Przepis

Wegetariańskie leczo z tofu vs. Leczo

Leczo

Liczba porcji: 2

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • 200g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 150g wędzonego, gotowanego boczku
  • 1 opak. suszonego oregano
  • cukier do smaku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 848,5 kcal/830g
  • Białko ogółem [g]: 33,0
  • Tłuszcz [g]: 65,9
  • Węglowodany ogółem [g]: 32,2
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,6
  • Sód [mg]: 1316,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 699,7
  • Witamina D [ug]: 1,2
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 21,9
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 33,5
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,3
  • Cholesterol [mg]: 108,5
Nasza propozycja

Wegetariańskie leczo z tofu

Liczba porcji: 2

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka margaryna na cholesterol Optima Cardio
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • sól
  • pieprz
  • 1 lyżka oliwa

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 322,8kcal/675g
  • Białko ogółem [g]: 19,1
  • Tłuszcz [g]: 16,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 24,6
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,1
  • Sód [mg]: 250,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 737,8
  • Witamina D [ug]: 0,4
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,6
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,2
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,4
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

Do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmaż przez 10-15 min uważając aby się nie przypaliła. Następnie dodaj do środka pokrojone w kostkę pomidory i wlej przecier pomidorowy. Dobrze wymieszaj, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa, przykryj garnek i duś wszystko przez 10-12min. Po tym czasie dorzuć do garnka pokrojone w kostkę tofu, wciśnij czosnek, zamieszaj i zostaw na małym ogniu przez 2-3min. Pamiętaj aby warzywa pozostały chrupiące i jędrne. Dzięki temu zachowają najwięcej wartości. Podawaj z brązowym ryżem lub ulubioną kaszą wymieszaną z łyżką Optimy Cardio.

Komentarz dietetyka

Dodanie do potrawy cukinii powoduje dostarczenie do organizmu witamin C, K, B6, B2 oraz kwasu foliowego. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością.

kucharz Janek Paszkowski

Autor przepisu

Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.