Przepis
Składniki
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżeczki Optimy DHA
- 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa
- 1 cienki plasterek żółtego sera
- 2 marynowane papryki
- garść natki pietruszki
Kaloryczność
- Energia: 361,8kcal/205g
- Białko ogółem [g]: 17,8
- Tłuszcz [g]: 19,4
- Węglowodany ogółem [g]: 28,7
- Błonnik pokarmowy [g]: 7,2
- Sód [mg]: 953,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 560,0
- Witamina D [ug]: 1,8
- Cholesterol [mg]: 35,9
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,0
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,3
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,0
Wykonanie
Kromki chleba posmaruj cienką warstwą margaryny Optimy Neuro. Połóż na nim plasterki kiełbasy jałowcowej i cienko pokrojony żółty ser. Na wierzch rozłóż pokrojoną w paski marynowaną paprykę i posyp natką pietruszki, przykryj drugą kromką chleba.
Komentarz dietetyka
Natka pietruszki to znany i ceniony dodatek do wielu potraw. A dlaczego należy zwrócić na nią szczególną uwagę? Dzięki kombinacji zawartych w niej witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii. Dodatkowo wspomaga układ trawienny, poprawia odporność a co najważniejsze, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Kwas DHA zawarty w margarynie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku.
Składnik regionalny
Kiełbasa jałowcowa
Kiełbasa z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i wołowego. Jej farsz przyprawiany jest owocem jałowca. Wytwarzana w Polsce od kilkuset lat, została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Charakteryzuje się wyjątkowym, „leśnym” zapachem. Produkty wyrabiane w chronionej recepturze odróżniają się od zwykłych oznaczeniem unijnym GTS na etykiecie.