Przepis

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem vs. Pierogi ruskie smażone

Pierogi ruskie smażone

Liczba porcji: 5

Składniki

  • 3 szklanki mąki poznańskiej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 500 g białego sera
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 520,8kcal/312,6g
  • Białko ogółem [g]: 30,1
  • Tłuszcz [g]: 10,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 75,6
  • Błonnik pokarmowy [g]: 4,3
  • Sód [mg]: 210,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 40,7
  • Witamina D [ug]: 0,1
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 40,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,1
  • Cholesterol [mg]: 17,0
Nasza propozycja

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Liczba porcji: 5

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (360 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • 2 łyżki stopionej margaryny Optima Cardio (40 g)

Nadzienie:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej (180 g)
  • 1 kostka chudego twarogu (200 g)
  • 1 cebula (80 g)
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio (6 g)
  • suszony majeranek
  • pieprz

Okrasa:

  • 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (10 g)
  • 1 cebula (80 g)

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 479kcal/197,6g
  • Białko ogółem [g]: 21,6
  • Tłuszcz [g]: 10,06
  • Węglowodany ogółem [g]: 68,1
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,7
  • Sód [mg]: 23,4
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 104,3
  • Witamina D [ug]: 0,9
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,5
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 4,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,8
  • Cholesterol [mg]: 0,8

Wykonanie

Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie, wlej w nie wodę oraz stopioną margarynę na cholesterol Optima Cardio. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą, przykryj ściereczką, odłóż na 30 minut.

Nadzienie: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanej margarynie Optima Cardio. Połącz kaszę, twaróg i cebulę. Dopraw do smaku majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem, starannie wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nałóż farsz, zalep brzegi. Włóż do wrzątku, gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.

Podanie: Na patelni rozpuść margarynę obniżającą cholesterol Optima Cardio. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Pierogi nałóż na talerze, polej okrasą z cebulą.

Komentarz dietetyka

Dodanie do farszu kaszy gryczanej zamiast ziemniaków, w połączeniu z chudym twarogiem zapewnia dużą dawkę białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Twaróg dodatkowo jest doskonałym źródłem wapnia, a zamiana tradycyjnie stosowanej oczyszczonej mąki pszennej na tę z pełnego przemiału wzbogaca danie w błonnik pokarmowy.