Przepis
Składniki
- 1 kromka pieczywa razowego
- 2 plasterki Tofu Tradycyjne WĘDZONE Polsoja
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 – 10g
- garść kiełków brokułu
- garść prażonych orzechów włoskich
Kaloryczność
- Energia: 393kcal/150g
- Białko ogółem [g]: 14,6
- Tłuszcz [g]: 28,4
- Węglowodany ogółem [g]: 18,3
- Błonnik pokarmowy [g]: 5,7
- Sód [mg]: 154,2
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 131,7
- Witamina D [ug]: 0,8
- Cholesterol [mg]: 0,0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,3
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 14,6
Wykonanie
Kromki pieczywa razowego posmaruj łyżeczką margaryny na cholesterol Optima Omega3. Następnie rozłóż na jednej kromce kiełki brokułu oraz 2 plasterki wędzonego tofu. Całość posyp lekko prażonymi orzechami włoskimi. Z wierzchu przykryj drugą kromką.
Komentarz dietetyka
Kiełki brokuła zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Dzięki zastosowaniu Optimy Omega 3, dostarczamy do organizmu kwasów DHA i EPA, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Składnik regionalny
Tofu Tradycyjne WĘDZONE – Polsoja
Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Tofu wędzone charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi.