Krem z zielonych warzyw vs. Zupa jarzynowa

Krem z zielonych warzyw vs. Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Liczba porcji: 3

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 4 ziemniaki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 niewielki kalafior
  • 1 por
  • 400g mrożonego groszku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 250ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 324kcal/580g
  • Białko ogółem [g]: 18,0
  • Tłuszcz [g]: 9,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 41,6
  • Błonnik pokarmowy [g]: 18,3
  • Sód [mg]: 120,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 779,3
  • Witamina D [ug]: 0,03
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 3,63
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
  • Cholesterol [mg]: 14,3
Nasza propozycja

Krem z zielonych warzyw

Liczba porcji: 3

Składniki

  • 400g mrożonego, zielonego groszku
  • 2 zielone cukinie
  • 2 ziemniaki
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 2 białe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 krzaczek świeżej bazylii
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 217,5kcal/472,3g
  • Białko ogółem [g]: 13,8
  • Tłuszcz [g]: 3,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 32,8
  • Błonnik pokarmowy [g]: 12,3
  • Sód [mg]: 149,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 245,3
  • Witamina D [ug]: 0,3
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 0,9
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 1,2
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,7
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

Do garnka wrzuć pokrojoną w grubą kostkę cebulę, dopraw dobrze do smaku solą i pieprzem i zeszklij wszystko przez 10-15 min. Następnie dodaj do środka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj do miękkości ziemniaków. Następnie dorzuć do środka pokrojoną w grube kawałki cukinię oraz mrożony groszek i gotuj jeszcze przez 5-7min. Następnie wciśnij do garnka czosnek, dorzuć świeżą bazylię, margarynę na cholesterol Optima Cardio i zmiksuj wszystko na kremową i aksamitną zupę. Podawaj z grzankami z pełnoziarnistego chleba.

Komentarz dietetyka

Dzięki dodaniu do potrawy zielonego groszku, który jest bogaty w substancje przeciwzapalne, chronimy swój organizm. Nie brakuje w nim witaminy B6 oraz kwasu foliowego, które wpływają dobroczynnie również na układ krwionośny, obniżając ryzyko chorób serca i naczyń.

kucharz Janek Paszkowski

Autor przepisu

Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.