Przepis

Kanapka z chlebem razowym, kiełkami brokułu, tofu i orzechami włoskimi

Składniki

  • 1 kromka pieczywa razowego
  • 2 plasterki Tofu Tradycyjne WĘDZONE Polsoja
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 – 10g
  • garść kiełków brokułu
  • garść prażonych orzechów włoskich

Kaloryczność

  • Energia: 393kcal/150g
  • Białko ogółem [g]: 14,6
  • Tłuszcz [g]: 28,4
  • Węglowodany ogółem [g]: 18,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 5,7
  • Sód [mg]: 154,2
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 131,7
  • Witamina D [ug]: 0,8
  • Cholesterol [mg]: 0,0
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 14,6

Wykonanie

Kromki pieczywa razowego posmaruj łyżeczką margaryny na cholesterol Optima Omega3. Następnie rozłóż na jednej kromce kiełki brokułu oraz 2 plasterki wędzonego tofu. Całość posyp lekko prażonymi orzechami włoskimi. Z wierzchu przykryj drugą kromką.

Komentarz dietetyka

Kiełki brokuła zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Dzięki zastosowaniu Optimy Omega 3, dostarczamy do organizmu kwasów DHA i EPA, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Składnik regionalny

Tofu Tradycyjne WĘDZONE – Polsoja

Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Tofu wędzone charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi.