Przepis

Wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami

Składniki

  • 2 wafle ryżowe
  • 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g)
  • 2 plasterki dobrej, greckiej fety
  • 2 łyżeczki miodu kurpiowskiego
  • garść łuskanych pistacji
  • listki świeżego tymianku
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 383,1kcal/108g
  • Białko ogółem [g]: 9,0
  • Tłuszcz [g]: 21,9
  • Węglowodany ogółem [g]: 37,1
  • Błonnik pokarmowy [g]: 2,9
  • Sód [mg]: 397,9
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 234,5
  • Witamina D [ug]: 1,7
  • Cholesterol [mg]: 6,7
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 8,0
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 9,9
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,2

Wykonanie

Wafle ryżowe posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio Potas+. Na każdy z nich połóż plasterek fety. Polej je miodem, posyp pistacjami, tymiankiem i pieprzem.

Komentarz dietetyka

Pistacje jako jedyne z orzechów zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę – które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Dodatkowo to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze, a w połączeniu z margaryną obniżającą cholesterol Optima Potas+ pomaga regulować poziom cholesteroli we krwi.

Składnik regionalny

Miód kurpiowski

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Pochodzi z obszaru Kurpiów. Historia produkcji miodu na tym obszarze datuje się od czasów średniowiecza. Proces pozyskiwania miodu kurpiowskiego przebiega według ustalonych zasad. Zarejestrowany został przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Miód kurpiowski może produkować wyłącznie pszczelarz, który posiada pasiekę na określonym obszarze i otrzymał odpowiedni certyfikat. Miód można spróbować m.in. podczas imprezy Miodobranie Kurpiowskie organizowanej corocznie jesienią w gminie Myszyniec w województwie mazowieckim. Jest to impreza folklorystyczna będąca wyjątkowym świętem miodu.