Przepis

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Składniki

  • 2 kromki dobrego pieczywa tostowego „3 ziarna”
  • 2 łyżeczki Optimą Omega 3 – 10g
  • 2 łyżki Bryndzy Podkarpackiej
  • 1 pieczona i marynowana papryka (cała?)
  • 8 czarnych oliwek kalamata
  • 2 łyżki dobrego pesto

Kaloryczność

  • Energia: 484,1kcal/210g
  • Białko ogółem [g]: 10,8
  • Tłuszcz [g]: 36,4
  • Węglowodany ogółem [g]: 26,4
  • Błonnik pokarmowy [g]: 4,3
  • Sód [mg]: 762,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 303
  • Witamina D [ug]: 1,5
  • Cholesterol [mg]: 0,0
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,0
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 11,7
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 10,5

Wykonanie

Kromkę pieczywa posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optimą Omega 3, pesto oraz bryndzą. Następnie połóż na niej pokrojoną w paski pieczoną i marynowaną paprykę i po 4 pozbawione pestek oliwki. Przykryj kanapkę drugą kromką pieczywa posmarowaną z wierzchu odrobiną Optimy. Opiekaj na złoto

Komentarz dietetyka

Pełnoziarniste produkty są bogate m.in. w błonnik, kwas foliowy, niacynę, fosfor, żelazo, magnez i cynk. Natomiast te oczyszczone (białe) w procesie technologicznym zostają pozbawione tych cennych składników. Pamiętaj, że produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowej diety. Wybieraj więc te, które zawierają wszystkie dobroczynne składniki występujące w całym ziarnie. Zawarta w kanapce margaryna na cholesterol Optima Omega 3 jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Składnik regionalny

Bryndza Podkarpacka

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Wytwarzany z mleka owczego lub owczego i krowiego. Zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40% całkowitej ilości mleka użytego do produkcji bryndzy podhalańskiej. Najstarsze wzmianki o bryndzy pochodzą z 1527 roku. Bryndzę nadal wytwarza się w tradycyjny sposób taki jak setki lat temu. Jej receptura dotarła na polskie ziemie wraz z pasterzami wołoskimi. Bryndza wpisana jest do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Bryndza to tzw. ser bundz, który został rozkruszony i wyrobiony z solą.