Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią vs. Grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią vs. Grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Liczba porcji: 1

Składniki

  • ciabatta pszenna
  • boczek wędzony, surowy, cienko krojony
  • jajko
  • natka pietruszki

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 400 kcal/162g
  • Białko ogółem [g]: 15,8
  • Tłuszcz [g]: 17,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 45,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 1,7
  • Sód [mg]: 398,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 206,4
  • Witamina D [ug]: 1,1
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,5
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
  • Cholesterol [mg]: 214,8
Nasza propozycja

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią

Liczba porcji: 1

Składniki

  • 1 pomidor malinowy (200 g)
  • 4 cienkie plasterki awokado (35 g)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli (15 g)
  • 6 liści bazylii + 2 do dekoracji
  • pieprz do smaku
  • 1 bułka żytnia lub grahamka
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Omega 3 (6 g)

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 289,2 kcal/329g
  • Białko ogółem [g]: 8,8
  • Tłuszcz [g]: 10,6
  • Węglowodany ogółem [g]: 39,2
  • Błonnik pokarmowy [g]: 8,3
  • Sód [mg]: 328,8
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 291,9
  • Witamina D [ug]: 0,5
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,0
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,9
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,9
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

U góry i na dole natnij pomidor na krzyż, zanurz we wrzątku. Po 30 sekundach wyjmij, wrzuć na chwilę do zimnej wody, obierz ze skórki. Łyżeczką usuń gniazda nasienne. Miąższ pomidora pokrój w drobną kostkę. Z awokado odetnij 4 cienkie plasterki. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Bazylię opłucz, porwij na kawałki. Wymieszaj pomidor, cebulę i bazylię, dopraw do smaku pieprzem. Bułkę przekrój na pół. Podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż się ładnie zrumieni. Podanie: Przygotowane grzanki posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na wierzch nałóż pomidory z cebulą i bazylią oraz plasterki awokado. Udekoruj listkami bazylii.

Komentarz dietetyka

Dodanie do kanapki awokado jest świetną alternatywą na uzupełnienie korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.