Przepis
Łosoś z puree z ziemniaków i kapustą kiszoną
Składniki
- 1 filet z łososia
- 1szklanka kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka kminku
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 468,7kcal/593g
- Białko ogółem [g]: 28,4
- Tłuszcz [g]: 14,9
- Węglowodany ogółem [g]: 54,0
- Błonnik pokarmowy [g]: 9,4
- Sód [mg]: 363,1
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 49,6
- Witamina D [ug]: 13,0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,8
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,3
- Cholesterol [mg]: 70,0
Łosoś z puree z zielonego groszku z ziołami
Składniki
- 1 filet z łososia (200 g)
- 2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku (280 g)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 (20 g)
- 2 łyżki margaryny Optima Omega 3 (40 g)
- 6 liści mięty
- garść rukoli
- pieprz do smaku
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 227kcal/293,5g
- Białko ogółem [g]: 29,7
- Tłuszcz [g]: 32,3
- Węglowodany ogółem [g]: 16,6
- Błonnik pokarmowy [g]: 8,8
- Sód [mg]: 57,0
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 420,5
- Witamina D [ug]: 15,3
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 8,9
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 14,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 8,5
- Cholesterol [mg]: 70,0
Wykonanie
Łososia umyj, osusz, skrop 2 łyżkami soku z cytryny i posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optima Omega3. Rybę oraz zielony groszek umieść w naczyniu do gotowania na parze, gotuj 10 minut. Ugotowany groszek wsyp do malaksera, dodaj margarynę na cholesterol Optima Omega 3, listki mięty oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Podanie: Na talerze nałóż purée z groszku, posyp je rukolą. Na wierzchu umieść po fi lecie z łososia. Wszystko oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarz dietetyka
Użyty w daniu łosoś, dostarcza do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich dawka chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą. Ryby dostarczają także pełnowartościowego białka