Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem
- 1 kromka pumpernikla (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- ½ małego filetu dorsza (40 g)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- Garść roszponki (20 g)
- Otarta skorka z cytryny i gałązka koperku do ozdoby
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 849,4 | |
Energia [kcal] | 203,6 | 10 |
Białko ogółem [g] | 12,02 | 24 |
Tłuszcz [g] | 7,6 | 11 |
Węglowodany ogółem [g] | 26,26 | 10 |
Sód [mg] | 210 | 9 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 171,2 | 21 |
Witamina D [ug] | 0,895 | 18 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,212 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,218 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,842 | |
Cholesterol [mg] | 29,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,84 |
Magiczny składnik
Dorsz to jedna z chudszych ryb, warto wybierać ją, kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej.
Przygotowanie
Dorsza wyłożyć na pergamin i położyć na nim pomidorki koktajlowe, przyprawić sola i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i upieczonego dorsza wraz z pomidorkami. Kanapkę posypać otartą skórką z cytryny i koperkiem.
