Przepis
Zupa jarzynowa
Składniki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duża cebula
- 4 ziemniaki
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 niewielki kalafior
- 1 por
- 400g mrożonego groszku
- 1 natka pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 250ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 324kcal/580g
- Białko ogółem [g]: 18,0
- Tłuszcz [g]: 9,3
- Węglowodany ogółem [g]: 41,6
- Błonnik pokarmowy [g]: 18,3
- Sód [mg]: 120,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 779,3
- Witamina D [ug]: 0,03
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,3
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 3,63
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
- Cholesterol [mg]: 14,3
Krem z zielonych warzyw
Składniki
- 400g mrożonego, zielonego groszku
- 2 zielone cukinie
- 2 ziemniaki
- spora garść świeżego szpinaku
- 2 białe cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 krzaczek świeżej bazylii
- 2 łyżki margaryny Optima Cardio
- sól
- pieprz
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 217,5kcal/472,3g
- Białko ogółem [g]: 13,8
- Tłuszcz [g]: 3,2
- Węglowodany ogółem [g]: 32,8
- Błonnik pokarmowy [g]: 12,3
- Sód [mg]: 149,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 245,3
- Witamina D [ug]: 0,3
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 0,9
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 1,2
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,7
- Cholesterol [mg]: 0,0
Wykonanie
Do garnka wrzuć pokrojoną w grubą kostkę cebulę, dopraw dobrze do smaku solą i pieprzem i zeszklij wszystko przez 10-15 min. Następnie dodaj do środka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj do miękkości ziemniaków. Następnie dorzuć do środka pokrojoną w grube kawałki cukinię oraz mrożony groszek i gotuj jeszcze przez 5-7min. Następnie wciśnij do garnka czosnek, dorzuć świeżą bazylię, margarynę na cholesterol Optima Cardio i zmiksuj wszystko na kremową i aksamitną zupę. Podawaj z grzankami z pełnoziarnistego chleba.
Komentarz dietetyka
Dzięki dodaniu do potrawy zielonego groszku, który jest bogaty w substancje przeciwzapalne, chronimy swój organizm. Nie brakuje w nim witaminy B6 oraz kwasu foliowego, które wpływają dobroczynnie również na układ krwionośny, obniżając ryzyko chorób serca i naczyń.
Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.