby nie dostarczać więcej niż 10% tych tłuszczów. Każda nadwyżka sprzyja wzrostowi poziomu cholesterolu[6].

  • Ogranicz spożycie napojów słodzonych

Napoje słodzone cukrem to nie tylko większe ryzyko cukrzycy, ale również… podwyższonego poziomu cholesterolu. Wypijanie ich w sporych ilościach może powodować wzrost stężenia trójglicerydów przy jednoczesnym obniżaniu pożądanej frakcji HDL[7].

Optima Neuro

Ponadto warto zwiększyć aktywność fizyczną, ograniczyć ekspozycję na stres oraz wyeliminować palenie papierosów.

Stan twojego zdrowia zależy w dużej mierze od ciebie. Pamiętaj więc o tym, by co najmniej raz w roku kontrolować profil lipidowy. Dzięki temu dowiesz się, że masz wysoki cholesterol – objawy tego stanu często występują o wiele za późno, kiedy rozwijają się choroby układu krążenia.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol

[2] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32519-X/fulltext

[3] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925120/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17045072/

[6] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/04/21/tluszcze-nasycone/

[7] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.014083

 

 

 

Pierwiastki i produkty dobre dla serca. Czego nie może zabraknąć w Twoim codziennym menu?

2021-07-02 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Magnez w prouktach


Sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na kondycję zdrowotną, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na codzienną dietę. Okazuje się, że już drobna zmiana nawyków żywieniowych może nie tylko wpłynąć pozytywnie na masę ciała i ogólne samopoczucie, ale również zmniejszyć ryzyko poważnych chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dobra na serce.

Czy wiesz, że nawet 3,9 mln ludzi na całym świecie umiera z powodu nadciśnienia i innych chorób serca[1]? Szacuje się przy tym, że aż 80% przedwczesnych zgonów spowodowanych nieprawidłowościami ze strony układu krążenia można byłoby uniknąć. W jaki sposób? Wystarczy zmiana stylu życia i odpowiednio skomponowana korzystna dla serca dieta.

Magnez i potas – pierwiastki ważne dla serca?

Prawidłowo skomponowana dieta pozwala uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. W kontekście profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego szczególne znaczenie mają 2 pierwiastki: potas i magnez.

Potas jest pierwiastkiem, który – wraz z magnezem i sodem – należy do grupy elektrolitów. Jego rola w organizmie jest ogromna, m.in. pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest to szczególnie ważne w przypadku diety dostarczającej zbyt dużą ilość sodu. Wiele badań naukowych wykazało związek z niskim spożyciem potasu a podwyższonym ciśnieniem krwi oraz wyższym ryzykiem udaru mózgu. Co więcej – osoby, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym mogą obniżyć wartości ciśnienia poprzez zwiększenie spożycia produktów zasobnych w ten pierwiastek[1].

Badania naukowe wykazują, że niedobór tego pierwiastka (hipokalemia) – niezależnie od przyczyny – może spowodować arytmię. Nagłe zmiany stężenia potasu w niedokrwionym mięśniu sercowym mogą wywołać siły elektryczne, które z kolei odpowiadają za zapoczątkowanie zaburzeń rytmu serca[2].

Magnez jest pierwiastkiem, który wspiera pracę mięśni – w tym mięśnia sercowego. Dlatego niedostateczna jego ilość w codziennej diecie może prowadzić do powstania zaburzeń sercowo-naczyniowych. Wśród nich wymienia się m.in.: podwyższone ciśnienie krwi, arytmię[3].
Optima Neuro
Wiele badań naukowych potwierdza zależność między wysokim spożyciem magnezu a mniejszym ryzykiem wystąpienia np. zespołu metabolicznego, cukrzycy, nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca i choroby wieńcowej[4].

Jaka powinna być dieta dobra na serce?

Chociaż na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego wpływa wiele czynników, istotne jest dostarczanie odpowiedniej ilości magnezu i potasu. Dlatego dieta na serce powinna być przede wszystkim bogata w produkty spożywcze, które są źródłem obu pierwiastków.

  • Minimum tłuszczów nasyconych

Jeżeli komponujesz posiłki, staraj się ograniczyć ilość produktów spożywczych dostarczających sporą ilość tłuszczów nasyconych. Dlaczego? Do ich trawienia potrzebny jest magnez, co przekłada się na „wypłukiwanie” tego pierwiastka z organizmu oraz podnoszą poziom ,,złego” cholesterolu

Jeśli to możliwe, ogranicz spożycie żółtych serów, tłustej śmietany czy mleka. Warto także ograniczyć spożycie mięsa oraz wędlin.

  • Ostrożnie z cukrem

Zmniejszenie spożycia produktów słodzonych będzie korzystne nie tylko dla twojej sylwetki, ale również dla serca. Warto bowiem mieć świadomość, że obecna w słodyczach, napojach czy produktach przetworzonych sacharoza obniża poziom magnezu w organizmie. Dlaczego? Do jej strawienia potrzeba aż 54 cząsteczek pierwiastka[5]. Co więcej, cukier podwyższa stężenie trójglicerydów we krwi.

  • Postaw na produkty zbożowe

Produkty pełnoziarniste to wartościowe źródło magnezu i potasu i błonnika. Dlatego należy wyłączyć je do diety, aby wesprzeć zdrowie serca. Niech codzienne menu będzie bogate m.in. w pieczywo z pełnego ziarna, nasiona i otręby, kasze, brązowy ryż.

  • Zasmakuj w warzywach

Wszystkie warzywa są ważnym elementem jadłospisu. Z punktu widzenia diety na serce szczególne znaczenie będą mieć: szpinak, rukola, natka pietruszki, seler naciowy, bób, groch, fasola, kiełki, pomidory. Dlaczego? Co zawierają?

Zachowaj równowagę w diecie

Pamiętaj, że nie tylko niedobór potasu i magnezu wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu – w tym serca. Nadmierne spożycie produktów będących źródłem tych pierwiastków także może zaszkodzić. Dlatego ważne jest, aby dieta na serce była skomponowana w oparciu o dzienne zapotrzebowanie na konkretne składniki mineralne. Między innymi z tego powodu sięganie po suplementy diety z magnezem i potasem powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem.

 

[1] https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-lowers-blood-pressure

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6237811/

[3] https://www.health.harvard.edu/heart-health/magnesium-helps-the-heart-keep-its-mettle

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852744/

[5] https://www.doppelherz.pl/wiedza-i-porady/zrodla-magnezu/

 

 

 

[1] https://www.who.int/dietphysicalactivity/media/en/gsfs_general.pdf

 

Podwyższony cholesterol a stres. Czy mają ze sobą związek?

2021-07-01 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Podwyższony cholesterol


Problem podwyższonego poziomu cholesterolu może dotyczyć niemal 20 mln Polaków. Większość osób nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, ponieważ wysokie stężenie frakcji LDL zwykle nie daje specyficznych czy uciążliwych objawów. Tymczasem wystarczy wprowadzić niewielkie zmiany do swojego stylu życia. Sprawdź, co – poza dietą – wpływa na wzrost stężenia cholesterolu LDL.

Badania pokazują, że nawet  62% Polaków boryka się z hipercholesterolemią, jednak nie mają oni świadomości jej istnienia.[1]. Natomiast aż 17% rodaków ma świadomość podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, jednak nie podejmują oni żadnego leczenia[2]. Trzeba jednak pamiętać, że wysokie stężenie frakcji LDL zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych – głównie zawału serca – i to niezależnie od wieku.

Przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Można wskazać wiele czynników, które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Wśród nich wymienia się m.in.:

  • niewłaściwą dietę,
  • cukrzycę,
  • zespół metaboliczny,
  • zażywanie niektórych leków,
  • siedzący tryb życia,
  • choroby nerek,
  • choroby wątroby,
  • niedoczynność tarczycy.
  • czynniki niemodyfikowalne

W kontekście wysokiego cholesterolu sporo mówi się na temat wpływu niewłaściwego sposobu odżywiania. Dieta bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans i uboga w wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do wzrostu frakcji LDL przy jednoczesnym obniżaniu frakcji HDL. Nie bez znaczenia pozostaje również spożywanie napojów słodzonych, co potwierdzają badania naukowe[3].

Stres – czynnik, który nie zawsze mobilizuje

Stres jest czynnikiem, który może wpływać korzystnie na człowieka. Dzieje się tak wówczas, gdy podnosi poziom energii, staje się bodźcem do podejmowania wyzwań czy realizację bardzo ambitnych celów. Warto jednak mieć świadomość, że choć stres może działać mobilizująco, często ma negatywny wpływ nie tylko na stan psychiczny, ale i zdrowie.
Optima Neuro
Przedłużające się sytuacje stresowe zwiększają ryzyko wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nierzadko prowadząc np. do wrzodów żołądka. Przyczyniają się także do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, a także do… podniesienia poziomu cholesterolu.

>>> Sprawdź sposoby na nerwy i stres: podwyższony cholesterol a stres, joga pomaga w stresie, jak równoważyć stres oksydacyjny, 8 sposobów jak radzić sobie ze stresem.

Podwyższony cholesterol a stres – badania naukowe

W związku z tym, że podwyższony poziom cholesterolu wpływa na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, naukowcy starają się dotrzeć do wszystkich czynników zwiększających stężenie frakcji LDL we krwi.

Brytyjscy naukowcy wykazali, że stres faktycznie może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL i jednoczesnego obniżenia poziomu frakcji HDL. W badaniu wzięło udział 106 mężczyzn i 93 kobiet w wieku 45-59 lat. Żadna z osób badanych nie zmagała się z chorobą wieńcową, nadciśnieniem oraz nie przyjmowała leków na cholesterol i wysokie ciśnienie. Po pobraniu pierwszych próbek krwi ochotnicy zostali poddani stresującym zadaniom. Wyniki pokazały, że stres spowodował wzrost poziomu „złego” cholesterolu we krwi o 5 mg/dl i spadek „dobrego” cholesterolu o 1,6 mg/dl[4].

Chociaż naukowcy nie wyjaśnili mechanizmu tej zależności, istnieją pewne przypuszczenia. Uważa się, że hormony stresu przyczyniają do zwiększenia wytwarzania przez wątrobę lipoprotein o niskiej gęstości, które odpowiadają za transportowanie cząsteczek „złego” cholesterolu. Ponadto wydaje się, że hormony stresowe mogą mobilizować rezerwy energetyczne organizmu poprzez uwolnienie cukru z wątroby i kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej.

Jak skutecznie walczyć z wysokim cholesterolem LDL?

Wiesz już, że istnieje pewna zależność między podwyższonym cholesterolem a stresem. Dlatego w dążeniu do obniżenia jego poziomu musisz patrzeć nie tylko przez pryzmat zdrowego odżywiania i większej aktywności fizycznej. Musisz nauczyć się radzić sobie ze stresem, co również może przyczynić się do obniżenia poziomu frakcji LDL – szczególnie, jeśli prowadzisz stresujący tryb życia.

Aby zminimalizować negatywne działanie stresu, warto:

  • stosować techniki relaksacyjne,
  • zacząć się ruszać,
  • zadbać o zdrowy sen,
  • przekierować swoje myśli.

Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – to fakt. Ty jednak możesz przejąć nad nim pełną kontrolę – wystarczy, że przestaniesz się stresować oraz postawisz na zdrowe odżywianie oraz większą aktywność fizyczną.

Zmiana dotychczasowego stylu życia nie kosztuje zbyt wiele. Może natomiast uratować ci życie!

[1] https://www.dbajoserce.pl/3239/eksperci-prawie-20-mln-polakow-ma-zbyt-wysoki-poziom-cholesterolu

[2] https://www.researchgate.net/publication/284550915_Wieloosrodkowe_Ogolnopolskie_Badanie_Stanu_Zdrowia_Ludnosci_-_WOBASZ

[3] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.014083

[4] https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/medical-memo-stress-and-cholesterol

 

Arytmia serca. Jak ją rozpoznać?

2021-06-30 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Arytmia

Arytmia serca to poważny problem zdrowotny, który może dotyczyć nawet 1 mln Polaków[1].  Trudno dokładnie oszacować jego skalę, ponieważ schorzenie nie daje wyraźnych objawów. Warto jednak poznać kilka symptomów, które mogą świadczyć o istnieniu zaburzeń rytmu serca. Pozwoli to wdrożyć odpowiednie leczenie, dzięki czemu uda się uniknąć konsekwencji zdrowotnych.

U zdrowego człowieka serce pracuje z odpowiednią intensywnością – częstość akcji wynosi 60-80 uderzeń w ciągu minuty. Czasami jednak serce bije szybciej – dzieje się tak między innymi w momencie stresu czy wykonywania pracy fizycznej. Sam dość intensywny trening może powodować przyspieszenie akcji serca nawet do 170-180 uderzeń na minutę. Natomiast w nocy – gdy organizm odpoczywa – serce bije znacznie wolniej, zaledwie 60-40 razy na minutę.

Arytmia serca – co to jest?

Mianem arytmii serca określa się przypadek, w którym serce bije zbyt wolno lub pracuje szybko i nieregularnie – bez typowych powodów (tj. przy braku wysiłku fizycznego, sytuacji stresowych). Za zaburzenia rytmu odpowiadają najczęściej czynniki związane z patologiami tego narządu – można do nich zaliczyć m.in.:

  • chorobę niedokrwienną serca,
  • kardiomiopatie,
  • zapalenie mięśnia sercowego,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • wrodzone i nabyte wady serca[2].

Do zaburzeń mogą prowadzić także choroby „pozasercowe”, wśród których warto wymienić:

  • niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
  • zatorowość płucną,
  • zatrucia toksycznymi substancjami,
  • przyjmowanie niektórych leków,
  • kwasicę metaboliczną,
  • zaburzenia elektrolitowe.

Rodzaje arytmii serca

Zaburzenia rytmu serca można sklasyfikować według następującego podziału:

  • arytmie nadkomorowe – zalicza się do nich: migotanie przedsionków, dodatkowe pobudzenia nadkomorowe, częstoskurcze przedsionkowe, węzłowe, przedsionkowo-komorowe, częstoskurcze nadkomorowe,
  • arytmie komorowe – zalicza się do nich: migotanie komór, częstoskurcze komorowe, dodatkowe pobudzenia komorowe, trzepotanie komór[3].

Arytmia serca – objawy

Niektóre osoby nie mają świadomości, że zmagają się z problemem, jakim jest arytmia serca. Objawy nie zawsze są charakterystyczne i nie każdy łączy je z zaburzeniami rytmu serca. Eksperci podkreślają, że zdarzają się pacjenci, u których symptomy nie pojawiają się wcale lub są bardzo delikatne, zaś pierwszym poważnym objawem jest… udar mózgu.

Warto przy tym podkreślić, że symptomy w dużej mierze zależą od rodzaju arytmii. I tak:

  • na częstoskurcz nadkomorowy mogą wskazywać: kołatanie serca, zawroty głowy, zmęczenie, duszność, wielomocz, uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej, zasłabnięcia; jeśli chodzi o tego rodzaju arytmię serca, objawy mają charakter napadowy,
  • komorowa arytmia serca objawy daje następujące: kołatanie serca, wrażenie „uciekania” serca do gardła lub żołądka, kłucie w okolicy przedsercowej[4].

Na czym polega rozpoznanie arytmii serca?

O ile arytmia serca objawy daje charakterystyczne, wówczas pacjent zgłasza się do lekarza, zaś specjalista kieruje na dalszą diagnostykę.

W rozpoznaniu zaburzeń serca niezbędny jest obraz elektrokardiograficzny, który pozwala na ustalenie:

  • rodzaju arytmii i prawdopodobny mechanizm funkcjonowania,
  • przyczynę zaburzeń,
  • objawy towarzyszące,
  • rokowanie – z uwzględnieniem ryzyka wystąpienia nagłej śmierci sercowej[5].

Podstawą jest przeprowadzenie elektrokardiografii spoczynkowej (EKG spoczynkowe) – szczególnie ważne w przypadku pacjentów ze stale występującą arytmią. Pomocne może okazać się także 24-godzinne monitorowanie EKG metodą Holtera – dotyczy to głównie osób, u których zaburzenia rytmu serca pojawiają się okresowo.

Lekarz może zalecić także wykonanie elektrokardiograficznej próby wysiłkowej. Takie badanie pozwala na określenie czy arytmia nasila się w trakcie wysiłku fizycznego. Umożliwia także zdiagnozowanie choroby niedokrwiennej serca.

Wśród badań pomocniczych można wymienić także:

  • badanie elektrofizjologiczne (EPS) – jest badaniem małoinwazyjnym, które polega na wprowadzeniu specjalnego cewnika do naczyń krwionośnych i dalej do serca[6]; pozwala na precyzyjne określenie arytmii,
  • echokardiografię – pozwala wykluczyć organiczną chorobę serca, która mogłaby być przyczyną arytmii.

Arytmia serca – problem, którego nie można lekceważyć

Najważniejsze jest rozpoznanie arytmii serca, bo to pozwoli na ustalenie dalszego planu postępowania. Leczenie uzależnione jest m.in. od rodzaju zaburzeń, ich przyczyn. Najczęściej przyjmuje formę farmakoterapii, w której podaje się takie leki jak np. glikozydy, beta-blokery. W niektórych przypadkach koniecznością jest leczenie zabiegowe, np. operacja zastawki serca, ablacja RF. Jeśli u pacjenta częstość akcji serca jest niższa od 40 uderzeń na minutę, wówczas wszczepia się rozrusznik.

 

 

 

[1] https://www.rp.pl/Zdrowie-/190529390-Najnowsze-metody-leczenia-arytmii-Serce-na-trojwymiarowej-mapie.html

[2] https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/arytmia-serca-objawy-i-leczenie-zaburzen-rytmu-serca,6416,n,192

[3] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.6.

[4] j.w.

[5] j.w.

[6] https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/152399,badanie-elektrofizjologiczne-serca

Nadciśnienie tętnicze. Jakie są jego objawy?

2021-06-30 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze to podstępna dolegliwość, która działa niczym bomba z opóźnionym zapłonem. Na początku nie daje żadnych wyraźnych objawów, zaś uważana jest za jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci osób na całym świecie. Dlatego warto dowiedzieć się, jakie symptomy wskazują na wysokie ciśnienie tętnicze krwi.

Statystyki pokazują, że w Polsce z nadciśnieniem tętniczym zmaga się nawet 11 mln osób. Utrzymanie się aktualnych tendencji może przyczynić się do nawet dwukrotnego wzrostu liczby pacjentów do 2035 roku[1]! Dlatego tak ważne jest podjęcie stosownych kroków w momencie wystąpienia pierwszych niepokojących objawów.

Nadciśnienie tętnicze, czyli co?

Jak wynika z obowiązującą klasyfikacją ciśnienia tętniczego, za prawidłowe uznaje się ciśnienie mieszczące się w granicach 120–129/80–84 mm Hg[2].

Klasyfikacja obejmuje również:

  • prawidłowe wysokie ciśnienie krwi – 130–139/85-89 mm Hg
  • optymalne ciśnienie krwi – niższe od 120/80 mm Hg.

O nadciśnieniu tętniczym mówi się wówczas, gdy wartość ciśnienia krwi przekracza 140/90 mm Hg. Należy przy tym podkreślić, że do jego rozwoju częściej dochodzi u osób z prawidłowym wysokim ciśnieniem krwi.

Klasyfikacja obejmuje również kilka stopni nadciśnienia tętniczego:

  • nadciśnienie 1. stopnia – 140-159/90-99 mm Hg
  • nadciśnienie 2. stopnia – 160-179/100-109 mm Hg
  • nadciśnienie 3. stopnia – powyżej 180/110 mm Hg[3].

Jeśli chodzi o nadciśnienie, w zależności od przyczyny – wyróżnia się:

  • nadciśnienie pierwotne (pojawia się nawet u 90% pacjentów) – którego przyczyną mogą być uwarunkowania genetyczne, środowiskowe, wynikające ze stylu życia,
  • nadciśnienie wtórne (stwierdza się je o 5-10% chorych) – stanowi objaw innej choroby, np. tarczycy, przytarczyc, nadnerczy, nerek.

Należy także wspomnieć, że wysokie ciśnienie może być spowodowane tzw. efektem białego fartucha. Tym mianem określa się sytuację, w której pomiar ciśnienia tętniczego dokonywany w gabinecie lekarskim wskazuje na wyższe wartości w porównaniu z wynikami pomiarów przeprowadzanych w warunkach domowych.
Optima Neuro

Jak rozpoznać nadciśnienie tętnicze?

Podstawą rozpoznania nadciśnienia tętniczego jest dokonanie pomiaru za pomocą ciśnieniomierza w sposób prawidłowy. Najważniejsze zasady to:

  • dokonanie pomiaru po upływie ok. 30 minut od spożycia kawy, palenia papierosów, przyjmowania innych substancji o działaniu stymulującym,
  • dokonanie pomiaru po minimum 5-minutowym odpoczynku, w pozycji siedzącej,
  • ugięcie w łokciu ręki (na której ma być dokonany pomiar), wsparcie jej na poziomie serca,
  • ubranie nie powinno uciskać ramienia,
  • w trakcie dokonywania pomiarów nie prowadzić żadnych rozmów.

Trzeba jednak wiedzieć, że diagnozy nie można postawić na podstawie pojedynczego pomiaru. Zachodzi konieczność przeprowadzenia kilkukrotnych pomiarów w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach czasu. Jeśli wysokie ciśnienie utrzymuje się, wówczas koniecznością jest podjęcie stosownych kroków.

Warto mieć świadomość, że wysokie ciśnienie krwi zwykle nie daje charakterystycznych objawów. Może jednak wywoływać dolegliwości, które w żaden sposób nie będą kojarzyły się z nadciśnieniem.

Zalicza się do nich między innymi:

  • szumy uszne,
  • bóle głowy,
  • szybką męczliwość.

Dlatego bardzo ważne jest, aby od czasu do czasu profilaktycznie dokonywać pomiarów ciśnienia tętniczego. W razie niepokojącego wyniki zaleca się powtórzyć pomiar, co pozwoli na postawienie odpowiedniej diagnozy.

Nadciśnienia tętniczego nie można lekceważyć!

Największy problem związany z nadciśnieniem tętniczym wynika z braku typowych objawów. Najczęściej rozwija się skrycie, stopniowo prowadząc do powstawania niekorzystnych zmian w sercu, mózgu, a nawet nerkach.

Szczególnie niebezpieczne jest nadciśnienie tętnicze niewykryte lub nieleczone. Zwykle skutkuje zawałem serca, niewydolnością serca czy udarem mózgu. Ważne jest zatem, aby regularnie monitorować wartości ciśnienia – szczególnie w przypadku genetycznego obciążenia oraz zacząć prowadzić zdrowszy styl życia. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany nawyków żywieniowych i związanych z wysiłkiem fizycznym, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi.

Eksperci podkreślają, że najskuteczniejszą metodą uniknięcia lub opóźnienia rozwoju nadciśnienia tętniczego jest modyfikacja stylu życia – zapobieganie otyłości oraz zwiększenie aktywności ruchowej.

[1] https://nadcisnienietetnicze.pl/sites/default/files/page-2019/64385-182698-1-SM.pdf

[2] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[3] https://nadcisnienietetnicze.pl/sites/default/files/page-2019/64385-182698-1-SM.pdf

Wysokie ciśnienie przed porodem. Czy jest niebezpieczne?

2021-06-30 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Ciąża ciśnienie


Kobieta ciężarna powinna być otoczona szczególną opieką. Stałe monitorowanie jej stanu zdrowia jest ważne nie tylko dla niej samej, ale również wpływa na rozwój płodu. Szczególną uwagę należy zwrócić na prawidłowe ciśnienie krwi, które – jeśli będzie podwyższone – może świadczyć o pewnych nieprawidłowościach. Sprawdź, jakie ciśnienie jest niebezpieczne i kiedy należy niezwłocznie zgłosić się do szpitala.

O tym, że optymalna wartość ciśnienia tętniczego krwi jest niezwykle ważna, świadczy chociażby dokonywanie jego pomiaru podczas każdej wizyty w gabinecie ginekologicznym. Koniecznością jest stałe monitorowanie tego parametru, który zmienia się wraz z okresem ciąży i rozwojem dziecka.

Jak ciśnienie krwi zmienia się w okresie ciąży?

Ciśnienie krwi u kobiet spodziewających się dziecka zmienia się wraz z rozwojem ciąży:

  • w pierwszych tygodniach ciąży zmienia się nieznacznie – jest to zwykle niezauważalne,
  • między 12. a 26. tygodniem ciśnienie spada o 5-10 mm Hg,
  • 7. miesiąca ciąży ciśnienie tętnicze wraca do normy.

Dlatego nie należy niepokoić się zmieniającymi się wartościami, jeżeli ciśnienie tętnicze jest monitorowane podczas każdej wizyty w gabinecie ginekologicznym.

Jakie ciśnienie w ciąży jest niebezpieczne?

Zastanawiasz się, jakie ciśnienie jest niebezpieczne dla kobiet ciężarnych? Mimo że jego wartości mogą się wahać, nigdy nie powinno przekraczać 140/90 mm Hg. W takich przypadkach mówi się o nadciśnieniu u kobiet w ciąży.

Wyróżnia się kilka stopni nadciśnienia:

  • lekkie – wartości nieznacznie przekraczają 140/90 mm Hg
  • umiarkowane – wartości mieszczą się w przedziale 140-159/90-109 mm Hg
  • ciężkie – wartości przekraczają 160/110mm Hg[1]

Warto przy tym podkreślić, że u niektórych kobiet podwyższone ciśnienie krwi ma wyłącznie związek ze stresem spowodowanym wizytą lekarską (tzw. efekt białego fartucha). Niekiedy może wynikać ze zbyt intensywnym wysiłkiem fizycznym (szybki marsz, wspinanie się na wyższe kondygnacje). W takich przypadkach koniecznością jest powtórzenie pomiaru po kilkunastu minutach.

Wysokie ciśnienie przed porodem może być niebezpieczne

Przyjmuje się, że mniej więcej do 7. miesiąca ciąży może utrzymywać się delikatnie podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Jeżeli nadciśnienie utrzymuje się dłużej lub pojawia się po 34. tygodniu ciąży, wówczas należy jak najszybciej zasięgnąć porady lekarskiej. Dlaczego?

Wzrost ciśnienia tętniczego jest jednym z objawów zatrucia ciążowego (gestozy). To stan, który zagraża zarówno kobiecie, jak i dziecku:

  • u matki może prowadzić np. do krwawienia do ośrodkowego układu nerwowego, niewydolności nerek, niewydolności krążenia,
  • u płodu może spowodować np. poród przedwczesny, ograniczenie wzrastania, niedotlenienie.

Nadciśnieniu tętniczemu sugerującemu zatrucie ciążowe towarzyszą inne objawy. Niepokój powinny wzbudzić takie symptomy jak np.:

  • obrzęki kończyn,
  • bóle głowy,
  • problemy z widzeniem,
  • wymioty i nudności,
  • białkomocz.

W przypadku wystąpienia niebezpiecznej postaci zatrucia ciążowego może dojść nawet do utraty przytomności. Dlatego tak ważne jest, aby – szczególnie w końcówce ciąży – regularnie monitorować ciśnienie krwi. Jest to szczególnie istotne w przypadku kobiet, u których stwierdzono podwyższone wartości tego parametru.
Optima Neuro

Wysokie ciśnienie krwi w ciąży – czy można tego uniknąć?

Prowadzono wiele badań, których celem było wyjaśnienie przyczyn nadciśnienia tętniczego w ciąży. Chociaż wysnuto wiele teorii, nadal etiopatogeneza nie jest jasna.

Wiadomo natomiast, że zatrucie ciążowe, którego jednym z objawów jest nadciśnienie tętnicze, występuje znacznie częściej u kobiet:

  • zmagających się z wysokim ciśnieniem tętniczym już przed ciążą,
  • borykających się ze schorzeniami nerek,
  • cierpiących na choroby układu odpornościowego,
  • z cukrzycą.

Ryzyko rośnie także w przypadku ciąży bliźniaczej.

Jako że przyczyna nadciśnienia tętniczego u ciężarnych jest złożona, trudno mówić o stosowaniu środków zapobiegawczych. Koniecznością jest natomiast stałe monitorowanie tego parametru – także w warunkach domowych. Pozwoli to na szybką reakcję w razie niepokojących objawów, co zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań.

Jeśli zastanawiasz się, jakie ciśnienie jest niebezpieczne, musisz pamiętać także o zbyt niskich jego wartościach. Jeżeli pomiar wskazuje na ciśnienie niższe niż 90/60 mm Hg, także należy skonsultować się z lekarzem.

Wysokie ciśnienie przed porodem nie jest wskazane. Dlatego ważne jest regularne monitorowanie tego parametru – szczególnie, jeśli należysz do grupy obarczonych ryzykiem wystąpienia nieprawidłowości.

[1] https://www.profilaktykawmalopolsce.pl/centrum-wiedzy/stany-nagle-w-kardiologii/1082-nadcisnienie-tetnicze-w-ciazy-jakie-wartosci-powinny-zaniepokoic-przyszla-mame

Ruch to zdrowie. Jak aktywność fizyczna chroni serce i mózg?

2021-06-30 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Największe towarzystwa kardiologiczne na świecie jednogłośnie uznają, że niedostateczna aktywność fizyczna jest jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego warto ćwiczyć regularnie, aby cieszyć się nie tylko dobrą kondycją, ale i zdrowiem.

Aktywnośćf izyczna


Mianem niedostatecznej aktywności fizycznej określa się aktywność, która wiąże się z wydatkiem energetycznym mniejszym niż 500 kcal tygodniowo lub która trwa krócej niż 25 minut dziennie[1].  I chociaż wydaje się to niewiele, nadal spore grono Polaków woli prowadzić siedzący tryb życia. Warto jednak zmienić swoje podejście – szczególnie, jeśli szukasz odpowiedzi na to, jak obniżyć cholesterol i wesprzeć swoją kondycję zdrowotną.

Czy wiesz, że osoby niepalące, dbające o optymalną masę ciała i będące aktywne fizycznie żyją średnio 5-7 lat dłużej w porównaniu do osób w tym samym wieku, które nie prowadzą zdrowego stylu życia[2]?

Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca

Liczne badania naukowe potwierdzają bezpośredni związek między podwyższonym poziomem cholesterolu LDL a chorobą niedokrwienną serca (ChNS). Szacuje się, że nawet 1/3 wszystkich przypadków zachorowania wynika z podwyższonego poziomu frakcji LDL[3]. Dlatego warto zacząć ćwiczyć, jeśli zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol.

Metaanalizy potwierdzają, że wysiłek fizyczny związany z wydatkiem energetycznym przekraczającym 1000 kcal tygodniowo prowadzi do znacznej redukcji umieralności ogólnej. Zaś ryzyko choroby niedokrwiennej serca zmniejsza się nawet o 30-50%[4], co jest związane m.in. z redukcją poziomu frakcji LDL cholesterolu.

Warto przy tym podkreślić, że mniejsze ryzyko ChNS dotyczy nie tylko aktywnych fizycznie osób zdrowych, ale również osób obciążonych czynnikami ryzyka. Mowa tutaj o pacjentach z podwyższonym ciśnieniem krwi, cukrzycą, podwyższonym poziomem cholesterolu.

Wysiłek fizyczny wspiera mózg

Regularna aktywność fizyczna jest dobra nie tylko dla układu sercowo-naczyniowego, ale również dla mózgu. Metaanalizy badań naukowych wskazują, że u kobiet i mężczyzn prowadzących aktywny tryb życia ryzyko wystąpienia udaru mózgu (zarówno krwotocznego i niedokrwiennego) może być mniejsze nawet o 20-30%[5].

Warto podkreślić, że aktywność fizyczna pomaga w utrzymaniu dobrej sprawności umysłowej. Stanowi zatem jeden z istotnych czynników zmniejszających ryzyko pojawienia się zaburzeń pamięci, a nawet depresji czy demencji spowodowanych chorobami naczyniowymi mózgu.

Jak i co ćwiczyć, aby wspomóc zdrowie?

Aktywny tryb życia wcale nie oznacza, że musisz wykonywać intensywne treningi pięć razy w tygodniu. Jest to nawet niewskazane szczególnie w przypadku pacjentów kardiologicznych, ponieważ może stać się przyczyną poważnych powikłań zdrowotnych, łącznie z zatrzymaniem czynności układu krążenia. Dlatego ważne jest, aby zachować równowagę pomiędzy intensywnością i częstotliwością treningów. Pozwoli to czerpać wyłącznie korzyści wynikające z praktykowania aktywności fizycznej.

Poniżej znajdują się ogólne zalecenia dotyczące wysiłku:

  • ćwiczenia minimum 3 razy w tygodniu
  • umiarkowana intensywność ćwiczeń (60-70% maks. tętna)
  • czas trwania ćwiczeń: 20-60 minut
  • wydatek energetyczny: minimum 200-300 kcal na trening.

Rekomendowany jest trening wytrzymałościowy, którego uzupełnieniem mogą być ćwiczenia statyczne i dynamiczne.

Co ćwiczyć? Tutaj wiele zależy od indywidualnych preferencji, ponieważ aktywność fizyczna – poza tym, że powinna być korzystna dla zdrowia – musi dawać także przyjemność. Jak wynika z badania „Aktywność fizyczna Polaków” przygotowanego przez CBOS[6], najpopularniejszymi formami aktywności są:

  • jazda na rowerze (44%)
  • pływanie (20%)
  • turystyka piesza (14%).

Możliwości ruchowych jest jednak znacznie więcej. Eksperci polecają m.in. marszobiegi, gry sportowe i taniec. Czasami wystarczy spacer – w dość energicznym tempie.

Ważne jest, aby właściwą część treningu poprzedzić rozgrzewką (5-10 minut) oraz zakończyć stretchingiem (10-15 minut).
Optima Neuro

Ruch to nie wszystko…

Pamiętaj, że aktywność fizyczna to tylko jeden z elementów. Ogromne znaczenie ma prawidłowo zbilansowana dieta, bogata np. w sterole roślinne obniżające poziom złego cholesterolu, która także pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz wspiera prawidłową pracę mózgu.

I w tym przypadku należy dążyć do tego, aby dowiedzieć się, jak obniżyć cholesterol za pomocą odpowiednich posiłków. Pozwoli to uchronić serce i mózg przed negatywnym działaniem frakcji LDL cholesterolu.

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/sport/75837,aktywnosc-fizyczna-uosob-zdrowych

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16575269/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3906547/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11427772/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16163003/

[6] https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2018/K_125_18.PDF

Cholesterol LDL. Dlaczego może nam zagrażać? [Infografika[

2021-06-30 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut.
[Ratings]

Frakcja LDL zyskała miano ,,złego cholesterolu. Dlaczego? Ponieważ przyczynia się do odkładania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Zobacz, co musisz wiedzieć o cholesterolu LDL, żeby móc właściwie zadbać o swoje zdrowie!

Cholesterol LDL w praktyce

Poniższa infografika odpowiada na następujące pytania:

  • Czym jest cholesterol LDL?
  • Jakie są normy cholesterolu LDL?
  • Od czego zależy wysoki poziom cholesterolu LDL?
  • Jakie są następstwa wysokiego stężenia cholesterolu LDL?
  • Jakie są objawy podwyższonego cholesterolu LDL?
  • Jak jeść, by zredukować cholesterol LDL?

Poznaj odpowiedzi i chroń swój organizm przed niebezpiecznymi skutkami wysokiego poziomu cholesterolu LDL.

Cholesterol LDL

Sezon na truskawki – zdrowa bomba witaminowa

2021-06-15 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Sezon na truskawki - owoce pełne witaminy C i polifenoli, które wspomagają pracę serca, obniżanie cholesterolu i ryzyko chorób serca.

Co roku czekamy na moment, kiedy na bazarach i w warzywniakach zaczną królować soczyste, polskie truskawki! Choć sezon na orzeźwiające owoce trwa krótko, nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, których najwięcej zawierają owoce świeże z lokalnych upraw (1). Dlaczego truskawki są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców świata? Jak wykorzystać je w codziennych przepisach?

Sezon na truskawki

Obecnie w Polsce możemy zajadać się truskawkami praktycznie przez cały rok. Zimą dostępne są przede wszystkim w formie mrożonej. Można też znaleźć je w marketach, które sprowadzają truskawki zza granicy, gdzie sezon na te owoce trwa dłużej. Jednak mrożenie i chłodzenie truskawek w czasie transportu wpływa niekorzystnie na ich zdrowotne właściwości, zmniejszając m.in. zawartość witaminy C. (2) Takie owoce nadal dostarczają cennych składników do naszego organizmu, ale nie są w nie tak bogate, jak lokalnie uprawiane, sezonowe odmiany.

W Polsce sezon na truskawki zaczyna się zwykle w połowie maja i trwa do września, choć w tym czasie owocują różne odmiany truskawek, a obfitość zbiorów zależy od warunków pogodowych w danym roku. Najczęściej uprawianymi w naszym kraju odmianami są Selva, Diamante, Evie, Linosa, Albion, Capri i Senga Sengana, a Polska – po Hiszpanii i Niemczech – jest trzecim co do wielkości producentem tych owoców w Europie. (3) Warto korzystać z sezonu na truskawki, które są prawdziwą bombą witaminową.

Jakie właściwości odżywcze znajdziemy w truskawkach?

Truskawki nie dostarczają nam zbyt wiele energii – w 100 gramach tych owoców znajdują się tylko 32 kcal. To świetna wiadomość dla wszystkich amatorów truskawek, którzy chcą zadbać o linię – przy takich parametrach truskawki śmiało zaliczyć można do owoców dietetycznych. Zawierają jedynie 0,4 grama tłuszczu (na 100 gramów świeżych owoców), 0,8 grama białka, 5,51 gramów węglowodanów (głównie fruktozy i glukozy) oraz 1,63 grama błonnika pokarmowego. (4, 5)

Ponadto w 100 gramach truskawek znajduje się:

  • sód (2 mg),
  • potas (147 mg),
  • wapń (24 mg),
  • fosfor (29 mg),
  • witamina A (2 µg),
  • witamina E (0,1 mg),
  • witamina B1 (0,03 mg),
  • witamina B2 (0,06 mg),
  • witamina B6 (0,6mg),
  • witamina K (13,5 µg),
  • niacyna (0,06mg),
  • biotyna (4 µg),
  • kwas foliowy (65 µg).  (4, 5)

Jednak najważniejszymi związkami zawartymi w truskawkach są polifenole oraz witamina C.

Polifenole i witamina C w truskawkach

Polifenole to związki chemiczne należące do przeciwutleniaczy, które naturalnie występują w roślinach. Truskawka zawiera ich aż 155 miligramów w 100 gramach owoców. Substancje te mają właściwości przeciwnowotworowe, dzięki czemu truskawki wspomagają profilaktykę chorób nowotworowych. (1)

Właściwości odżywcze truskawek i zawartość witaminy C oraz antyoksydantów pomagają obniżać cholesterol, niwelują ryzyko miażdżycy, zakrzepów i alergii.

Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, truskawki mają jej więcej od… cytryn! (3) W 100 gramach tych owoców znajdują się aż 62 miligramy witaminy C (dla porównania: cytryna w 100 gramach zawiera 53 miligramy). Oznacza to, że już porcja 100 gramów truskawek zaspokaja aż 83% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę. (3)

Jaki wpływ na nasze zdrowie mogą mieć truskawki?

Tak wysoka zawartość witaminy C oraz polifenoli (w tym antocyjanów) sprawia, że spożywanie  truskawek wspiera łagodzenie stanów zapalnych i bakteryjnych, infekcji wirusowych oraz pomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej (1). Poza tym witamina C zawarta w truskawkach wspomaga przeciwdziałanie:

  • zakrzepom,
  • miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • reakcjom alergennym,
  • podwyższonemu poziomowi cholesterolu. (3, 6)

Witamina C jest także ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego, wzmacnia jego pracę i pozwala chronić organizm przed infekcjami. (6)

Widać zatem wyraźnie, że skład truskawek pozytywnie wpływa na nasz organizm i zasługuje na miano jednego z najzdrowszych owoców świata. Na szczęście równie dobrze truskawki działają na nasze podniebienia! Jak wykorzystać je w kuchni?

Przepisy z truskawkami

Truskawki są popularnym owocem, który chętnie wykorzystujemy między innymi do deserów – wypieków, jogurtów i owsianek, a także do stworzenia konfitury, sałatek czy świeżych smoothie.

Ciasta z truskawkami i truskawkowy dżem to kulinarne klasyki polskiej kuchni. Jednak truskawki podawane w ten sposób tracą sporą część swoich zdrowotnych właściwości. Najlepiej, a przynajmniej najzdrowiej spożywać je „na surowo”, to znaczy bez poddawania obróbce termicznej. Warto pamiętać, że dobrze wszystkim znane truskawki ze śmietaną i cukrem nie są najlepszym wyborem, ponieważ w tej formie owoce przestają być dietetyczne, a kaloryczność takiego deseru jest bardzo wysoka. Nie jesteśmy jednak skazani na zjadanie truskawek solo, prezentujemy przepisy z truskawkami, które pozwolą zachować ich właściwości, a jednocześnie wkomponować je w pyszne potrawy.

Koktajl z truskawek

Przygotowanie smoothie z truskawek zajmuje tylko kilka chwil i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy blender i kilka składników:

  • pół kilo truskawek,
  • dwa banany,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • sok z połowy cytryny.

Koktajl z truskawek, które zawierają witaminę C i polifenole wspomagające pracę serca, profilaktykę przeciwnowotworową oraz przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom.

Sposób przygotowania:

Truskawki należy umyć, pozbawić szypułek i przekroić. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli wolisz bardziej płynny koktajl, zamiast szklanki jogurtu możesz użyć pół szklanki jogurtu i pół szklanki mleka. Możesz kontrolować słodycz i kwaskowatość koktajlu zmieniając ilość bananów (im więcej, tym słodszy napój) i soku z cytryny (im więcej, tym bardziej kwaskowaty). Przed podaniem koktajl najlepiej schłodzić w lodówce, można też dodać kostki lodu (po zmiksowaniu). Koktajl udekoruj listkami świeżej mięty.

Sprawdź również przepisy na inne koktajle owocowe.

Sałatka z truskawkami i serem

Truskawki mogą także stanowić świetny dodatek do dań, które tradycyjnie przygotowujemy w wersji wytrawnej. Doskonałym przykładem są sałatki z truskawkami. Do przygotowania jednej z nich potrzebujesz (na 2 porcje):

  • 300 gramów truskawek,
  • 3 garście sałaty,
  • 150 gramów sera ricotta,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki startego imbiru.

Sposób przygotowania:

Sałatę należy umyć i włożyć do miseczek. Najlepiej sprawdzi się roszponka, ale jeśli masz lub wolisz inny gatunek, też się nada. Na sałatę wyłóż umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na ćwiartki truskawki oraz kawałki sera. Ricotta to tylko propozycja, możesz ją zastąpić innym białym serem, np. mozzarellą lub twarogiem. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i posyp sałatkę. W osobnej misce przygotuj sos winegret, mieszając miód, oliwę, sok z cytryny i imbir. Polej sałatkę sosem.

Owsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami to doskonała propozycja na pierwszy posiłek dnia. Zawiera dużo błonnika (z płatków owsianych) i witamin (z truskawek). Aby ją przygotować, potrzebujesz:

  • pół szklanki płatków owsianych (górskich),
  • 2 szklanki mleka,
  • kilka truskawek,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Owsianka z truskawkami to sposób na zdrowe śniadanie - zawartość witaminy C i antyoksydantów w truskawkach pomaga zapobiegać miażdżycy, zakrzepom, wysokiemu poziomowi cholesterolu oraz wzmacniać odporność.

Sposób przygotowania:

Przepłucz płatki owsiane na sicie pod bieżącą wodą. Następnie odcedź, zalej mlekiem i postaw na niewielkim ogniu. Mieszaj, by się nie przypaliły i gotuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (mniej więcej 10 minut). W trakcie gotowania dosyp cynamon i wymieszaj dokładnie. Umyj truskawki i pokrój je na plasterki. Kiedy owsianka będzie gotowa, przełóż ją do miseczki i wyłóż na nią plasterki truskawek. Jeśli chcesz, możesz na koniec dodać trochę brązowego cukru, syropu klonowego lub (w mniej kalorycznej wersji) słodzika.

Zaproponowane powyżej przepisy z truskawkami wykorzystują owoce w surowej wersji, dzięki czemu ich właściwości odżywcze zostają zachowane. Warto wypróbować je samodzielnie, ale będą też idealne dla dzieci, dostarczając im witamin w atrakcyjnej kulinarnie postaci.

 

 

Bibliografia:

  1. Tomasz Pukszta, Anna Platta, Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych, Bromat. Chem. Toksykol. – L, 2017, 3, str. 234-240.
  2. Hakkinen SH, Torronen AR: Content of flawonols and selected phenolic in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation site and technique. Food Res Int 2000; 33: 517-524.
  3. Anna Banaś, Anna Korus, Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Med Rodz 2016; 19(3): 158-162.
  4. Elmadfa I, Muskat E: Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych. Muza SA, Warszawa 2004: 48.
  5. Souci S, Fachmann W, Kraut H: Food Composition and Nutrition Tables. 6th ed. Medpharm Scientific Publishers, Germany 2000.
  6. Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom. J Life Sci., 2015; 61 (4): 419-425.

Co to jest dieta ketogenna? Czy warto zastosować dietę ketogeniczną?

2021-06-16 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Ketoza - co to jest? Na czym polega dieta ketogenna?

Poszukując drogi do zdrowia i szczupłej sylwetki, sięgamy czasem po nieco bardziej restrykcyjne i wymagające rozwiązania. Jednym z nich może być właśnie dieta ketogenna, zwana potocznie „ketozą”. Wielu jej zwolenników podkreśla, że pozwala ona na redukcję nadmiernej masy ciała, zmniejszenie ryzyka chorób czy poprawę samopoczucia. Jak jednak jest naprawdę? Czy w zwyczajowym żywieniu warto ją zastosować i czy jest to bezpieczne?

Co to jest dieta ketogenna?

Dieta ketogenna to dieta niskowęglowodanowa, w której głównym źródłem energii jest tłuszcz. Węglowodany są ograniczane do minimum, natomiast białko podawane jest zgodnie z rekomendacją ekspertów. Dokładny mechanizm działania diety ketogenicznej nadal nie został dobrze poznany. Wiemy jednak, że w trakcie jej stosowania, z powodu niskiej dostępności glukozy, dochodzi do naśladowania stanu, jaki występuje w czasie głodzenia. Dochodzi wtedy do tak zwanej „ketozy”, czyli stanu, w którym z tłuszczu produkowane są ciała ketonowe. W tym momencie to one stanowią źródło energii, zamiast jak zazwyczaj glukozy. Ketoza, pomimo iż stanowi pewnego rodzaju głodówkę, to w czasie jej trwania poziom glukozy i insuliny jest stabilny.

Jeśli już wcześniej zainteresowałaś się tematem diety ketogennej, zapewne nieraz spotkałaś się z różnymi pojęciami takimi jak np. „ketoza”, których znaczenie być może nie jest dla Ciebie wystarczająco jasne. Ogółem struktura diety ketogenicznej na początku może wydawać się nieco skomplikowana. I właściwie nie powinno nas to dziwić, gdyż ten model żywienia został wymyślony przez naukowców do stosowania jedynie w wybranych sytuacjach klinicznych np. podczas leczenia padaczki lekoopornej u dzieci.

Zobacz inne diety: dieta niskocholesterolowa, nisko węglanowa, po zawale, śródziemnomorska, przy nadciśnieniu tętniczym, wegetariańska, wegańska, dla serca, lekkostrawna, na wzmocnienie odporności, ketogenna.

Co to jest ketoza, jakie są objawy stanu ketozy – jak je rozpoznać?

Ketoza to stan, podczas którego obserwujemy podniesiony poziom ciał ketonowych w moczu i krwi danej osoby, co możemy zaobserwować poprzez zmianę zapachu z ust i moczu danej osoby, który przez niektórych bywa określany mianem „owocowego zapachu”. Ketoza objawia się także zwiększonym odczuwaniem pragnienia i częstszym oddawaniem moczu. Co więcej, osoby w stanie ketozy nie odczuwają głodu, tak jak podczas typowej głodówki, a także mają więcej energii.

Dieta ketogeniczna – jak jest skomponowana?

Dieta ketogenna to model żywienia, w którym głównym źródłem energii są spożywane tłuszcze, natomiast spożycie węglowodanów jest ograniczane do minimum (poniżej 10% wartości energetycznej diety. W jadłospisie osoby odżywiającej się w ten sposób nie brakuje pełnowartościowych źródeł białka, gdyż ten składnik odżywczy jest dostarczany zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.

Dieta ketogenna - co jeść?

W diecie ketogenicznej także ilość kalorii dostosowuje się do zapotrzebowania energetycznego danej osoby, jednakże z uwagi na to, że tłuszcze dostarczają ponad dwa razy więcej kalorii, niż węglowodany, objętościowo ilość spożywanej żywności jest znacznie mniejsza.

Produkty polecane do spożywania w diecie ketogenicznej

  • zdrowa żywność zasobna w tłuszcz ryby (zwłaszcza tłuste), jaja, płynne oleje roślinne, margaryny, sery, awokado, oliwki;
  • pozostałe – zawierające dużą ilość tłuszczu: masło, mięso, podroby, smalec, boczek;
  • pozostałe produkty, w których zawartość węglowodanów jest niska sałata, kalafior, brokuły, ogórki, pomidory, rzodkiewki, koperek, szczypior, szpinak.

Czytaj także: Zielone warzywa – dlaczego warto jeść?

Produkty niewskazane (dopuszczone do spożywania w małych ilościach, okazjonalnie)

  • żywność o niskiej zawartości węglowodanów np. owoce, wybrane owoce np. maliny, orzechy.

Produkty zabronione do spożywania w diecie ketogenicznej

  • produkty zbożowe takie jak np. ziemniaki, ryż, makaron, kasza czy pieczywo;
  • soki, napoje i nektary owocowe, napoje gazowane;
  • warzywa, owoce i inne produkty o wysokiej zawartości węglowodanów np. kukurydza, buraki, mandarynki, winogrona, banany, pomarańcze, ananasy.

Dieta ketogeniczna – przykładowy jadłospis?

Śniadanie

  • 2 ugotowane jajka, 2 filiżanki jarmużu lub szpinaku podduszonego na wodzie z łyżką oliwy z oliwek lub olejem rzepakowym, szczypta soli
  • 1 filiżanka malin/lub borówek z 2 łyżkami stołowymi orzechów włoskich/lub nerkowca
  • woda, kawa lub herbatka ziołowa

Lunch

  • Sałatka z kurczakiem: 1 duża posiekana czerwona papryka, 60 g gotowanego kurczaka, 1 filiżanka greckiego jogurtu, 4 łyżki stołowe czarnych oliwek pokrojonych w plasterki, kilka liści sałaty, 1 filiżanka gruszki pokrojonej w kostkę, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, świeże oregano lub majeranek, garść kiełków np. z pora, brokuła
  • woda, herbatka ziołowa

Przekąska

  • surówka z 3 utartych marchwi, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka zmielonych nasion słonecznika lub siemienia lnianego

Kolacja

  • 150 g łososia grillowanego, 2 grillowane cukinie, 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 filiżanki surówki z kiszonej kapusty z pokrojoną cebulą, natką pietruszki, 1 łyżką oleju rzepakowego
  • woda, herbatka ziołowa

Zalety diety ketogennej

Jako iż głównym celem diety ketogenicznej jest leczenie padaczki lekoopornej, to warto podkreślić, że jak wskazują sami pacjenci, aż 80% z nich odczuwa poprawę funkcjonowania po włączeniu diety ketogenicznej.

Następnie wśród niewątpliwych zalet diety ketogennej należy wymienić:

  • spadek poziomu glukozy;
  • obniżenie poziomu insuliny;
  • obniżenie nasilenia insulinooporności.

Efekty diety ketogenicznej

Korzyści te mogą być szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ, jak twierdzą zwolennicy diety ketogenicznej, ułatwia ona kontrolę tego schorzenia. Zdaniem tych samych osób, dieta ta może być pomocna nie tylko w cukrzycy, ale także w innych schorzeniach dietozależnych. Niektórzy naukowcy wskazują, że przejście na dietę ketogenną pozwala na:

W czym pomaga dieta keto?

Także coraz liczniejsze doniesienia wskazują na pozytywny wpływ diety ketogennej w przebiegu innych schorzeń́ takich jak:

  • autyzm;
  • choroba Alzheimera;
  • guzy mózgu i inne schorzenia onkologiczne;
  • udary mózgu;
  • uszkodzenia rdzenia kręgowego.

Jednakże wyniki odnośnie do wyżej wymienionych są nadal niepewne.

Warto podkreślić fakt, iż spadek masy ciała obserwuje się w największym stopniu zaledwie przez pierwsze 6 miesięcy, a po 1. roku nie zauważa się różnicy pomiędzy dietą odchudzającą z wysoką i niską zawartością tłuszczu. Co więcej, także spadek poziomu trójglicerydów i wzrost poziomu cholesterolu HDL, nie powinien być dla nas wystarczająco przekonujący, gdyż okazuje się, że podczas diety ketogenicznej nie dochodzi do spadku poziomu cholesterolu ogółem ani frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), a czasem nawet obserwuje się wzrost tych parametrów, co w konsekwencji nie poprawia lub poprawia nieznacznie profil lipidowy krwi. Warto także podkreślić, że ten model żywienia nie jest zalecany przez żadne środowisko naukowe do leczenia innych schorzeń, niż padaczka lekooporna.

Optima Cardio

Czy dieta ketogenna jest dla mnie?

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia węglowodany powinny stanowić od 45 do 65% wartości energetycznej naszej diety, białko 10 – 20%, a tłuszcze od 20 – 35%. Takie proporcje makroskładników są polecane nie tylko osobom zdrowym, ale także w wielu schorzeniach.

Warto mieć na uwadze, że w przypadku osób chorych np. po zawale serca lub z towarzyszącą cukrzycą, zalecana jest przede wszystkim dieta śródziemnomorska lub dieta DASH, jako wzorce zdrowej diety. Co więcej, w przypadku występujących wszystkich schorzeń terapia dietetyczna, w tym także proporcje makroskładników taki jak białko, tłuszcze i węglowodany, musi być zawsze dostosowane indywidualnie do danej osoby. Nie ma zatem jednego schematu żywienia, który idealnie odpowiadałby na potrzeby wszystkich z nas.

Podobnie jest także w przypadku diety ketogenicznej, która jest niefarmakologiczną metodą leczenia padaczki lekoopornej. Zatem decyzja o rozpoczęciu odżywiania się w ten sposób powinna być zawsze podjęta we współpracy z lekarzem lub dietetykiem. Realizacja tej diety także powinna pozostać pod ścisłym nadzorem lekarza i dietetyka.