Grzanki z awokado, pomidorem i bazylią na śniadanie

Drukuj

Grzanki z awokado, pomidorem i bazylią

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Awokado jest doskonałym źródłem korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Dzięki kombinacji witamin C, E, selenu i cynku
zapobiega stanom zapalnym. Jedzenie awokado sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL
oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.

Składniki

Skala
  • 1 pomidor malinowy (200 g)
  • 4 cienkie plasterki awokado (35 g)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli (15 g)
  • 6 liści bazylii + 2 do dekoracji
  • pieprz do smaku
  • 1 bułka żytnia lub grahamka
  • 1 łyżeczka margaryny
  • Optima Omega 3 (6 g)

Sposób przygotowania

  1. U góry i na dole natnij pomidor na krzyż, zanurz we wrzątku.
  2. Po 30 sekundach wyjmij, wrzuć na chwilę do zimnej wody, obierz ze skórki.
  3. Łyżeczką usuń gniazda nasienne.
  4. Miąższ pomidora pokrój w drobną kostkę.
  5. Z awokado odetnij 4 cienkie plasterki.
  6. Cebulę posiekaj jak najdrobniej.
  7. Bazylię opłucz, porwij na kawałki.
  8. Wymieszaj pomidor, cebulę i bazylię, dopraw do
    smaku pieprzem.
  9. Bułkę przekrój na pół.
  10. Podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż się ładnie zrumieni.

Uwagi

Podanie: Przygotowane grzanki posmaruj margaryną Optima Omega 3. Na
wierzch nałóż pomidory z cebulą i bazylią oraz plasterki awokado. Udekoruj
listkami bazylii.

Wartośćdietetyczna

  • Kalorie: 262

Ten artykuł został napisany przez redakcję serwisu “Optymalne Wybory”.

Kanapka z pasztetem

Drukuj

Kanapka z pasztetem, ogórkiem kwaszonym i musztardą dijon

Kanapka z pasztetem

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnio: 4,75)
Loading...

Pasztet najlepiej wykonać samodzielnie, unikając dodatku tłustych składników. Jeśli nie mamy możliwości przygotowania domowego pasztetu, dokładnie przyjrzyjmy się etykiecie produktu w sklepie.

Składniki

Skala
  • 1 kromka chleba żytniego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster pasztetu z domowego wypieku (40 g)
  • 1 ogórek kwaszony (60 g)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (10 g)

Sposób przygotowania

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć pasztet. Pasztet posmarować musztardą i ułożyć plastry ogórków.

Wartośćdietetyczna

  • Kalorie: 281,9 Kcal
  • Sód: 984 mg
  • Tłuszcz: 15,6g
  • Węglowodany: 28g
  • Błonnik: 2,8g
  • Białko: 9,3g
  • Cholesterol: 148

Kanapka z pasztetem

Ten artykuł został napisany przez redakcję serwisu “Optymalne Wybory”.