Przepis

„Serek”z nasion słonecznika ze słupkami warzywnymi vs. „Pasta ze śmietankowego twarożku i suszonych pomidorów z rodzynkami” z grzankami

"Pasta ze śmietankowego twarożku i suszonych pomidorów z rodzynkami" z grzankami

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 500g tłustego, śmietankowego białego sera
  • 15 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki rodzynek królewskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • ulubione jasne pieczywo

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 323,3kcal/165,8g
  • Białko ogółem [g]: 26,3
  • Tłuszcz [g]: 18,0
  • Węglowodany ogółem [g]: 24,0
  • Błonnik pokarmowy [g]: 4,4
  • Sód [mg]: 81,1
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 116,2
  • Witamina D [ug]: 0,25
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,6
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 4,3
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,75
  • Cholesterol [mg]: 46,3
Nasza propozycja

"Serek"z nasion słonecznika ze słupkami warzywnymi

Liczba porcji: 10

Składniki

  • 500 g namoczonych w wodzie nasion słonecznika
  • 3 łyżki margaryny Optima Cardio
  • 1 czerwona cebula
  • letnia woda
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 młoda marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 jabłko
  • 2 łodyżki selera

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 309,4kcal/121,4g
  • Białko ogółem [g]: 13,1
  • Tłuszcz [g]: 22,7
  • Węglowodany ogółem [g]: 13,6
  • Błonnik pokarmowy [g]: 4,5
  • Sód [mg]: 52,4
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 185,0
  • Witamina D [ug]: 0,08
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,4
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 4,5
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 14,6
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

Nasiona słonecznika namocz przez noc w letniej wodzie. Następnego dnia odlej wodę i przełóż słonecznika do dużej miski. Dodaj do niego margarynę na cholesterol Optima Cardio, oregano, czosnek, sól i pieprz i cały czas miksując wlewaj do środka wodę tak aby uzyskać kremową pastę, konsystencja przypominającą hummus. Następnie dodaj do środka posiekaną cebulę i pietruszkę. Podawaj ze słupkami ulubionych warzyw i chrupiących owoców, takich jak jabłka czy gruszki.

Komentarz dietetyka

Dodanie do potrawy pestek słonecznika skutkuje dostarczeniem do organizmu witaminy E, która ma właściwości przeciwutleniające i może pomagać w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie.

kucharz Janek Paszkowski

Autor przepisu

Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.