Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado

Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado

Składniki:

Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado


  • 1 kromka pumpernikla (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 plaster sera twarogowego (40 g)
  • Kiełków cebuli (16 g)
  • ½ małego pomidora (40 g)
  • 2 plastry awokado (20 g)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g)
  • 1 łyżeczka oliwy (5 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1027,4
Energia [kcal]255,113
Białko ogółem [g]12,024
Tłuszcz [g]12,117
Węglowodany ogółem [g]29,011
Sód [mg]199,88
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]119,915
Witamina D [ug]0,48
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,412
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]7,5
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,9
Cholesterol [mg]0,8
Błonnik pokarmowy [g]5,7

Magiczny składnik

Kiełki cebuli są bardzo aromatyczne. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek i sałatek.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Natkę posiekać. Pomidora i awokado pokroić w kostkę, dodać natkę, oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie rozsmarować ser twarogowy, wyłożyć kiełki oraz salsę pomidorową z awokado i pietruszką.