Przepis
Kotlety mielone z ziemniakami z dodatkiem masła i buraczkami
Składniki
- mięso mielone z indyka
- mięso mielone z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- 1 opak. mielonych buraków
- łyżka masła
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 307,8kcal/221g
- Białko ogółem [g]: 11,4
- Tłuszcz [g]: 19,2
- Węglowodany ogółem [g]: 22,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 3,1
- Sód [mg]: 130,4
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 105,1
- Witamina D [ug]: 0,6
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,7
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 9,8
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,5
- Cholesterol [mg]: 124,5
Kotleciki z tofu i pieczarek z pieczonymi ziemniakami i buraczkami
Składniki
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 1 szalotka (40 g)
- 2 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- 9 pieczarek (170 g)
- 400 g tofu naturalnego
- pieprz do smaku
- słodka papryka
Pieczone ziemniaki:
- 10 ziemniaków (300 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (4 g)
- pieprz do smaku
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 215kcal/274g
- Białko ogółem [g]: 16,1
- Tłuszcz [g]: 8,3
- Węglowodany ogółem [g]: 18,2
- Błonnik pokarmowy [g]: 4,0
- Sód [mg]: 26,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 294,5
- Witamina D [ug]: 1,1
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,3
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,0
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,4
- Cholesterol [mg]: 0,0
Wykonanie
Kotleciki: Na dużej patelni lub w woku rozgrzej margarynę na cholesterol Optima Cardio. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zeszklij. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie pokrojony na mniejsze kawałki szpinak. Gdy jego liście dość mocno się skurczą, wrzuć pokrojone na ćwiartki pieczarki. Duś na średnim ogniu, aż cały płyn odparuje. Na koniec dodaj pokruszone tofu, dopraw do smaku pieprzem oraz papryką, podgrzewaj minutę. Zawartość patelni przestudź, zmiksuj w malakserze na gładką masę. Uformuj kotleciki, ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczone ziemniaki: Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w półksiężyce. Oprósz oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż na blasze obok kotlecików. Piecz 30 minut w piekarniu rozgrzanym do temperatury 180°C, w połowie pieczenia delikatnie odwróć na drugą stronę.
Podanie: Kotleciki i pieczone ziemniaki nałóż na talerze. Serwuj z mizerią z jogurtem naturalnym lub inną ulubioną sałatką.
Komentarz dietetyka
Pieczone ziemniaki stanowią dobry zamiennik frytek. Zawierają o połowę mniej kalorii. Zamiana w daniu produktów mlecznych na tofu jest świetną alternatywą aby dostarczyć odpowiednie ilości białka dla osób na diecie wegańskiej.