Przepis
Smażony pstrąg z puree z ziemniaków, groszkiem i majonezem
Składniki
- pstrąg tęczowy
- 4 ziemniaki
- łyżeczka masła
- 1 opak. groszku zielonego mrożonego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- 1 cytryna
Kaloryczność (2 porcje)
- Energia: 934,7kcal/716 g
- Białko ogółem [g]: 38,1
- Tłuszcz [g]: 53,7
- Węglowodany ogółem [g]: 75,3
- Błonnik pokarmowy [g]: 17,8
- Sód [mg]: 199,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 375,1
- Witamina D [ug]: 13,7
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 16,2
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 22,1
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 11,3
- Cholesterol [mg]: 140,3
Grillowany pstrąg z kolorowym sosem
Składniki
Pstrąg z grilla:
- 2 pstrągi 300g
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- pieprz do smaku
- 3 ziarna ziela angielskie
- 2 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
- 1 pęczek koperku
- 2 cebule (150 g)
- 2 łyżeczki margaryny Optima Omega3 (80 g)
Sos:
- 1 cebula (70 g)
- 1 pomidor (150 g)
- 1 ogórek (100 g)
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2łyżki oleju rzepakowego
- pieprz do smaku
Do podania:
- świeży tymianek
- dziki ryż
- świeże warzywa
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 558kcal/489g
- Białko ogółem [g]: 37,1
- Tłuszcz [g]: 30,3
- Węglowodany ogółem [g]: 33,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 6,0
- Sód [mg]: 106,7
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 443,3
- Witamina D [ug]: 3,9
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,8
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 15,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 8,7
- Cholesterol [mg]: 82,5
Wykonanie
Pstrąg z grilla: Ryby umyj, odetnij płetwy, usuń skrzela. Koperek posiekaj, cebule pokrój w piórka. Połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i 3 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj koperek oraz cebulę, wymieszaj. Na dno naczynia, w którym będą marynować się ryby, wyłóż 1/3 marynaty. Pstrągi posmaruj wewnątrz częścią marynaty, polej jej resztą. Naczynie przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Rozgrzej elektryczny grill lub patelnię grillową, skrop olejem rzepakowym. Ułóż pstrągi, posmaruj je 2 łyżkami rozpuszczonej margaryny na cholesterol Optima Omega 3. Grilluj 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia do każdego pstrąga włóż po łyżce margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega3.
Sos: Posiekaj cebulę, pomidor, ogórek, chili, natkę pietruszki oraz czosnek, wszystko wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, olejem i świeżo zmielonym pieprzem. Na czas grillowania ryby odstaw sos do lodówki. Podanie: Upieczone pstrągi nałóż na talerze. Polej przygotowanym sosem, posyp tymiankiem. Podawaj z dzikim ryżem i świeżymi warzywami.
Komentarz dietetyka
Użycie w daniu pstrąga, zamiast innej ryby powoduje że dostarczamy dużo kwasów tłuszczowych omega 3, a one – jak udokumentowano – działaj ą ochronnie na układ krążenia. Ponadto zamiana masła na olej rzepakowy zapewnia dodatkową porcję kwasów omega 3. Z kolei świeże warzywa, czosnek oraz cebula to potężna dawka związków o działaniu antyoksydacyjnym, które m.in. zapobiegaj ą rozwojowi miażdżycy.