Przepis

Grillowany pstrąg z kolorowym sosem vs. Smażony pstrąg z puree z ziemniaków, groszkiem i majonezem

Smażony pstrąg z puree z ziemniaków, groszkiem i majonezem

Liczba porcji: 2

Składniki

  • pstrąg tęczowy
  • 4 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • 1 opak. groszku zielonego mrożonego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 1 cytryna

Kaloryczność (2 porcje)

  • Energia: 934,7kcal/716 g
  • Białko ogółem [g]: 38,1
  • Tłuszcz [g]: 53,7
  • Węglowodany ogółem [g]: 75,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 17,8
  • Sód [mg]: 199,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 375,1
  • Witamina D [ug]: 13,7
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 16,2
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 22,1
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 11,3
  • Cholesterol [mg]: 140,3
Nasza propozycja

Grillowany pstrąg z kolorowym sosem

Liczba porcji: 2

Składniki

Pstrąg z grilla:

  • 2 pstrągi 300g
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • pieprz do smaku
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 cebule (150 g)
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Omega3 (80 g)

Sos:

  • 1 cebula (70 g)
  • 1 pomidor (150 g)
  • 1 ogórek (100 g)
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz do smaku

Do podania:

  • świeży tymianek
  • dziki ryż
  • świeże warzywa

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 558kcal/489g
  • Białko ogółem [g]: 37,1
  • Tłuszcz [g]: 30,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 33,5
  • Błonnik pokarmowy [g]: 6,0
  • Sód [mg]: 106,7
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 443,3
  • Witamina D [ug]: 3,9
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,8
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 15,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 8,7
  • Cholesterol [mg]: 82,5

Wykonanie

Pstrąg z grilla: Ryby umyj, odetnij płetwy, usuń skrzela. Koperek posiekaj, cebule pokrój w piórka. Połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i 3 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj koperek oraz cebulę, wymieszaj. Na dno naczynia, w którym będą marynować się ryby, wyłóż 1/3 marynaty. Pstrągi posmaruj wewnątrz częścią marynaty, polej jej resztą. Naczynie przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Rozgrzej elektryczny grill lub patelnię grillową, skrop olejem rzepakowym. Ułóż pstrągi, posmaruj je 2 łyżkami rozpuszczonej margaryny na cholesterol Optima Omega 3. Grilluj 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia do każdego pstrąga włóż po łyżce margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega3.

Sos: Posiekaj cebulę, pomidor, ogórek, chili, natkę pietruszki oraz czosnek, wszystko wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, olejem i świeżo zmielonym pieprzem. Na czas grillowania ryby odstaw sos do lodówki. Podanie: Upieczone pstrągi nałóż na talerze. Polej przygotowanym sosem, posyp tymiankiem. Podawaj z dzikim ryżem i świeżymi warzywami.

Komentarz dietetyka

Użycie w daniu pstrąga, zamiast innej ryby powoduje że dostarczamy dużo kwasów tłuszczowych omega 3, a one – jak udokumentowano – działaj ą ochronnie na układ krążenia. Ponadto zamiana masła na olej rzepakowy zapewnia dodatkową porcję kwasów omega 3. Z kolei świeże warzywa, czosnek oraz cebula to potężna dawka związków o działaniu antyoksydacyjnym, które m.in. zapobiegaj ą rozwojowi miażdżycy.