Przepis
Fasolka po bretońsku
Składniki
- 500g namoczonej, białej fasoli JAŚ
- 300g dobrej, wędzonej kiełbasy
- 2 białe cebule
- 200g wędzonego, gotowanego boczku
- 1L passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- cukier do smaku
- sól
- pieprz
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 763,1kcal/449g
- Białko ogółem [g]: 40,2
- Tłuszcz [g]: 36,2
- Węglowodany ogółem [g]: 68,4
- Błonnik pokarmowy [g]: 20,7
- Sód [mg]: 1066,2
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 53,36
- Witamina D [ug]: 0,6
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 11,8
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,7
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,6
- Cholesterol [mg]: 58,8
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Składniki
- 500g namoczonej, białej fasoli JAŚ
- 2 białe cebule
- 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
- 1L passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 lyżka Optima Cardio Potas +
Opcjonalnie
- kromka chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio Potas + (10 g)
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 407,1kcal/345,2g
- Białko ogółem [g]: 25,5
- Tłuszcz [g]: 5,4
- Węglowodany ogółem [g]: 65,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 20,6
- Sód [mg]: 155,4
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 76,3
- Witamina D [ug]: 0,2
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,02
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,16
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
- Cholesterol [mg]: 0,0
Wykonanie
Fasolę wrzuć do garnka, zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie do miękkości, pamiętając aby wodę posolić dopiero na końcu gotowania.
W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj sól, pieprz powoli smaż ok. 15min aż cebula apetycznie się zeszkli. Następnie wlej do środka przecier pomidorowy, oraz ugotowaną wcześniej fasolę – razem z wodą spod jej gotowania. Dodaj wędzoną paprykę w proszku, przykryj garnek i duś wszystko przez 20-25min aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na samym końcu wsyp do środka oregano, wciśnij czosnek i dodaj margarynę na cholesterol Optima Cardio Potas +, wymieszaj i podawaj. Jeśli lubisz dodaj do dania kromkę chleba posmarowaną Optima Cardio Potas +.
Komentarz dietetyka
Dzięki dodaniu do dania nasion fasoli, utrzymujemy w organizmie równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Powinny ją spożywać osoby, cierpiące na nadkwasotę żołądka, ponieważ hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych.
Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.