Przepis

Pełnoziarniste tosty z serem Bursztyn, musztardą, czerwoną cebulą i jabłkiem

Składniki

 

  • 2 kromki dobrego, pełnoziarnistego chleba tostowego.
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas (12g)
  • 2 plasterki sera Bursztyn
  • 2 łyżki musztardy Sarepskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko (np. alwa)

Kaloryczność

  • Energia: 500,1kcal/382g
  • Białko ogółem [g]: 14,1
  • Tłuszcz [g]: 22,7
  • Węglowodany ogółem [g]: 59,2
  • Błonnik pokarmowy [g]: 6,5
  • Sód [mg]: 576,8
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 182,4
  • Witamina D [ug]: 1,4
  • Cholesterol [mg]: 1,6
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,7
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 7,7
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,4

Wykonanie

Dwie kromki pieczywa tostowego posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optimą Cardio Potas+ i musztardą. Na to połóż dwa plasterki sera Bursztyn i jabłka. Na wierzch połóż cieniutko pokrojoną cebulę. Przykryj kromką pieczywa. Z wierzchu posmaruj jeszcze odrobiną Optimy – dzięki temu apetycznie się zarumienią. Opiekaj na złoto.

Komentarz dietetyka

Pieczywo pełnoziarniste zawiera więcej błonnika pokarmowego, a więc zamiana pieczywa białego na pełnoziarniste powoduje, że stężenie glukozy jest stabilniejsze, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Dodanie margaryny na cholesterol Cardio Potas+ pomaga utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi.

Składnik regionalny

Ser bursztyn

Jego proces produkcji opracowano w 2002 roku. Dojrzewa przez 6 miesięcy, dzięki czemu posiada unikalny smak i aromat. Ser jest ręcznie masowany z użyciem odpowiednio dobranej pasty, która nadaje jego skórce czarny kolor.