Przepis
Składniki
- 2 kromki dobrego pieczywa tostowego „3 ziarna”
- 2 łyżeczki Optimą Omega 3 – 10g
- 2 łyżki Bryndzy Podkarpackiej
- 1 pieczona i marynowana papryka (cała?)
- 8 czarnych oliwek kalamata
- 2 łyżki dobrego pesto
Kaloryczność
- Energia: 484,1kcal/210g
- Białko ogółem [g]: 10,8
- Tłuszcz [g]: 36,4
- Węglowodany ogółem [g]: 26,4
- Błonnik pokarmowy [g]: 4,3
- Sód [mg]: 762,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 303
- Witamina D [ug]: 1,5
- Cholesterol [mg]: 0,0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,0
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 11,7
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 10,5
Wykonanie
Kromkę pieczywa posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optimą Omega 3, pesto oraz bryndzą. Następnie połóż na niej pokrojoną w paski pieczoną i marynowaną paprykę i po 4 pozbawione pestek oliwki. Przykryj kanapkę drugą kromką pieczywa posmarowaną z wierzchu odrobiną Optimy. Opiekaj na złoto
Komentarz dietetyka
Pełnoziarniste produkty są bogate m.in. w błonnik, kwas foliowy, niacynę, fosfor, żelazo, magnez i cynk. Natomiast te oczyszczone (białe) w procesie technologicznym zostają pozbawione tych cennych składników. Pamiętaj, że produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowej diety. Wybieraj więc te, które zawierają wszystkie dobroczynne składniki występujące w całym ziarnie. Zawarta w kanapce margaryna na cholesterol Optima Omega 3 jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Składnik regionalny
Bryndza Podkarpacka
Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Wytwarzany z mleka owczego lub owczego i krowiego. Zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40% całkowitej ilości mleka użytego do produkcji bryndzy podhalańskiej. Najstarsze wzmianki o bryndzy pochodzą z 1527 roku. Bryndzę nadal wytwarza się w tradycyjny sposób taki jak setki lat temu. Jej receptura dotarła na polskie ziemie wraz z pasterzami wołoskimi. Bryndza wpisana jest do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Bryndza to tzw. ser bundz, który został rozkruszony i wyrobiony z solą.