Przepis
Grzanki z serem żółtym i pomidorem
Składniki
- ciabatta pszenna
- ser żółty gouda
- pomidor malinowy
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 330,4 kcal/230g
- Białko ogółem [g]: 15,9
- Tłuszcz [g]: 8,3
- Węglowodany ogółem [g]: 47,6
- Błonnik pokarmowy [g]: 2,9
- Sód [mg]: 580,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 211,2
- Witamina D [ug]: 0,1
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,3
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,8
- Cholesterol [mg]: 21,3
Grzanki z pastą z czerwonej soczewicy
Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (90 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 szalotka (30 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor (85 g)
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- Do podania:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (80 g)
- 2 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (12 g)
- szczypiorek
- natka pietruszki
- kiełki rzodkiewki
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 370 kcal/168g
- Białko ogółem [g]: 16,0
- Tłuszcz [g]: 16,0
- Węglowodany ogółem [g]: 39,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 9,0
- Sód [mg]: 211,0
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 312,3
- Witamina D [ug]: 1,0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,6
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,0
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,6
- Cholesterol [mg]: 0,0
Wykonanie
Soczewicę opłucz na sitku. Wsyp do rondla i zalej wodą w stosunku 3:1. Dodaj łyżkę oliwy. Gotuj ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Pomidor sparz, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej margarynie na cholesterol Optima Cardio. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, duś 3 minuty. Cebulę połącz z soczewicą oraz pomidorem. Dopraw do smaku chili, słodką papryką oraz skórką i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Podanie: Pełnoziarniste pieczywo podpiecz w tosterze. Posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optima Omega 3. Nałóż pastę, posyp posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.
Komentarz dietetyka
Kanapki nie muszą być monotonne! Zamiana sera żółtego na pastę z soczewicy, tworzy z pieczywem idealne połączenie ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Dzięki wysokiej zawartości białka i mikroelementów posiłek będzie doskonałą przekąską zarówno dla wegetarian, jak i dla osób spożywających na co dzień produkty pochodzenia zwierzęcego.