Przepis

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Składniki

 

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżeczki Optimy DHA
  • 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa
  • 1 cienki plasterek żółtego sera
  • 2 marynowane papryki
  • garść natki pietruszki

Kaloryczność

  • Energia: 361,8kcal/205g
  • Białko ogółem [g]: 17,8
  • Tłuszcz [g]: 19,4
  • Węglowodany ogółem [g]: 28,7
  • Błonnik pokarmowy [g]: 7,2
  • Sód [mg]: 953,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 560,0
  • Witamina D [ug]: 1,8
  • Cholesterol [mg]: 35,9
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,0
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,3
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,0

Wykonanie

Kromki chleba posmaruj cienką warstwą margaryny Optimy Neuro. Połóż na nim plasterki kiełbasy jałowcowej i cienko pokrojony żółty ser. Na wierzch rozłóż pokrojoną w paski marynowaną paprykę i posyp natką pietruszki, przykryj drugą kromką chleba.

Komentarz dietetyka

Natka pietruszki to znany i ceniony dodatek do wielu potraw. A dlaczego należy zwrócić na nią szczególną uwagę? Dzięki kombinacji zawartych w niej witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii. Dodatkowo wspomaga układ trawienny, poprawia odporność a co najważniejsze, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Kwas DHA zawarty w margarynie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku.

Składnik regionalny

Kiełbasa jałowcowa

Kiełbasa z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i wołowego. Jej farsz przyprawiany jest owocem jałowca. Wytwarzana w Polsce od kilkuset lat, została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Charakteryzuje się wyjątkowym, „leśnym” zapachem. Produkty wyrabiane w chronionej recepturze odróżniają się od zwykłych oznaczeniem unijnym GTS na etykiecie.