Przepis
Składniki
- 1 grahamka
- 4 plasterki twarogu półtłustego Eko Łukta
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki Optimy DHA – 10g
- garstka truskawek
- 1 plasterek banana
- 1 łyżeczka miodu
Kaloryczność
- Energia: 502,9kcal/343g
- Białko ogółem [g]: 26,9
- Tłuszcz [g]: 17,2
- Węglowodany ogółem [g]: 59,1
- Błonnik pokarmowy [g]: 6,2
- Sód [mg]: 368,1
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 224,1
- Witamina D [ug]: 1,6
- Cholesterol [mg]: 22,2
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,3
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,6
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,6
Wykonanie
Posmaruj połówkę grahamki margaryną Optima DHA. Na to połóż plasterki twarogu. Z wierzchu posmaruj ser jogurtem greckim i ułóż na nim pokrojone w różne kawałki owoce. Całość skrop miodem
Komentarz dietetyka
Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy). W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Dzięki połączeniu truskawek i Optimy DHA, dostarczamy dziecku wielu składników, niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju.
Składnik regionalny
Twaróg półtłusty Eko Łukta
Produkt otrzymywany z mleka z rolnictwa ekologicznego. Dzięki najwyższej jakości surowców i m.in. ręcznej produkcji posiada niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję tradycyjnego, wiejskiego twarogu.