Przepis

Wegetariańska fasolka po bretońsku vs. Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Liczba porcji: 5

Składniki

  • 500g namoczonej, białej fasoli JAŚ
  • 300g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 2 białe cebule
  • 200g wędzonego, gotowanego boczku
  • 1L passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • cukier do smaku
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 763,1kcal/449g
  • Białko ogółem [g]: 40,2
  • Tłuszcz [g]: 36,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 68,4
  • Błonnik pokarmowy [g]: 20,7
  • Sód [mg]: 1066,2
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 53,36
  • Witamina D [ug]: 0,6
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 11,8
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,7
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,6
  • Cholesterol [mg]: 58,8
Nasza propozycja

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Liczba porcji: 5

Składniki

  • 500g namoczonej, białej fasoli JAŚ
  • 2 białe cebule
  • 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • 1L passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 lyżka Optima Cardio Potas +

Opcjonalnie

  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio Potas + (10 g)

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 407,1kcal/345,2g
  • Białko ogółem [g]: 25,5
  • Tłuszcz [g]: 5,4
  • Węglowodany ogółem [g]: 65,5
  • Błonnik pokarmowy [g]: 20,6
  • Sód [mg]: 155,4
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 76,3
  • Witamina D [ug]: 0,2
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,02
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,16
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

Fasolę wrzuć do garnka, zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie do miękkości, pamiętając aby wodę posolić dopiero na końcu gotowania.

W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj sól, pieprz  powoli smaż ok. 15min aż cebula apetycznie się zeszkli. Następnie wlej do środka przecier pomidorowy, oraz ugotowaną wcześniej fasolę – razem z wodą spod jej gotowania. Dodaj wędzoną paprykę w proszku, przykryj garnek i duś wszystko przez 20-25min aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na samym końcu wsyp do środka oregano, wciśnij czosnek i dodaj margarynę na cholesterol Optima Cardio Potas +, wymieszaj i podawaj.  Jeśli lubisz dodaj do dania kromkę chleba posmarowaną Optima Cardio Potas +.

Komentarz dietetyka

Dzięki dodaniu do dania nasion fasoli, utrzymujemy w organizmie równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Powinny ją spożywać osoby, cierpiące na nadkwasotę żołądka, ponieważ hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych.

kucharz Janek Paszkowski

Autor przepisu

Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.