Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado

/*1 września 2016*/
Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado

Składniki:

Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado


  • 1 kromka pumpernikla (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 plaster sera twarogowego (40 g)
  • Kiełków cebuli (16 g)
  • ½ małego pomidora (40 g)
  • 2 plastry awokado (20 g)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g)
  • 1 łyżeczka oliwy (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1027,4
Energia [kcal] 255,1 13
Białko ogółem [g] 12,0 24
Tłuszcz [g] 12,1 17
Węglowodany ogółem [g] 29,0 11
Sód [mg] 199,8 8
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 119,9 15
Witamina D [ug] 0,4 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,4 12
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 7,5
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,9
Cholesterol [mg] 0,8
Błonnik pokarmowy [g] 5,7

Magiczny składnik

Kiełki cebuli są bardzo aromatyczne. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek i sałatek.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Natkę posiekać. Pomidora i awokado pokroić w kostkę, dodać natkę, oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie rozsmarować ser twarogowy, wyłożyć kiełki oraz salsę pomidorową z awokado i pietruszką.