Grzanki z pastą z czerwonej soczewicy vs. Grzanki z serem żółtym i pomidorem

Grzanki z pastą z czerwonej soczewicy vs. Grzanki z serem żółtym i pomidorem

Grzanki z serem żółtym i pomidorem

Liczba porcji: 1

Składniki

  • ciabatta pszenna
  • ser żółty gouda
  • pomidor malinowy

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 330,4 kcal/230g
  • Białko ogółem [g]: 15,9
  • Tłuszcz [g]: 8,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 47,6
  • Błonnik pokarmowy [g]: 2,9
  • Sód [mg]: 580,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 211,2
  • Witamina D [ug]: 0,1
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,8
  • Cholesterol [mg]: 21,3
Nasza propozycja

Grzanki z pastą z czerwonej soczewicy

Liczba porcji: 2

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (90 g)
  • 1 łyżka oliwy (10 g)
  • 1 szalotka (30 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor (85 g)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • Do podania:
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (80 g)
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (12 g)
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • kiełki rzodkiewki

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 370 kcal/168g
  • Białko ogółem [g]: 16,0
  • Tłuszcz [g]: 16,0
  • Węglowodany ogółem [g]: 39,5
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,0
  • Sód [mg]: 211,0
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 312,3
  • Witamina D [ug]: 1,0
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,6
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,6
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

Soczewicę opłucz na sitku. Wsyp do rondla i zalej wodą w stosunku 3:1. Dodaj łyżkę oliwy. Gotuj ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Pomidor sparz, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej margarynie na cholesterol Optima Cardio. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, duś 3 minuty. Cebulę połącz z soczewicą oraz pomidorem. Dopraw do smaku chili, słodką papryką oraz skórką i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Podanie: Pełnoziarniste pieczywo podpiecz w tosterze. Posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optima Omega 3. Nałóż pastę, posyp posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Komentarz dietetyka

Kanapki nie muszą być monotonne! Zamiana sera żółtego na pastę z soczewicy, tworzy z pieczywem idealne połączenie ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Dzięki wysokiej zawartości białka i mikroelementów posiłek będzie doskonałą przekąską zarówno dla wegetarian, jak i dla osób spożywających na co dzień produkty pochodzenia zwierzęcego.

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.