Różowe trufle
/*5 września 2016*/Składniki:
- 150 g migdałów
- 100 g daktyli
- 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g)
- 1 łyżeczka kakao (5 g)
- 2 łyżki pokruszonych liofilizowanych truskawek
- 1 łyżeczka ksylitolu ( 5 g)
Liczba porcji: 20
Wartość kaloryczna 1 porcji: 60 kcal
Przygotowanie
Liofilizowane truskawki i ksylitol przełóż do młynka do kawy i zmiel do uzyskania konsystencji pudru. Do malaksera przełóż migdały, zmiel je na mąkę, a następnie dołóż daktyle, kakao i margarynę. Zblenduj wszystko do otrzymania jednolitej masy. Z otrzymanej masy uformuj niewielkie kulki, które następnie obtocz w truskawkowym pudrze.
Komentarz dietetyka
Daktyle są źródłem witaminy B6, która jest niezwykle ważna w przemianach homocysteiny. Homocysteina wpływa negatywnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, jest więc jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dane wskazują, że wysokie stężenie tego związku wiąże się z trzykrotnie wyższym ryzykiem zawału serca.