Przepis
Składniki
- 1 grahamka
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
- 1 pęczek świeżego lubczyku
- 2 plasterki swojskiej szynki z Górna
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- sól
- pieprz
- 1 duży zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka czarnuszki
Kaloryczność
- Energia: 552,5kcal/514g
- Białko ogółem [g]: 22,8
- Tłuszcz [g]: 26,1
- Węglowodany ogółem [g]: 53,3
- Błonnik pokarmowy [g]: 10,3
- Sód [mg]: 738,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 655,7
- Witamina D [ug]: 2,6
- Cholesterol [mg]: 218,7
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,6
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 12,2
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,3
Wykonanie
Margarynę na cholesterol Optima Cardio zmiksuj z lubczykiem, solą i pieprzem na super zielone smarowidło. Ogórki pokrój obieraczką do warzyw na długie wstążki. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i przełóż do miski razem z ogórkiem. Zalej mieszankę octem, dodaj cukier i czarnuszkę, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Grahamkę przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj margaryną. Na nią połóż mieszankę marynowanego ogórka z cebulą, na to rozłóż dwa plasterki szynki oraz sadzone jajko. Oprósz wszystko solą i pieprzem i przykryj drugą połówką bułki
Komentarz dietetyka
O znakomitym działaniu lubczyku informowano już wiele lat temu. Dodany do wielu potraw nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Oprócz tego roślina skutecznie niweluje liczne dolegliwości zdrowotne (flawonoidy zawarte w roślinie okazują się szczególnie pomocne chociażby przy dolegliwościach żołądkowych lub infekcjach układu moczowego).
Składnik regionalny
Szynka Swojska z Górna
Szynka wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Do jej produkcji używa się tylko przypraw naturalnych. Produkt pochodzi z Górna, wsi położonej w Kotlinie Sandomierskiej. Czyste, rolnicze tereny pozwoliły przed wojną na wypracowanie wyjątkowych metod produkowania wędlin. Tradycyjna receptura jest nadal zachowywana i przekazywana z pokolenia na pokolenie.