Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado
/*1 września 2016*/Składniki:
Pumpernikiel z serkiem twarogowym, kiełkami i salsą pomidorową z awokado
- 1 kromka pumpernikla (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 1 plaster sera twarogowego (40 g)
- Kiełków cebuli (16 g)
- ½ małego pomidora (40 g)
- 2 plastry awokado (20 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g)
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1027,4 | |
Energia [kcal] | 255,1 | 13 |
Białko ogółem [g] | 12,0 | 24 |
Tłuszcz [g] | 12,1 | 17 |
Węglowodany ogółem [g] | 29,0 | 11 |
Sód [mg] | 199,8 | 8 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 119,9 | 15 |
Witamina D [ug] | 0,4 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,4 | 12 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 7,5 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,9 | |
Cholesterol [mg] | 0,8 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 5,7 |
Magiczny składnik
Kiełki cebuli są bardzo aromatyczne. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek i sałatek.
Przygotowanie
Natkę posiekać. Pomidora i awokado pokroić w kostkę, dodać natkę, oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie rozsmarować ser twarogowy, wyłożyć kiełki oraz salsę pomidorową z awokado i pietruszką.