Łosoś z puree z zielonego groszku z ziołami vs. Łosoś z puree z ziemniaków i kapustą kiszoną

Łosoś z puree z zielonego groszku z ziołami vs. Łosoś z puree z ziemniaków i kapustą kiszoną

Łosoś z puree z ziemniaków i kapustą kiszoną

Liczba porcji: 1

Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1szklanka kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 468,7kcal/593g
  • Białko ogółem [g]: 28,4
  • Tłuszcz [g]: 14,9
  • Węglowodany ogółem [g]: 54,0
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,4
  • Sód [mg]: 363,1
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 49,6
  • Witamina D [ug]: 13,0
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,1
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,8
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,3
  • Cholesterol [mg]: 70,0
Nasza propozycja

Łosoś z puree z zielonego groszku z ziołami

Liczba porcji: 2

Składniki

  • 1 filet z łososia (200 g)
  • 2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku (280 g)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 (20 g)
  • 2 łyżki margaryny Optima Omega 3 (40 g)
  • 6 liści mięty
  • garść rukoli
  • pieprz do smaku

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 227kcal/293,5g
  • Białko ogółem [g]: 29,7
  • Tłuszcz [g]: 32,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 16,6
  • Błonnik pokarmowy [g]: 8,8
  • Sód [mg]: 57,0
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 420,5
  • Witamina D [ug]: 15,3
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 8,9
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 14,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 8,5
  • Cholesterol [mg]: 70,0

Wykonanie

Łososia umyj, osusz, skrop 2 łyżkami soku z cytryny i posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optima Omega3. Rybę oraz zielony groszek umieść w naczyniu do gotowania na parze, gotuj 10 minut. Ugotowany groszek wsyp do malaksera, dodaj margarynę na cholesterol Optima Omega 3, listki mięty oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Podanie: Na talerze nałóż purée z groszku, posyp je rukolą. Na wierzchu umieść po fi lecie z łososia. Wszystko oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarz dietetyka

Użyty w daniu łosoś, dostarcza do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich dawka chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą. Ryby dostarczają także pełnowartościowego białka

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.