Przepis
Składniki
- 1 rogal z makiem
- 2 łyżeczki Optimy DHA – 10g
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 ogórek małosolny z Warmii i Mazur
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- garść koperku
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Kaloryczność
- Energia: 537,9kcal/390g
- Białko ogółem [g]: 17,3
- Tłuszcz [g]: 27,2
- Węglowodany ogółem [g]: 54,6
- Błonnik pokarmowy [g]: 6,5
- Sód [mg]: 1298,9
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 331,9
- Witamina D [ug]: 5,4
- Cholesterol [mg]: 33,4
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,7
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 13,1
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 7,3
Wykonanie
Łososia wrzuć do osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj przez 10 -12min aż ryba będzie ugotowana. Następnie wyjmij ją z wody, osusz i oddziel mięso od ości i skóry. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą francuską, skórką z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, siekanym koperkiem, solą i pieprzem. Przeciętego w poprzek rogala posmaruj Optimą DHA. Na to połóż mięso z gotowanego łososia. Całość polej odrobiną sosu koperkowego i połóż na wierzchu pokrojonego ogórka małosolnego.
Komentarz dietetyka
Połączenie margaryny Optima DHA (która jest źródłem tego kwasu) i łososia, zawierającego kwasy omega-3, chroni przed chorobami serca i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Proponowana porcja tej ryby w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, zapobiegającą anemii oraz witaminę D, wzmacniającą układ kostny.
Składnik regionalny
Ogórki kiszone – Krokus
Do produkcji ogórków dodane zostały tylko polskie, świeże przyprawy: baldachy kopru, świeży korzeń i liść chrzanu, liść dębu, polski zmiażdżony czosnek. Ogórki kiszone są w niewielkich beczkach tak, aby stosować mniejsze stężenie soli i mieć nadzór nad całym procesem. W składzie nie ma konserwantów, aromatów, barwników i innych dodatków. W produkcji wykorzystywane są sprawdzone, stare receptury i nieprzemysłowe metody produkcji