Przepis
Grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką
Składniki
- ciabatta pszenna
- boczek wędzony, surowy, cienko krojony
- jajko
- natka pietruszki
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 400 kcal/162g
- Białko ogółem [g]: 15,8
- Tłuszcz [g]: 17,3
- Węglowodany ogółem [g]: 45,3
- Błonnik pokarmowy [g]: 1,7
- Sód [mg]: 398,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 206,4
- Witamina D [ug]: 1,1
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,5
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,0
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
- Cholesterol [mg]: 214,8
Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią
Składniki
- 1 pomidor malinowy (200 g)
- 4 cienkie plasterki awokado (35 g)
- 1/2 małej czerwonej cebuli (15 g)
- 6 liści bazylii + 2 do dekoracji
- pieprz do smaku
- 1 bułka żytnia lub grahamka
- 1 łyżeczka margaryny Optima Omega 3 (6 g)
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 289,2 kcal/329g
- Białko ogółem [g]: 8,8
- Tłuszcz [g]: 10,6
- Węglowodany ogółem [g]: 39,2
- Błonnik pokarmowy [g]: 8,3
- Sód [mg]: 328,8
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 291,9
- Witamina D [ug]: 0,5
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,0
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,9
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,9
- Cholesterol [mg]: 0,0
Wykonanie
U góry i na dole natnij pomidor na krzyż, zanurz we wrzątku. Po 30 sekundach wyjmij, wrzuć na chwilę do zimnej wody, obierz ze skórki. Łyżeczką usuń gniazda nasienne. Miąższ pomidora pokrój w drobną kostkę. Z awokado odetnij 4 cienkie plasterki. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Bazylię opłucz, porwij na kawałki. Wymieszaj pomidor, cebulę i bazylię, dopraw do smaku pieprzem. Bułkę przekrój na pół. Podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż się ładnie zrumieni. Podanie: Przygotowane grzanki posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na wierzch nałóż pomidory z cebulą i bazylią oraz plasterki awokado. Udekoruj listkami bazylii.
Komentarz dietetyka
Dodanie do kanapki awokado jest świetną alternatywą na uzupełnienie korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.