Przepis
"Pasta ze śmietankowego twarożku i suszonych pomidorów z rodzynkami" z grzankami
Składniki
- 500g tłustego, śmietankowego białego sera
- 15 suszonych pomidorów
- 3 łyżki rodzynek królewskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- ulubione jasne pieczywo
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 323,3kcal/165,8g
- Białko ogółem [g]: 26,3
- Tłuszcz [g]: 18,0
- Węglowodany ogółem [g]: 24,0
- Błonnik pokarmowy [g]: 4,4
- Sód [mg]: 81,1
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 116,2
- Witamina D [ug]: 0,25
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,6
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 4,3
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,75
- Cholesterol [mg]: 46,3
"Serek"z nasion słonecznika ze słupkami warzywnymi
Składniki
- 500 g namoczonych w wodzie nasion słonecznika
- 3 łyżki margaryny Optima Cardio
- 1 czerwona cebula
- letnia woda
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 młoda marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 jabłko
- 2 łodyżki selera
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 309,4kcal/121,4g
- Białko ogółem [g]: 13,1
- Tłuszcz [g]: 22,7
- Węglowodany ogółem [g]: 13,6
- Błonnik pokarmowy [g]: 4,5
- Sód [mg]: 52,4
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 185,0
- Witamina D [ug]: 0,08
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,4
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 4,5
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 14,6
- Cholesterol [mg]: 0,0
Wykonanie
Nasiona słonecznika namocz przez noc w letniej wodzie. Następnego dnia odlej wodę i przełóż słonecznika do dużej miski. Dodaj do niego margarynę na cholesterol Optima Cardio, oregano, czosnek, sól i pieprz i cały czas miksując wlewaj do środka wodę tak aby uzyskać kremową pastę, konsystencja przypominającą hummus. Następnie dodaj do środka posiekaną cebulę i pietruszkę. Podawaj ze słupkami ulubionych warzyw i chrupiących owoców, takich jak jabłka czy gruszki.
Komentarz dietetyka
Dodanie do potrawy pestek słonecznika skutkuje dostarczeniem do organizmu witaminy E, która ma właściwości przeciwutleniające i może pomagać w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie.

Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.