Przepis
Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą
Składniki
- 200g schabu środkowego (najlepiej z kostką)
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- 4 młode ziemniaki
- koperek
- odrobina oleju
- sól
- pieprz
- 200g kapusty kiszonej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała, biała cebula
- sól
- pieprz
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 333kcal/252,3g
- Białko ogółem [g]: 18,5
- Tłuszcz [g]: 11,9
- Węglowodany ogółem [g]: 39,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 3,8
- Sód [mg]: 228,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 68,1
- Witamina D [ug]: 0,55
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,9
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,2
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,7
- Cholesterol [mg]: 91,1
Pieczony indyk z surówką z kapusty pekińskiej
Składniki
- 1 udziec z indyka ze skórą
- odrobina oleju
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki margaryny Optima Omega3
- 4 młode ziemniaki
- koperek
- 1 kapusta pekińska
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 dojrzałe pomidor
- 1 mała, czerwona cebula
- odrobina soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 208,4kcal/365,5g
- Białko ogółem [g]: 9,5
- Tłuszcz [g]: 11,2
- Węglowodany ogółem [g]: 17,2
- Błonnik pokarmowy [g]: 5,3
- Sód [mg]: 148,8
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 387,6
- Witamina D [ug]: 0,9
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,0
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,3
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,7
- Cholesterol [mg]: 21,7
Wykonanie
Udziec indyka natrzyj olejem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 2h, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wrzuć go na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i obsmażaj tak przez 5-7min aż apetycznie się zarumieni. Następnie przełóż mięso na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika na 1h. Mięso powinno bardzo łatwo odchodzić od kości i niemalże rozdzielać się w palcach. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Dobrze je osusz i jeszcze ciepłe wymieszaj z siekanym koperkiem i margaryny na cholesterol Optima Omega 3.
Kapustę pekińską pokrój w 1cm szerokości paski i przełóż do sporej miski. Dodaj do środka pokrojone w grubą kostkę pomidory, posiekaną cebulę i jogurt i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Indyka pokrój i podawaj z ziemniakami z koperkiem i surówką.
Komentarz dietetyka
Zamiana mąki pszennej na jogurt naturalny, to idealny sposób na zagęszczenie oraz zabielanie zarówno zup, jak i sosów. Ponadto wzbogaca on potrawę w wapń.