Pumpernikiel z pieczonym indykiem, roszponką, salsą pomidorową i czarnuszką
/*1 września 2016*/
Składniki:
Pumpernikiel z pieczonym indykiem, roszponką, salsą pomidorową i czarnuszką
- 1 kromka pumpernikla (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 1 plaster indyka pieczonego (40 g)
- Mała garść roszponki (15 g)
- ½ małego pomidora czerwonego (40 g)
- ½ małego pomidora żółtego (40 g)
- 1 łyżeczka bazylii (3 g)
- Szczypta czarnuszki
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 789,1 | |
Energia [kcal] | 206,58 | 10 |
Białko ogółem [g] | 10,214 | 20 |
Tłuszcz [g] | 8,622 | 12 |
Węglowodany ogółem [g] | 26,828 | 10 |
Sód [mg] | 410,06 | 17 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 176,7 | 22 |
Witamina D [ug] | 0,415 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,76 | 9 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,0185 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,6095 | |
Cholesterol [mg] | 23,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 5,029 |
Magiczny składnik
Nasiona czarnuszki od ponad 2 tysięcy lat znane są ze swych leczniczych właściwości. Wykazywać mogą właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne. Stosowane są m.in. w leczeniu cukrzycy, astmy alergicznej, czy stanach zapalnych.
Przygotowanie
Bazylię posiekać. Pomidory pokroić w kostkę, dodać bazylię, oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć roszponkę, indyka oraz salsę pomidorową, posypać czarnuszką.
