Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

2023-06-27 Czas przygotowania 10 minut.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem


Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. 

Składniki

  • 2 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 0,5 mała cukinia
  • 0,5 mały bakłażan
  • 1 łyżeczka majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (12g)
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczkę oliwi z oliwek
  • garść listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 582,9kcal/557g
  • Białko ogółem [g]: 15,5
  • Tłuszcz [g]: 33,5
  • Węglowodany ogółem [g]: 52,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 15,7
  • Sód [mg]: 571,3
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 371,7
  • Witamina D [ug]: 0,9
  • Cholesterol [mg]: 9,8
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,8
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 7,7

Wykonanie

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Bakłażana obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki. Wrzuć go na patelnię razem z pokrojoną tak samo cukinią i ciecierzycą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażaj na sporym ogniu, często mieszając. Na samym końcu dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz porwane listki bazylii.

Majonez wymieszaj z wędzoną papryką i solą.

Kromki chleba posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio Potas+,  i cienką warstwą paprykowego majonezu. Na to rozłóż smażoną mieszankę cukinii, bakłażana i ciecierzycy.
Optima Cardio Potas+

Komentarz dietetyka

Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fitosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Na obniżenie cholesterolu wpływa również zastosowanie margaryny Optima Cardio.

Majonez Kielecki

Majonez Kielecki dostępny jest na polskim na rynku już od 1959 roku. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu. Produkowany jest według tradycyjnych receptur i nie zawiera substancji konserwujących.

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

2023-06-19 Czas przygotowania 10 minut.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Czy kiedykolwiek marzyłeś o bułce, która zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku? Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.

Składniki

  • 1 kajzerka
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 – 10g
  • 2 plasterki Ser Salami Spomlek
  • 3 łyżki czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały pomidor
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 kukurydziane chipsy nachos
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 608,5kcal/456g
  • Białko ogółem [g]: 18,3
  • Tłuszcz [g]: 37,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 46,1
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,6
  • Sód [mg]: 683,1
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 793,6
  • Witamina D [ug]: 1,7
  • Cholesterol [mg]: 20,7
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 12,4
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,8
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,3

Wykonanie

Fasolę przełóż do miski i rozgnieć widelcem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj 1/2 posiekanego pomidora i kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Kajzerkę przekrój na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na to rozłóż warstwę pasty fasolowej, liście sałaty karbowanej, plasterki sera salami, pomidora i lekko pokruszone nachosy.

Optima Omega 3

Komentarz dietetyka

Jedząc fasolę dostarczamy witaminy E i z grupy B oraz minerały takie jak: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest ona też bogata w lignany, czyli substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, przede wszystkim raka sutka i jelita grubego. W nasionach znajdziemy bardzo dużą zawartość białka, które jest zasadotwórcze. Przez to pomaga nam utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Powinny ją spożywać osoby, cierpiące na nadkwasotę żołądka, ponieważ hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych. Zastosowanie margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3, powoduje lepsze wchłanianie witamy E, która opóźnia proces starzenia się skóry.