Przepis

Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Składniki

  • 1 grahamka
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 1 pęczek świeżego lubczyku
  • 2 plasterki swojskiej szynki z Górna
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • sól
  • pieprz
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka czarnuszki

Kaloryczność

  • Energia: 552,5kcal/514g
  • Białko ogółem [g]: 22,8
  • Tłuszcz [g]: 26,1
  • Węglowodany ogółem [g]: 53,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 10,3
  • Sód [mg]: 738,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 655,7
  • Witamina D [ug]: 2,6
  • Cholesterol [mg]: 218,7
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,6
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 12,2
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,3

Wykonanie

Margarynę na cholesterol Optima Cardio zmiksuj z lubczykiem, solą i pieprzem na super zielone smarowidło. Ogórki pokrój obieraczką do warzyw na długie wstążki. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i przełóż do miski razem z ogórkiem. Zalej mieszankę octem, dodaj cukier i czarnuszkę, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Grahamkę przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj margaryną. Na nią połóż mieszankę marynowanego ogórka z cebulą, na to rozłóż dwa plasterki szynki oraz sadzone jajko. Oprósz wszystko solą i pieprzem i przykryj drugą połówką bułki

Komentarz dietetyka

O znakomitym działaniu lubczyku informowano już wiele lat temu. Dodany do wielu potraw nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Oprócz tego roślina skutecznie niweluje liczne dolegliwości zdrowotne (flawonoidy zawarte w roślinie okazują się szczególnie pomocne chociażby przy dolegliwościach żołądkowych lub infekcjach układu moczowego).

Składnik regionalny

Szynka Swojska z Górna

Szynka wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Do jej produkcji używa się tylko przypraw naturalnych. Produkt pochodzi z Górna, wsi położonej w Kotlinie Sandomierskiej. Czyste, rolnicze tereny pozwoliły przed wojną na wypracowanie wyjątkowych metod produkowania wędlin. Tradycyjna receptura jest nadal zachowywana i przekazywana z pokolenia na pokolenie.