Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Składniki:

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem


  • 1 kromka pumpernikla (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • ½ małego filetu dorsza (40 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • Otarta skorka z cytryny i gałązka koperku do ozdoby
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]849,4
Energia [kcal]203,610
Białko ogółem [g]12,0224
Tłuszcz [g]7,611
Węglowodany ogółem [g]26,2610
Sód [mg]2109
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]171,221
Witamina D [ug]0,89518
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,21211
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]3,218
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,842
Cholesterol [mg]29,2
Błonnik pokarmowy [g]4,84

Magiczny składnik

Dorsz to jedna z chudszych ryb, warto wybierać ją, kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Dorsza wyłożyć na pergamin i położyć na nim pomidorki koktajlowe, przyprawić sola i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i upieczonego dorsza wraz z pomidorkami. Kanapkę posypać otartą skórką z cytryny i koperkiem.