Przepis

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią vs. Grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Liczba porcji: 1

Składniki

  • ciabatta pszenna
  • boczek wędzony, surowy, cienko krojony
  • jajko
  • natka pietruszki

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 400 kcal/162g
  • Białko ogółem [g]: 15,8
  • Tłuszcz [g]: 17,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 45,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 1,7
  • Sód [mg]: 398,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 206,4
  • Witamina D [ug]: 1,1
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,5
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
  • Cholesterol [mg]: 214,8
Nasza propozycja

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią

Liczba porcji: 1

Składniki

  • 1 pomidor malinowy (200 g)
  • 4 cienkie plasterki awokado (35 g)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli (15 g)
  • 6 liści bazylii + 2 do dekoracji
  • pieprz do smaku
  • 1 bułka żytnia lub grahamka
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Omega 3 (6 g)

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 289,2 kcal/329g
  • Białko ogółem [g]: 8,8
  • Tłuszcz [g]: 10,6
  • Węglowodany ogółem [g]: 39,2
  • Błonnik pokarmowy [g]: 8,3
  • Sód [mg]: 328,8
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 291,9
  • Witamina D [ug]: 0,5
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,0
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,9
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,9
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

  1. U góry i na dole natnij pomidor na krzyż, zanurz we wrzątku.
  2. Po 30 sekundach wyjmij, wrzuć na chwilę do zimnej wody, obierz ze skórki.
  3. Łyżeczką usuń gniazda nasienne.
  4. Miąższ pomidora pokrój w drobną kostkę.
  5. Z awokado odetnij 4 cienkie plasterki.
  6. Cebulę posiekaj jak najdrobniej.
  7. Bazylię opłucz, porwij na kawałki.
  8. Wymieszaj pomidor, cebulę i bazylię, dopraw do smaku pieprzem.
  9. Bułkę przekrój na pół.
  10. Podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż się ładnie zrumieni.
    Podanie: Przygotowane grzanki posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na wierzch nałóż pomidory z cebulą i bazylią oraz plasterki awokado. Udekoruj listkami bazylii.

Komentarz dietetyka

Dodanie do kanapki awokado jest świetną alternatywą na uzupełnienie korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.