Przepis
Gołąbki z ryżem, mięsem i ziemniakami
Składniki
- 250g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 250g mielonego mięsa z udźca indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 4 młode ziemniaki
- koperek
- 1L przecieru pomidorowego
- 250g ugotowanego, białego ryżu
- 1 niewielka, biała kapusta
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 274,2kcal/346,6g
- Białko ogółem [g]: 17,0
- Tłuszcz [g]: 10,3
- Węglowodany ogółem [g]: 27,6
- Błonnik pokarmowy [g]: 5,2
- Sód [mg]: 143,1
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 84,7
- Witamina D [ug]: 0,36
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 4,5
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0,8
- Cholesterol [mg]: 69,2
Gołąbki z kaszą pęczak
Składniki
Gołąbki:
- 12 liści kapusty (ok. 1 kg)
- 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak (270 g)
- 500 g mięsa drobiowego lub z chudej szynki
- 1 cebula (150 g)
- 1 papryka (200 g)
- 4 białka (120 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- 2 cebule (300 g)
- 4 łyżki margaryny Optima Omega 3 (80 g)
- 1 papryka (200 g)
- 8 pomidorów (2 kg)
- 3–4 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45 g)
- 3/4 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy (150 g)
- 1 szklanka niesłonego wywaru warzywnego (250 ml)
- 1/2 pęczka koperku
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 237kcal/322,6g
- Białko ogółem [g]: 14,0
- Tłuszcz [g]: 7,8
- Węglowodany ogółem [g]: 27,4
- Błonnik pokarmowy [g]: 5,4
- Sód [mg]: 146,2
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 331,8
- Witamina D [ug]: 0,54
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,8
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,2
- Cholesterol [mg]: 35,0
Wykonanie
Gołąbki: Liście kapusty zblanszuj we wrzątku. Odcedź i od razu przełóż do zimnej wody. Kaszę pęczak ugotuj w wodzie lub domowym bulionie warzywnym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso oczyść i zmiel. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Połącz warzywa z mięsem. Dodaj białka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Masę dokładnie wyrób. Farsz nałóż na liście kapusty, zwiń, formując gołąbki.
Sos pomidorowy: Pomidory sparz, zahartuj zimną wodą, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na margarynie na cholesterol Optima Omega 3. Dodaj paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wlej bulion, dołóż koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz posiekany koperek. Gołąbki ułóż w rondlu, zalej sosem pomidorowym. Gotuj godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
Podanie: Gołąbki nałóż na talerze, polej sosem, w którym się gotowały.
Komentarz dietetyka
Zamiana białego ryżu na kaszę pęczak powoduje dostarczenie organizmowi prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, cynku i potasu. Czosnek nadaje potrawie wyrazisty smak, dzięki czemu można uniknąć dodatku soli

Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.