Przepis
Bigos tradycyjny
Składniki
- 500g kapusty kiszonej
- 500g kapusty białej
- 250g pieczonego mięsa (np. łopatki wieprzowej lub karkówki)
- 200g dobrej, wędzonej kiełbasy
- spora garść suszonych śliwek
- spora garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki dobrych powideł śliwkowych
- 1/2 łyżki ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- 3 goździki
- 1/2 łyżki ziela angielskiego
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 541,3kcal/521,7g
- Białko ogółem [g]: 30,6
- Tłuszcz [g]: 32,4
- Węglowodany ogółem [g]: 32,2
- Błonnik pokarmowy [g]: 10,9
- Sód [mg]: 1320,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 39,4
- Witamina D [ug]: 1,0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 11,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 15,8
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,6
- Cholesterol [mg]: 99,3
Lekki bigos z kurczakiem
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka (350 g)
- pieprz do smaku
- suszone oregano
- 3 łyżeczki margaryny Optima Omega3 (18 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 kg białej kapusty
- 4 duże pomidory (1 kg)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
Opcjonalnie:
- kromka chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki margaryny Optima Omega3 (10 g)
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 296,2kcal/661,3g
- Białko ogółem [g]: 33,4
- Tłuszcz [g]: 6,6
- Węglowodany ogółem [g]: 24,4
- Błonnik pokarmowy [g]: 12,2
- Sód [mg]: 146,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 316,7
- Witamina D [ug]: 0,5
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,7
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,2
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,8
- Cholesterol [mg]: 67,7
Wykonanie
Mięso oczyść, przetnij na 2–3 części. Oprósz pieprzem oraz oregano, ugotuj na parze. Przestudź, pokrój w sporą kostkę. Kapustę drobno poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej margarynę na cholesterol Optima Omega 3, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dołóż kapustę, podlej niewielką ilością wody, gotuj ok. 10 minut. Pomidory sparz, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, dorzuć do garnka z kapustą. Dodaj ugotowanego kurczaka, koncentrat pomidorowy, a także liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Gotuj mniej więcej 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Jeśli lubisz dodaj do dania kromkę chleba posmarowaną Optima Omega3.
Komentarz dietetyka
Dzięki dodaniu do potrawy białej kapusty, dostarczamy organizmowi witamin C i K,a także pewnych wartości witaminy E oraz potasu. Oprócz tego jest bogata w beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń.

Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.