Przepis
Makaron carbonara
Składniki
- 2 jajka
- 100 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
- 150 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 30 g sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 341,7kcal/107g
- Białko ogółem [g]: 14,3
- Tłuszcz [g]: 19,2
- Węglowodany ogółem [g]: 28,3
- Błonnik pokarmowy [g]: 1,6
- Sód [mg]: 302,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 149,3
- Witamina D [ug]: 0,7
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,2
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,2
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
- Cholesterol [mg]: 123,2
Makaron pesto z brokułów i pestem słonecznika
Składniki
- 400G brokułów
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- oliwa extra virgin
- Optima Omega 3
- Pieprz
- 200g pełnoziarnistego makaronu
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 298,9kcal/167,8g
- Białko ogółem [g]: 12,6
- Tłuszcz [g]: 10,2
- Węglowodany ogółem [g]: 37,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 7,9
- Sód [mg]: 10,8
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 176,1
- Witamina D [ug]: 0,2
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,6
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 3,5
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,2
- Cholesterol [mg]: 0,0
Wykonanie
Brokuły umyj, podziel na różyczki, ugotuj w wodzie do miękkości. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor. Przełóż do malaksera, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, zmiksuj. Wlej oliwę, dołóż margarynę na cholesterol Optima Omega 3 i brokuły. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, połącz z przygotowanym pesto. Podanie: Makaron z brokułowym pesto nałóż na talerze. Można go serwować sam lub z nuggetsami drobiowymi. Aby je przygotować, zmiksuj więcej pestek słonecznika i czosnku. Kawałki kurczaka lub indyka panieruj w białku (nie używaj całego jajka) i pestkach słonecznika z czosnkiem. Następnie piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Komentarz dietetyka
Dodanie do dania brokułów, które są bogate w witaminy: A, C, B1 i B2 oraz pierwiastki: fosfor, wapń, magnez i żelazo, w pewnym stopniu wypełnia zapotrzebowanie organizmu na te składniki. Stanowią również dobre źródło błonnika pokarmowego i związków przeciwutleniających.