Przepis
Kasza manna z owocami
Składniki
- 200g kaszy manny
- 500ml mleka
- cukier brązowy do smaku
- spora garść mrożonych owoców leśnych (w sezonie letnim użyj mieszanki świeżych malin, borówek i truskawek)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 566,6kcal/400g
- Białko ogółem [g]: 18,0
- Tłuszcz [g]: 8,6
- Węglowodany ogółem [g]: 103,2
- Błonnik pokarmowy [g]: 4,1
- Sód [mg]: 116,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 88,1
- Witamina D [ug]: 0,05
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 19,6
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,6
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,75
- Cholesterol [mg]: 26,2
Kasza jaglana z owocami
Składniki
- 100g kaszy jaglanej
- 2 łyżki Optima Cardio Potas +
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 dojrzały banan
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- garść krojonych truskawek
- garść malin
- 1 łyżka miodu
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 411,8kcal/220g
- Białko ogółem [g]: 7,0
- Tłuszcz [g]: 14,7
- Węglowodany ogółem [g]: 61,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 6,6
- Sód [mg]: 202,9
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 187,0
- Witamina D [ug]: 1,5
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,9
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,2
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,1
- Cholesterol [mg]: 1,3
Wykonanie
Kaszę wsyp do garnka i zalej wodą tak aby przykryła kaszę w proporcji 1:1.5. Dodaj sól, doprowadź do wrzenia i przykryj garnek. Powoli gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie dodaj do niej łyżkę margaryna na cholesterol Optima Cardio Potas +, rozgniecionego widelcem banana, cynamon i wymieszaj. Przykryj garnek i odstaw kaszę na bok. W tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę miodu i wrzuć na nią ulubione owoce. Karmelizuj je przez 3-4 minuty a następnie dodaj łyżkę margaryny obniżającej cholesterol. Gotowe owoce podawaj na wierzchu kaszy z łyżką jogurtu.
Komentarz dietetyka
Zamiana kaszy manny na kasze jaglaną, która jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu jest świetną alternatywą dla osób chorujących na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiących na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.